سندرم روده تحریک پذیر چیست؟ + علائم بیماری IBS

سندرم روده تحریک پذیر چیست
اشتراک گذاری 333 نظر

شایع‌ترین اختلال گوارشی، سندرم روده تحریک پذیر یا بیماری آی بی اس (IBS) است. IBS يك اختلال رايج معده‌ای ـ روده‌ای است كه با درد مزمن شکم همراه بـا تغيير در عادات اجابت مزاج، مشخص مي‌شود. علائم سندروم روده تحریک پذیر شامل کاهش وزن، کم خونی، سردرد و کمر درد، نفخ، درد شکم، درد مفاصل، درد پهلو، گرفتگی روده و کاهش وزن است. ای بی اس یک بیماری خطرناک نیست؛ با این حال که درمان قطعی برای بیماری ای بی اس وجود ندارد، اما فقط با رعایت نکاتی می‌توان علائم آن را کنترل کرد. همه مواردی که باید درباره علائم، علت ابتلا، تشخیص و درمان سندروم روده تحریک پذیر بدانید را در این مقاله از مجله سلامتی دکتر دکتر بخوانید.

برای مطالعه این مطلب به 5 دقیقه زمان نیاز دارید.

در انتهای مقاله می‌توانید سوال‌هایتان را از کارشناسان سلامت دکتر دکتر بپرسید و پاسخ سریع دریافت کنید.

بیماری آی بی اس یا سندرم روده تحریک پذیر چیست؟

سایت clevelandclinic در مورد سندروم روده تحریک پذیر می‌گوید:

سندرم روده تحریک پذیر IBS گروهی از علائم است که بر سیستم گوارش شما تاثیر می‌گذارد. این بیماری شایع، وضعیتی است که روده شما را تحت تاثیر قرار می‌دهد. افراد مبتلا به IBS، علائمی ‌از جمله درد شکم و گرفتگی عضلات را تجربه می‌کنند. با IBS ممکن است اسهال مکرر، یبوست یا هر دو را تجربه کنید. بیماری آی بی اس باعث آسیب بافتی در دستگاه گوارش (معده روده) نمی‌شود یا خطر ابتلا به بیماری‌های جدی‌تری مانند سرطان روده بزرگ را افزایش نمی‌دهد. درعوض، این یک بیماری مزمن (طولانی مدت) است که بیشتر افراد می‌توانند با تغییر برنامه‌های روزمره و آنچه می‌خورند، مصرف داروها و درمان رفتاری، آن را مدیریت کنند.

IBS یا سندرم روده تحریک پذیر که جزء مشکلات گوارشی است، با احساس ناراحتی، درد مزمن در ناحیه شکم، نفخ و تغییرات در عادات روده‌ای بدون هرگونه علت دیگری مشخص می‌شود. اسهال یا یبوست ممکن است در افراد مبتلا به صورت متناوب دیده شوند. IBS یا سندرم روده تحریک پذیر می‌تواند به علت عوارض جانبی، باعث ایجاد اختلال در زندگی روزمره شود. افراد مبتلا به این بیماری در اغلب مواقع، بیش از دیگران دچار ریفلاکس معده می‌شوند IBS .یک گروه از نشانه‌های روده‌ای است که معمولا با یکدیگر همراه می‌شوند. سندرم روده تحریک پذیر در بعضی موارد می‌تواند سبب آسیب روده شود.

گرفتگی معده یکی از علائم ibs است.
درد مزمن شکم یکی از شایعترین علائم سندرم روده تحریک پذیر است.

علائم سندرم روده تحریک پذیر

با آگاهی از علائم سندروم روده تحریک پذیر ، تشخیص و درمان این بیماری نیز آسان‌تر می‎شود. علائم اولیه و مهم سندروم روده تحریک پذیر شامل نفخ شکم، اسهال، یبوست و یا حتی هر دو آن‌ها است. اکثر افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، در ناحیه مرکزی (ناف یا پایین شکم) یا پهلوها، دردهای تیرکشنده را احساس می‌کنند. افراد مبتلا معمولا ادعا دارند که این دردها در ابتدا خفیف بود و پس از مدتی شدید شده است.
علت شدید شدن درد ناشی از بیماری آی بی اس می‌تواند شامل یکی از موارد زیر باشد:

  • فوت ناگهانی یکی از عزیزان
  • اسباب‌کشی
  • مهاجرت
  • تغییر شغل
  • شوک عصبی
  • استرس

قابل ذکر است که فقط تعداد کمی ‌از افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر ، علائم و نشانه‌های شدید دارند. برخی افراد می‌توانند علائم خود را با مدیریت رژیم غذایی، شیوه زندگی و استرس کنترل کنند چرا که رابطه استرس و مشکلات گوارشی باعث بروز مشکلات جدی در سیستم گوارشی می‌شود. علائم شدیدتر را نیز می‌توان با دارو و مشاوره درمان کرد.

مهم‌ترین علائم بیماری ای بی اس را در جدول زیر مشاهده می‌کنید:

علائم بیماری آی بی استوضیحات
کاهش وزنفرد در یک دوره کوتاه، کاهش وزن چشم‌گیری را تجربه می‌کند.
گرفتگی معدهبلافاصله پس از غذا خوردن، گرفتگی معده شدیدتر می‎شود و با مدفوع، این مشکل برطرف می‎شود.
نفخنفخ مهم‌ترین علائم این بیماری است. به صورت ناگهانی، شکم شما پر و متورم می‎شود.
یبوستبرخی از افراد در تخلیه روده به صورت کامل، مشکل دارند. این افراد هنگام مدفوع، فشار زیادی را تحمل می‌کنند.
اسهالاسهال نیز از علائم این بیماری محسوب می‎شود. در این حالت، مدفوع آبکی می‎شود و فرد، نیاز فوری به دفع پیدا می‌کند.

 

سایر علائم سندروم روده تحریک پذیر عبارتند از:

  • درد شکم
  • کم خونی
  • خونریزی‌های گوارشی
  • سردرد و کمردرد
  • ترشح مخاط
  • احساس حالت تهوع
  • خستگی و کمبود انرژی
  • نیاز به ادرار مکرر

سندرم روده تحریک پذیر می‌تواند موجب درد لگن هم بشود.

علائم سندرم روده تحریک پذیر در بعضی از روزها، کم و در بعضی روزها زیاد است. علت این امر به غذا یا نوشیدنی‌هایی که میل می‌کنید، بستگی دارد.

علت سندروم روده تحریک پذیر چیست؟

دلیل دقیق IBS، شناخته شده نیست. عواملی که به نظر می‌رسد باعث سندرم روده تحریک پذیر می‌شوند را در جدول زیر جمع‌بندی کرده‌ایم:

علت سندروم روده تحریک پذیرتوضیحات
انقباضات ماهیچه‌ای در رودهدیواره‌های روده‌ای که با لایه‌های عضلانی که با دستگاه گوارش در ارتباط هستند، باعث حرکت و هضم غذا می‌شود. انقباضاتی که قوی‌تر و طولانی‌تر از حد طبیعی است، می‌توانند باعث ایجاد گاز، التهاب و اسهال شوند. انقباضات روده‌ای ضعیف می‌تواند باعث کاهش سرعت غذا و مدفوع سخت و خشک شود.
سیستم عصبیناهنجاری‌های اعصاب در دستگاه گوارش ممکن است موجب بروز ناراحتی بیش از حد طبیعی در سیستم گوارشی شود. در صورتی که هماهنگی ضعیفی بین سیگنال‌های مغز و روده‌ها وجود داشته باشد، بدن نسبت به این تغییرات از خود واکنش نشان می‌دهد. در اثر این واکنش، فرد ممکن است علائمی مثل اسهال، یبوست و درد داشته باشد.
التهاب در رودهبرخی از افراد مبتلا به IBS،تعداد بیشتری سلول‌های سیستم ایمنی بدن را در روده خود دارند. این پاسخ سیستم ایمنی همراه با درد و اسهال است.
عفونت شدیدIBS می‌تواند بعد از یک دوره شدید اسهال (گاستروآنتریت) ایجاد شده توسط باکتری یا ویروس به وجود آید. IBS همچنین ممکن است با مازاد باکتری در روده (رشد بیش از حد باکتری) همراه باشد.
تغییرات در باکتری در روده (میکرو فلورا)میکروب‌های روده شامل باکتری‌ها، قارچ‌ها و ویروس‌ها است که نقش کلیدی در سلامت دارند. سطح میکروب‌های خوب در افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر با افرادی که IBS ندارند، متفاوت است.
استرس اولیه زندگیزندگی افرادی که به صورت مداوم در معرض رویدادهای استرس‌زا قرار دارند (مخصوصا در دوران کودکی)، خطر ابتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر در آن‌ها بیشتر است.

در نتیجه این عوامل، احتمال ابتلا به سندوم روده تحریک پذیر وجود دارد.

شروع کننده های سندرم روده تحریک پذیر

علائم IBS می‌تواند توسط یکی از موارد زیر شروع شود:

رژیم غذایی: نقش آلرژی غذایی یا عدم تحمل در IBS به طور کامل درک نشده است. آلرژی غذایی واقعی به ندرت، IBS را ایجاد می‌کند؛ اما بسیاری از افراد مبتلا به IBS بعد از خوردن یا نوشیدن برخی از غذاها یا نوشیدنی‌ها علائم سندرم روده تحریک پذیر را نشان می‌دهند. این مواد غذایی شامل شامل گندم، لبنیات، میوه‌های مرکبات، لوبیا، کلم، شیر و نوشیدنی‌های گازدار است.

فشاراسترسی: اکثر افراد مبتلا به IBS علائم و نشانه‌های مکرر و یا مکرر در دوره‌های افزایش استرس دارند. استرس ممکن است علائم را تشدید کند، اما باعث ایجاد آن‌ها نمی‌شود.

هورمون‌ها: علائم سندروم روده تحریک پذیر در زنان به علت تغییرات هورمونی زیاد، دو برابر است. بسیاری از زنان متوجه می‌شوند که نشانه‌ها و علائم این بیماری در دوران یائسگی و قاعدگی آن‌ها بدتر می‌شود.

عفونت شدید می‌تواند یک علت سندرم روده تحریک پذیر باشد.
سندرم روده تحریک پذیر گاهی با یبوست و گاهی با اسهال همراه است.

عوارض بیماری IBS

یبوست مزمن یا اسهال می‌تواند باعث ایجاد هموروئید یا بواسیر شود. بسیاری از افراد مبتلا به IBS متوسط تا شدید کیفیت زندگی کمتری را گزارش می‌دهند. اختلالات خلقی علائم و نشانه‌های IBS، می‌تواند منجر به افسردگی یا اضطراب شود. افسردگی و اضطراب همچنین می‌تواند بیماری آی بی اس را بدتر کند.
خطرات سندروم روده تحریک پذیر جدی نیست؛ در واقع هیچ‌کدام از عوارض ibs یا همان سندرم روده تحریک پذیر ، زندگی را تهدید نمی‌کند. این بیماری منجر به بیماری‌های جدی‌تر مثل سرطان نخواهد شد. در ادامه همه عوارض این بیماری را را مورد بررسی قرار می‌دهیم:

عدم تحمل غذایی

یکی از عوارضی که افراد مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر ممکن است آن را تجربه کنند، عدم تحمل غذایی است. ابتلا به بیماری IBS، رژیم غذایی شما را تغییر می‌دهد‌. مثلا افراد مبتلا بهتر است مصرف سیب زمینی، تخم مرغ، قهوه، لبنیات، گندم و مرکبات را کاهش دهند، زیرا سندروم روده تشدید می‌شود. همچنین مصرف چربی‌ها و قند زیاد نیز منجر به افزایش اسهال در افراد مبتلا خواهد شد.

سوء تغذیه

با کم کردن بعضی از مواد غذایی مفید و یا حذف آن‌ها، علائم ای بی اس کاهش پیدا می‌کند، اما احتمال این که با قطع بعضی از خوراکی‌ها، مواد مغذی مورد نیاز بدن تامین نشود، وجود دارد؛ بنابراین بهتر است رژیم غذایی مناسب را از یک متخصص تغذیه دریافت کنید.برای گرفتن نوبت از لیست بهترین متخصصان تغذیه و رژیم می توانید به دکتردکتر مراجعه کنید.

بواسیر یا هموروئید

بیماری IBS می‌تواند منجر به ایجاد علائم هموروئید شود. در صورتی که مدفوع شما بسیار سفت یا شل است، احتمال این عارضه افزایش پیدا می‌کند. البته درمان بواسیر یا هموروئید به راحتی با کرم‌های بدون نسخه و یا کیسه آب سرد امکان‌پذیر است.

کاهش کیفیت زندگی

افرادی که مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر هستند، عمولا با کاهش کیفیت زندگی روبرو می‌شوند؛ زیرا این افراد برای مدتی علائم یبوست را دارند و سپس اسهال شروع می‌شود. در واقع این افراد نمی‌دانند که در طول روز چه علائمی را تجربه خواهند کرد.

زود انزالی

زود انزالی نیز از عارضه‌هایی است که افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر ممکن است آن را تجربه کنند. اگر این زود انزالی را تجربه می‌کنید، بهتر است هرچه سریع‌تر آن را با پزشک در میان بگذارید تا مراحل کنترل و درمان آن شروع شود.

افسردگی و اضطراب

این بیماری ممکن است منجر به افسردگی و اضطراب شدید در مبتلایان شود. هر چقدر علائم سندروم روده تحریک پذیر بیشتر باشد، میزان افسردگی و استرس به همان اندازه زیادتر خواهد شد. علت افسردگی و اضطراب بیماری آی بی اس به مشخص و ثابت نبودن علائم برمی‌گردد.

سرگیجه و سردرد

مبتلایان به ای بی اس از آن جایی که علائمی مثل درد و گرفتگی شکمی را تجربه می‌کنند، احتمال تجربه سردرد و سرگیجه نیز وجود دارد. هنگامی که درد و گرفتگی شکمی بسیار شدید باشد و با دیگر علائم سندروم آی بی اس همراه باشد، احتمال سرگیجه و سر درد افزایش می‌یابد.

تنگی نفس و تپش قلب

افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، ممکن است تنگی نفس و تپش قلب را نیز تجربه کنند. در واقع این بیماری می‌تواند سیستم قلبی و عروقی را نیز تحت تاثیر قرار دهد. معمولا این علائم گذرا هستند. برای جلوگیری از عوارض این بیماری، حتما با یک پزشک در ارتباط باشید.

جوش صورت

روده ناسالم ممکن است بیماری‌های پوستی را نیز به دنبال داشته باشد. از بیماری‌های پوستی شایع در مبتلایان به سندروم روده تحریک پذیر می‌توان به درماتیت آتوپیک، آکنه و پسوریازیس اشاره کرد. برخی از افراد ممکن است جوش صورت را به هیچ عنوان تجربه نکنند.

ریزش مو یکی از عوارض ibs است.
برای جلوگیری از عوارض سندرم روده تحریک پذیر مانند ریزش مو، به متخصص گوارش مراجعه کنید.

ریزش مو

از دیگر عوارض ibs، ریزش مو است. از آنجایی که بدن افراد مبتلا به این سندروم نمی‌توانند مواد مغذی معدنی و ویتامین کافی را به خوبی جذب کنند، احتمال ریزش مو وجود دارد. این عارضه با قرص و دارو از بین خواهد رفت.

انواع سندروم روده تحریک پذیر

نوع بیماری سندرم روده تحریک پذیر زمانی مشخص می‌شود که علائم آن تشدید شود. افرادی که بیماری سندروم روده تحریک پذیر را تجربه می‌کنند، می‌دانند که بعضی از روزها، حرکت روده طبیعی است؛ اما در بعضی روزها روده، حرکت طبیعی ندارد.

انواع بیماری آی بی اس روده شامل موارد زیر است:

  • آی بی اس همراه با یبوست
  • آی بی اس همراه با اسهال
  • آی بی اس با عادات روده مختلط

موقعی که روده حرکت طبیعی ندارد، پزشک می‌تواند نوع IBS شما را مشخص کند.

نحوه تشخیص بیماری سندرم روده تحریک پذیر

هیچ تستی برای تشخیص قطعی IBS وجود ندارد. پزشک شما احتمالا با یک تاریخچه کامل پزشکی، معاینه فیزیکی و آزمایشات مرحله تشخیص را شروع می‌کند تا دیگر شرایط را رد کند. پزشک ممکن است بر اساس علائم شما، IBS را تشخیص دهد. آن‌ها همچنین ممکن است یک یا بیشتر مراحل زیر را برای رد کردن سایر علل احتمالی علائم انجام دهند:

  • معیارهای رم: این معیارها شامل درد شکمی، درد و ناراحتی مربوط به دفع و دفعات دفع می‎شود که به طور متوسط، حداقل یک روز در هفته در سه ماهه گذشته یا حداقل دو مورد همراه است.
  • معیارهای منینگ: این معیارها بر درد ناشی از عبور از مدفوع و داشتن حرکات ناقص روده، مخاط در مدفوع و تغییرات در میزان مدفوع تمرکز دارد.
  • بررسی رژیم غذایی: یک رژیم غذایی خاص یا گروه‌های غذایی خاصی ممکن است باعث تشدید علائم و درد شود.
  • آزمایش مدفوع: نمونه ای از مدفوع مورد آزمایش قرار می‌گیرد تا عفونت را رد کند.
  • آزمایش خون: برای بررسی کم خونی، آزمایش انجام شده و بیماری سلیاک (اختلال خود ایمنی روده کوچک) توسط همین آزمایش رد یا تایید می‏شود.(شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این بیماری روده به مطلب بیماری سلیاک چیست در مجله سلامتی دکتردکتر مراجعه کنید.)
  • کولونوسکوپی: معمولا کولونوسکوپی تنها زمانی انجام می‌شود که پزشک شما مشکوک باشد که علائم آی بی اس را به علت کولیت، بیماری التهابی روده (بیماری کرون) یا سرطان تجربه می‌کنید.
  • اشعه ایکس یا سی تی اسکن: این آزمایشات، تصاویری از شکم و لگن شما را فراهم می‌کند که ممکن است به پزشک اجازه دهد، دیگر علائم شما را رد کند.
  • تست تحمل لاکتوز: لاکتاز آنزیمی‌ است که شما نیاز به هضم شکر موجود در محصولات لبنی دارید. اگر لاکتاز تولید نکنید، ممکن است مشکلی مشابه با IBS ایجاد کنید، از جمله درد شکمی، گاز و اسهال. پزشک شما ممکن است از شما بخواهد که شیر و شیر را از رژیم خود برای چندین هفته حذف کنید.

با مراحل بالا، پزشک می‌تواند سندروم روده تحریک پذیر را تشخیص دهد.

درمان سندرم روده تحریک پذیر

برای درمان سندرم روده تحریک پذیر و کنترل علائم آن، روش‌های زیادی وجود دارد. اگر مایل به کسب اطلاعات بیشتری در زمینه درمان این بیماری هستید، مقاله درمان سندروم روده تحریک پذیر را از دست ندهید. در این مقاله، روش‌های درمان را به صورت کامل توضیح داده‌ایم. اگرچه درمان قطعی برای آی ‌بی ‌اس وجود ندارد، می‌توان از برخی درمان‌ها برای تسکین علائم بهره گرفت؛ از جمله تنظیم وضعیت غذایی بیمار، بعضی داروها و مداخله‌های روان‌پزشکی.

توصیه‌های کلی برای کاهش علائم بیماری آی بی اس عبارتند از:

  • خوردن وعده‌های کوچکتر
  • به حداقل رساندن استرس
  • اجتناب از غذاهای سرخ شده یا تند
  • اجتناب از غذاهای تشدیدکننده علائم
  • خوردن غذاهای با فیبر بالا
  • نوشیدن زیاد مایعات
  • ورزش منظم
  • خواب کافی

علاوه بر این، براساس علائم شما، پزشک ممکن است قرص هایی مانند مکمل فیبر برای کنترل یبوست، داروهای ضد اسهال، داروهای ضد افسردگی و یا قرص مسکن برای تسکین را برای شما تجویز کند.

روش‌های درمان سندروم روده تحریک پذیر برای همه مبتلایان، موثر نخواهد بود. در واقع یک روش درمانی ممکن است برای فردی موثر باشد، اما فرد دیگر با رعایت آن روش درمانی، هیچ تغییری را در خود مشاهده نکند. نگران نباشید. به امتحان روش‌های دیگر بپردازید تا بهترین روش درمانی مخصوص خود را پیدا کنید. در ادامه قصد داریم نگاهی به روش‌های درمان بیماری آی بی اس بیندازیم.

رژیم غذایی مناسب یکی از راه های درمان سندرم روده تحریک پذیر است
با رعایت رژیم مناسب می‌توانید علائم سندروم روده تحریک پذیر را کنترل کنید.

رژیم غذایی

اصلی‌ترین روش درمان و کنترل علائم سندروم روده تحریک پذیر ، تغییر در وعده‌های غذایی است. در مورد این موضوع حتما با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.
از جمله نکات ساده‌ای که می‌توانید رعایت کنید، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • محدود کردن محصولات لبنی مثل شیر و پنیر
  • افزایش فیبر در رژیم غذایی
  • مصرف مواد غذایی مفید سرشار از فیبر مثل سبزیجات، غلات، میوه‌ها، آجیل و آلو
  • محدود کردن غذاهای ایجادکننده گاز مثل لوبیا، کلم بروکسل و کلم
  • اجتناب از مصرف گلوتن

با تغییر در رژیم غذایی، علائم شما کاهش پیدا می‌کند.

نوشیدن آب

نوشیدن آب کافی در طول روز برای همه فواید زیادی دارد و افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر نیز از فواید آن بی‌بهره نخواهند ماند. روزانه حداقل ۸ لیوان آب بنوشید تا دستگاه گوارش شما روان بماند. همچنین نوشیدن آب به پیشگیری از یبوست و حتی درمان آن نیز کمک می‌کند.

ورزش

ورزش از جمله روش‌های درمان سندروم روده تحریک پذیر است. سعی کنید به صورت متوسط در هر هفته، ۱۵۰ دقیقه ورزش کنید. در هنگام ورزش باید ضربان قلب شما افزایش پیدا کند. هر ورزشی که نتواند ضربان قلب شما را بیشتر کند، موثر عمل نخواهد کرد.

آرام کردن اعصاب

تکنیک‌های تمدد اعصاب مثل یوگا و مدیتیشن می‌توانند به درمان روده عصبی کمک کنند. در صورتی که خودتان قادر به انجام این تمرین‌ها نیستید و نمی‌توانید اعصابتان را آرام کنید، بهتر است از یک درمانگر کمک بگیرید. برای دریافت نوبت از بهترین روانشناس می‌توانید از سایت دکتردکتر اقدام کنید.

خواب کافی

خواب کافی از دیگر روش‌های مدیریت بیماری ibs محسوب می‌شود. سعی کنید هر شب بین ۷ تا ۹ ساعت، خواب با کیفیت را تجربه کنید. در یک ساعت مشخصی به خواب بروید و در ساعت مشخصی از خواب بیدار شوید.

یادداشت برداری

بهتر است روزانه مواد غذایی که مصرف می‌کنید را در یک دفترچه یادداشت کنید تا غذاهایی که منجر به تشدید علائم شما می‌شوند را پیدا کنید و در حد امکان، آن‌ها را کاهش دهید. همچنین در این دفترچه، فعالیت‌هایی که برای مدیریت و کنترل این بیماری به شما کمک می‌کنند را یادداشت کنید و حتما آن‌ها را انجام دهید.

دارو درمانی

پزشک ممکن است برای کنترل بیماری سندروم روده تحریک پذیر از روش دارودرمانی استفاده کند. داروهایی که ممکن است برای افراد مبتلا به بیماری ibs تجویز شود، شامل موارد زیر است:

  • داروهای ضد افسردگی شامل سه حلقه‌ای و مهار کننده‌های انتخابی بازجذب سروتونین
  • داروهای کمک کننده به اسپاسم روده
  • داروهای سفت کردن مدفوع یا همان ضد اسهال
  • داروهای کاهش دهنده یبوست مثل مکمل‌های فیبر و ملین

همچنین بعضی از داروها به صورت اختصاصی برای درمان بیماری آی بی اس مورد استفاده قرار می‌گیرد که عبارتند از:

  • دی سیکلومین (Bentyl)
  • هیوسیامین (Levsin)
  • لوبیپروستون (Amitiza)
  • پلکاناتید (Trulance)
  • ریفاکسیمین (Xifaxan)
  • Linaclotide (Linzess)

پزشک با توجه به شرایط و علائم بیماری ای بی اس روده ممکن است یکی از داروهای ذکر شده در قسمت بالا را تجویز کند.

درمان شناختی رفتاری

از آنجایی که استرس و اضطراب علائم سندروم روده تحریک پذیر را تشدید می‌کنند، بنابراین پزشک ممکن است درمان شناختی رفتاری را برای شما پیشنهاد کند. با خواندن و رعایت نکات مطلب کنترل و درمان استرس می‌توانید به کنترل و مدیریت آسان‌تر بیماری آی بی اس بپردازید.

دمنوش نعنا یک درمان گیاهی سندرم روده تحریک پذیر است.
برای کنترل علائم سندرم روده تحریک پذیر می‌توانید از گیاهان مختلف در منزل استفاده کنید.

درمان گیاهی سندرم روده تحریک پذیر

امکان درمان گیاهی و خانگی سندروم روده تحریک پذیر نیز وجود دارد. بعضی از خوراکی‌ها در درمان روده تحریک پذیر موثر عمل می‌کنند.
خوراکی‌های مفید برای سندروم ibs عبارتند از:

  • بلغور
  • عسل
  • دارچین
  • سرکه
  • زنجبیل
  • زردچوبه
  • کلم
  • هویج
  • آلوئه ورا
  • سرکه

اگر علاقمند به درمان گیاهی هستید، باید بگوییم که این بیماری، درمان گیاهی نیز دارد. برای تسکین و کاهش علائم بیماری ای بی اس می‌توانید از دمنوش‌های گیاهی مثل دمنوش نعنا، دمنوش چای سبز و دمنوش رازیانه استفاده کنید. دقت داشته باشید که در مصرف دمنوش‌های گیاهی زیاده‌روی نکنید. بهتر است در مورد این موضوع با از پزشک طب سنتی مشورت بگیرید. توصیه طب سنتی برای کاهش حالت تهوع ناشی از سندروم روده تحریک پذیر مصرف نعنا است این گیاه برای اسهال هم فواید زیادی دارد.

آیا درمان قطعی سندرم روده تحریک پذیر وجود دارد؟

درمان قطعی برای سندروم روده تحریک پذیر وجود ندارد، اما با انتخاب سبک زندگی مناسب و رژیم غذایی خاص می‌توان به کنترل و مدیریت این بیماری پرداخت.
لیستی از متخصصان گوارش و کبد را در سایت نوبت دهی دکتر دکتر برای آسایش و رضایت‌مندی شما عزیزان تهیه کرده‌ایم. بعد از مراجعه به سایت می‌توانید بهترین متخصصان گوارش را برای حل مشکل سندرم روده تحریک پذیر انتخاب کنید و روند درمان بیماری خود را تسریع ببخشید.

اگر مایل به آشنایی بیشتر با این تخصص پزشکی هستید، مقاله تخصص گوارش چیست را از دست ندهید. در این مقاله به صورت کامل، شما را با تخصص پزشکی گوارشی و بیماری‌های زیرمجموعه آن آشنا کرده‌ایم.

چه افرادی بیشتر در معرض ابتلا به سندروم روده تحریک پذیر هستند؟

بسیاری از افراد علائم و نشانه‌های گاه به گاه IBS را دارند؛ اما افراد زیر احتمال بیشتری دارد که سندرم روده تحریک پذیر را داشته باشند:

  • افراد جوان : IBS بیشتر در افراد زیر ۵۰ سال رخ می‌دهد.
  • زنان: فراوانی سندرم روده تحریک پذیر در زنان بیشتر از مردان است. تغییرات هورمون استروژن قبل یا بعد از یائسگی نیز یک عامل خطر برای IBS است.
  • سابقه خانوادگی IBS: ژن‌ها ممکن است نقش خود را به عنوان عوامل فاکتور مشترک در محیط خانواده یا ترکیب ژن‌ها و محیط زیست بازی کنند.

به صورت جمع‌بندی‌شده، افراد جوان، زنان و افرادی که سابقه خانوادگی سندرم روده تحریک پذیر را دارند، بیشتر از سایر افراد جامعه در معرض ابتلا هستند.

نکاتی پیشگیری و کنترل ibs چیست؟

پیدا کردن راه‌های مقابله با استرس ممکن است به جلوگیری یا کاهش علائم IBS موثر واقع می‎شود. یک مشاور می‌تواند به شما در یادگیری تغییرات و یا تغییر دادن پاسخ شما به استرس کمک کند. مطالعات نشان داده‌اند که روان درمانی می‌تواند کاهش طولانی مدت علائم را فراهم کند.

برای برخی از افراد، تغییرات در رژیم غذایی می‌تواند در جهت کمک به کاهش علائم کمک کننده باشد. از آنجایی که علائم IBS در افراد مبتلا به این بیماری متفاوت است، تغییرات غذایی باید براساس هر فرد جداگانه تغییر کند. تغییرات ساده در رژیم غذایی و شیوه زندگی اغلب برای کاهش علائم IBS کمک کننده است. سعی کنید به آرامی ‌مقدار فیبر در رژیم غذایی خود را در طول یک هفته با مواد غذایی مفید مانند دانه‌های کامل، میوه‌ها، سبزیجات و لوبیا افزایش دهید.

درمان سریع اختلال گوارشی آی بی اس با مراجعه به پزشک متخصص

اگر علائم سندرم روده تحریک پذیر را در خود مشاهده می‌کنید، مراجعه به دکتر گوارش ضروری است. مدفوع شل و سفت همزمان، درد پهلو، درد مفاصل، سر درد، کمر درد، نفخ، معده و شکم درد از علائم بیماری آی بی اس به شمار می‌آیند. علائم سندروم روده تحریک پذیر در زنان، کودکان و مردان می‌تواند متفاوت باشد. درمان قطعی برای درمان سندروم روده تحریک پذیر وجود ندارد، اما کنترل بیماری آسان است. با تغییر رژیم غذایی، ورزش، دوری از استرس و مصرف دارو و قرص می‌توانید به کنترل علائم و درمان سندروم روده تحریک پذیر شدید بپردازید.

دکتر دکتر بهترین مرجع برای یافتن بهترین پزشک‌های کل کشور است. برای دریافت نوبت از بهترین دکتر گوارش شهرتان به سایت دکتردکتر مراجعه کنید. خوشحال می‌شویم اگر سوال‌ها و نظرهای خود را در بخش کامنت با ما در میان بگذارید.

منابع:

mayoclinic.org

lacolon.com

سوالات متداول سندرم روده تحریک پذیر

خیر، بیماری ای بی اس خطرناک نیست و زندگی را تهدید نمی‌کند.

خیر، هنوز درمان قطعی برای بیماری آی بی اس وجود ندارد اما با روش‌های درمان، می‌توان علائم آن را بهبود بخشید.

استفاده از دمنوش‌های گیاهی مثل دمنوش نعنا دمنوش چای سبز و دمنوش رازیانه برای درمان سندروم روده تحریک پذیر مفید است.

  • ریزش مو
  • بواسیر
  • سردرد و سرگیجه
  • پایین آمدن کیفیت زندگی
  • اضطراب و استرس
  • تپش قلب
  • جوش صورت

خیر، این بیماری منجر به بیماری‌های خطرناکی مثل سرطان نمی‎شود.

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نیلوفر شهدوست
نیلوفر شهدوست هستم و نزدیک به یک دهه در دنیای محتوا گشت‌وگذار می‌کنم. حضور در بخش‌های مختلف این دنیا، با یادگیری، شناخت آدم‌ها و خلق ارتباطات برایم شیرین است. تولید محتوا در حوزه پزشکی و سلامت هم یکی از جذاب‌ترین بخش‌های تجربه کاری من هست و شاید برایتان جالب باشد که بدانید، در تولید بیشتر از ۵۰۰ مقاله به‌روز، در زمینه‌های پرجست‌وجوی پزشکی و سلامت مشارکت داشته‌ام. این حضور مداوم و پررنگ در دنیای محتوای پزشکی، با وسواس و دقت زیادی همراه بوده تا مخاطبان نازنین بتوانند به منابع تراز اول پزشکی دنیا دست پیدا کنند و جواب پرسش‌هایشان را سریع‌تر بگیرند و البته کمتر نگران شوند. امیدوارم که توانسته باشم در مسیر پیگیری بیماری‌ یا پیداکردن پاسخی برای سوالات پزشکی و سلامتی شما در کنارتان باشم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

333 دیدگاه در “سندرم روده تحریک پذیر چیست؟ + علائم بیماری IBS
  • سندروم روده تحریک پذیر در کودکان به چه صورته؟ علائمش با بزرگسالان یکسانه؟ و همچنین درمانش چطور؟

    پاسخ
    • سلام
      علایم رایج و اصلی شامل :
      تغییر در تناوب دفعات اجابت مزاج
      تغییر در غلظت مدفوع
      تسکین درد پس از دفع
      علایم دیگر هم ممکن است مطرح باشد مثل اسهال، بی‌اشتهایی، نفخ شکم، یبوست، وجود مخاط در مدفوع، احساس تخلیه نشدن روده پس از دفع، حالت تهوع

      پاسخ
  • شکل مدفوع در سندروم روده تحریک پذیر چجوریه دقیقا؟ من مدفوعم یه مدته که خیلی شله. میتونه ربط داشته باشه به این سندروم؟ اولش باید ازمایش مدفوع بدم؟

    پاسخ
    • سلام
      ممکن است دفع به شکل یبوست باشد
      یا به شکل اسهال، مدفوع شل، حاوی مخاط و موکوس
      بله لازم است شرح حال و معاینه صورت گیرد

      پاسخ
  • سلام
    از بین داروهایی که معرفی کردید، بهترین قرص برای سندروم روده تحریک پذیر کدومه؟

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      در افراد مختلف درمان دارویی مختلف و بر اساس علامت غالب انتخاب میشود

      پاسخ
  • سلام من چند وقته احساس میکنم رودل دارم،شکمم درد میکنه ،حس میکنم که رودم کپه،حالت تهوع دارم همش احساس میکنم که از گلوم تا معدم با یچیزی گپ شده،شکمم ورم کرده ودور نافمم گهگاهی درد میکنه اینا نشونه چیه؟

    پاسخ
    • سلام
      عللی که‌میتواند علایم چنینی بدهد مثل گاستریت ، ریفلاکس و….باید بررسی شوند
      به متخصص داخلی مراجعه کنید

      پاسخ
  • با سلام درد شدید هنگام رابطه جنسی که دلیلش سندرم روده تحریک پذیره را چیکار باید بکنیم من هنوز نتونستم حتی یکبار هم با شوهرم رابطه برقرار کنم چون درد شدیدی میگیرم
    آیا قابله درمانه؟

    پاسخ
    • سلام
      شرح حالی که عنوان میکنید بعید است به روده تحریک پذیر ارتباط داشته باشه و بیشتر مطرح کننده واژینیسموس هست، جهت درمان به متخصص زنان مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام من ۱۶سالمه وقتی استرس میگیرم یا سرما میخورم شکمم درد میکنه معدم درد میکنه بد جور هم هالت تهو میگیرم و می افتم تو راه دشویی ۲۰روزه اینجوری شدم برای درمان چیکار کنم؟

    پاسخ
  • سلام خانوم دکتر
    من مدت پیش کلا دفع مدوفم تغییر کرد حدودا چهار سال پیش ک رفتم پیش متخصص گفتن رودهات حالت عصبی گرفتن و دارو تجویز کردن
    اینم بگم ک رفتم کلونوسکوپی و گفتن روده سالم هست
    ازن اون موقع مدفوع نه شل ن سفت حالت خمیری داره و بعضی اوقات اسهال هستم
    و توی این سه و چهار سال هم بهتر نشدم
    ازمایش مدفوع هم دادم گفتن مشکلی نیست
    الان چند وقتی هست ک زیر ناف احساس میکنم چیزی جابجا میشه مس حالت نبض زدن و شکمم کمی نسبتا بزرگ شده و سفت تر شده
    و معدم زیاد سرو صدا میکنه
    بیشتر غذاهایی ک میخورم ترش میکنم و تو گلو احساس سوزش ک فاموتدین میخورم بهتر میشم
    و تا حالا تو مدفوع خون ندیم

    پاسخ
  • سلام خسته نباشید
    من ۳۵ سال دارم حدود ۹ سال پیش معده درد شدید گرفتم بعد اندوسکپی گفت فتق هیاتال کوچک داری که عمل نمیخواد…از اون موقع تا الان داروی ضد اسید مصرف میکنم الان حدود ۲ ماهه معده درد شدید و استرس زیاد که حالت لرزش درون و بعد دفع مدفوع سبک تر میشم…سوزش شدید سردل و لرزش معده دارم.پیش فوق گوارش رفتم گفت بیشتر مال استرسه و این فتق کوچک رو همه دارن…برام دوکسپین ۱۰ تجویز کرد بنظر شما احتمال روده تحریک پذیر هست؟ ممنون

    پاسخ
  • سلام ۳۹سالمه ومرد
    حدود دوسال پیش بابت نفخ وورم معده به دکتر مراجعه کردم وبعد دادن ازمایش گفتن میکروب معده دارم ودرمان رو شروع کردم اما بطورکامل خوب نشدم مجددا مراجعه کردم برام اندوسکوپی نوشتن وگفتن مشکل خاصی ندارید فقط یه مقدار ورم معده دارید.که از اون موقع این مشکل رو دارم ومشکلات دیگه ای مثل نفخ،بیشتر اوقات مدفوع شل واسهال،دل پیچه،رفلاکس(خفیف)،سنگینی معده وشکم بعد از خوردن غذا،درد معده دارم که ماه گذشته به متخصص گوارش مراجعه کردم گفتن سندروم روده دارم وداروی نولپازا وچنتا قرص گیاهی و مبورین دادن وتا یکماه گفتن مصرف کنم که در طول مصرف خیلی حالم خوب بود اما بعد تمام شدن دارو مجددا علائم برگشته خواستم راهنمای بفرمایید چیکار کنم.؟

    پاسخ
    • سلام
      داروها رو برای ۴ هفته دیگر میتونین تکرار کنین
      در کل سندرم روده تحریک پذیر بهبود قطعی نداره

      پاسخ
  • سلام ایا رفلاکس معده میتونه جز علائم‌سندروم روده باشه

    پاسخ
    • سلام
      ارتباطی ندارد

      پاسخ
  • سلام دکتر خسته نباشید
    من دو هفته هس که یبوست دارم یعنی دفعم با زور همراه و حس میکنم کامل تخلیه نمیشه
    بعد گذشت یک هفته ب اورژانس مراجعه کردم و رادیولوژی و سونو و آزمایش خون و ادرار هم دادم و پزشکم گف انسداد نیس و مشکلی نیست کلا
    از اون روز واسم پودر تجویز کردن که دو بار در روز بخورم حدود ۲۰ بسته نوشتن
    الان از تاریخ رفتنم ب اورژانس یک هفته میگذره و من یک مدت اسهال شدم یک مدت مدفوع نازک و نرم داشتم ولی همچنان حس میکنم کامل تخلیه نمیشه
    تو رژیم غذایی هم تغییر ایجاد کردم و مایعات و سبزیجات و پیاده روی دارم ولی استرس دارم که چرا خوب نمیشم اخه من اصلا سابقه این قضیه رو نذاشتم و عملی هم انجام ندادم
    فقط قبلا من هر سه روز یکبار دفع داشتم که مشکلی واسه دفعش نداشتم اصلا

    پاسخ
    • سلام
      نگران نباشید .در صودت عدم بهبود به فوق تخصص گوارش مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام آیا می توان از سلول بنیادی در این زمینه نیز استفاده کرد ؟باتشکر

    پاسخ
    • سلام
      خیر

      پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر من به مدت ۵ماهه سوزش سر دل دارم انگار که اتیش کرفته و تو‌ماشین میشینم استرس دستشویی هم دارم دهنمم تلخ میشه دکتر رفتم دارو‌داد خوب شدم اما مجدد ابنجوری شدم بنظرتون مشکل از کجاست و زمانی ک دستشویی بزرگ دارم باید حتما برم زود کنترلش سخته

    پاسخ
    • سلام.
      شرح حالتون مطرح کننده ریفلاکس معده هست

      پاسخ
  • سلام من خونریزی مقعد داشتم بعد کلونوسکوپی مهرماه انجام دادم شقاق مزمن مقعد دارم گفتن باید جراحی کنی ولی من جراحی نکردم الان خونریزی ندارم یا در ماه یک روز شده اونم خیلی کم ولی ببخشید الان مدفوع شل و حالت کشی دارم هر وقت هم احساس میکنم ک مدفوع دارم و خوب هم تخلیه نمیشه درد هم موقع دفع دارم الان یک ماه ک این جوری شدم پدرم هم سرطان روده بزرگ داشته والان خیلی ساله ک از کیسه استفاده میکنه

    پاسخ
    • سلام
      اگر جواب کولونوسکوپی خوب بوده نگران سرطان نباشید

      پاسخ
  • با سلام
    من 35سال سن دارم الان حدود 3ساله سوزش معده ،نفخ شدید ،تیر کشیدگی روده بزرگ .و همچنین در اجابت مزاجم اختلال وجود دارد بعضی وقتا شل وسفت بعضی وقتا اسهال ،یک سال پیش ،پیشفوق تخصص گوارش رفتم با انجام کولونوسکوپی و آندوسکوپی و آزمایش خون گفتن چیزی نیس سندروم روده تحریک پذیر است … خیلی اذیت هستم نمیتونم غذایی به میل بخورم … راهکاری دارید برام ممنون میشم

    پاسخ
    • سلام
      چه داروهایی براتون تجویز شد و در حال حاضر مصرف میکنید؟

      پاسخ
  • با سلام ۳۹سال هستم و اقا….نزدیک یک ماه دفع مدفوع کامل ندارم و تعداد دفع هم ۵و۶ بار هست در روز ولی به طور کامل تخلیه نمیشه حالت شل هستش و ازمایش خون مخفی هم دادم و مثبت بود ایا سرطان هست

    پاسخ
    • سلام
      هر خون مخفی مثبتی که سرطان نیست
      ممکن پولیپ باشه یا التهاب
      اما حتما لازم کولونوسکوپی بشین،جهت انجام به فوق” تخصص گوارش مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام
    من ۳۰ سالمه و مدتیه که با استرس دچار اسهال میشم ،تو این مدت درد خفیف پهلو داشتم و تازه گیا کمر درد و درد زیر شکم بهش اضافه شده .ولی این دردارو ی روز دارم ی روز نه ،شبا اصلا درد ندارم
    متخصص داخلی رفتم گفتن ای بی اس داری ،ولی خودم چون استرسی هستم میترسم چیز خطرناک باشه
    وقتی استرس دارم دردام بیشتر میشه ووقتی ندارم کم میشه
    نظر شما چیه

    پاسخ
    • سلام
      شرح حال شما به ibs میخوره

      پاسخ
      • سلام دکتر . در سندرم رودە تحریک پذیر بیضە میتونە درد داشتە باشە؟

  • سلام
    ببخشید من کلونوسکوپیم نرمال بوده(بیوپسی نکردن) و سونو کل شکم ولگن هم نرمال بوده ولی کلا مدفوعم ببخشید اخیرا خیلی لیزه و گاهی مخاط بینش هست و دردی رو در ربع پایین و چپ شکمم دائما و در هر لحظه به مدت ۶ ماهه دارم و در این یک ربع ،متمرکز در زیر ناف سمت چپ و نزدیک پهلو هستش و جوری هستش که نه تنها وقتی بدون حرکتم حسش میکنم بلکه وقتی
    پای چپم رو به هر دلیلی به سمت شکمم جمع میکنم این درد حس میشه
    و ماهی یکبار تقریبا اسهال خیلی آبکی بدون دلیل خاصی میشم که در همون یک روز تموم میشه
    نگرانم میگم نکنه چیزی بوده و پزشک قادر به دیدنش نبوده
    بنظرتون بهتره آزمایش calpro مدفوع رو بدم؟
    دکترمن چه مریضی ای دارم؟
    خیلی ممنون

    پاسخ
    • سلام
      اگر ازمایش و سونو و کولونوسکوپی خوب بوده جای نگرانی نیست
      قرص لاکتوفم روزی یکی بخورید

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید
    من مدتی میشه ۷،۸ ماه تقریبا
    ۱۰ سانت زیر ناف یعنی دقیقا اون قسمت که دکمه شلوار بسته میشه درد خیلی خفیف دارم که همیشگی هم نیست
    ، بعضی وقتا دردش طوریه که انگاری کمربندم محکم بسته باشم یا حس میکنم خیلی نامحسوس برامده شده
    ،سونوگرافی ۲ بار انجام دادم گفتن نه فتق داری نه مثانه مشکل داره کلا چیزی توی سونو معلوم نبود انگاری ولی من این حس و دارم .
    مشکل دفع و یبوستم ندارم ، بعضی روزا دوبار شاید شکمم کار کنه
    کولونوسکوپی یا باریم انما لازمه ؟؟؟
    استرس اینکه نکنه مریضی دیگه باشه میترسم از این درد نمیرم سکته کنم 🫤
    ممنونم در هر صورت

    پاسخ
    • سلام
      برای این شرح حال اگر زیر ۴۰ سال هستین کولونوسکوپی لازم نیست

      پاسخ
  • سلام ،من دو ماهه که احساس درد خفیف مثل تیر کشیدن پهلو سمت چپ و زیر شکم دارم ،آدم استرسی هستم ،کمردرد خفیف هم دارم ووقتی استرسم بیشتر بشه اسهال میشم ولاعر شدم ،میترسم سرطان داشته باشم ،نظرتون چیه ؟من ۳۰ سالمه

    پاسخ
    • سلام عزیز
      سرطان که واقعا جز تشخیص های اولیه نیست
      ولی با توجه به درد طول کشیده و کاهش وزن بهتره جهت بررسی به متخصص” داخلی مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام
    من هفده سالمه
    من چهار پنج ماهیه که مشکل گوارشی پیدا کردم
    یبوست دارم البته خیلی شدید نیس ولی خب دفع برام سخت شده
    گاهی هم دچار اسهال میشم
    و چیزی که نگرانم می‌کنه اینه که بعضی وقتا قطر مدفوعم کمه و میترسم به سرطان ربط داشته باشه
    بعضی وقتا شکمم صدا میده خصوصا بعد غذا خوردن
    و گاهی هم تجمع گاز تو شکم دارم که خیلی خیلی اذیت کننده است برام
    نفخ هم دارم
    و اکثرا بعد دفع احساس میکنم روده ام کامل خالی نشده و بازم نیاز به اجابت مزاج دارم در حالی که دفع برام خیلی سخته
    و گاهی حالت تهوع میگیرم
    دکتر رفتم و گفتن چیزی نیس و خوب میشی ولی خوب نشدم
    خواستم بدونم ممکنه سرطان باشه؟

    پاسخ
    • سلام
      سرطان که بعید
      نگران نباش و جهت بررسی به فوق” تخصص گوارش مراجعه کنید

      پاسخ
  • با عرض سلام و ادب
    بنده حدود دو ماه هست که دور ناف و سمت راست شکمم تقریبا جای اپانتیس درد خفیفی داره که هر روز نیست،بیشتر یبوست دارم و مدفوع به صورت باریک و تیکه تیکه هست ازمایش خون و مدفوع و سونوگرافی انجام دادم همه چی نرمال بوده دکتر برام قرص دومپریدن قبل از صبحانه و نهار و قرص نورتریپتیلین قبل از خواب تجویز کردن.چند روزی هست که در طول روز یکی دوبار درد تیز میگیره
    تشخیص شما چیه؟
    ممنون از پاسخگوییتون

    پاسخ
    • سلام
      فعلا سندروم روده تحریک پذیر مطرحه
      داروها رو مصرف کنید و بعد از اتمام مجدد ویزیت شین

      پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر
    من فتق هرنی عمل کردم قبل از عمل به ترس بدی دچار شدم چیزی که اذیتم میکنه شکمم سنگینه و سفته انگار موقع حرکت داخل شکمم ی بادکنکه ابه
    سروصدای شکمیو حرکات روده و یبوست کم دارم
    میتونه روده تحریک پذیر باشه یعنی؟!
    ازمایش مدفوع و خون دادم مشکلی نبوده

    پاسخ
    • سلام
      بله میتونه باشه

      پاسخ
  • باسلام. من هر از گاهی دفع مخاط از مقعد داشتم از بعد از سزارین بیشتر شده الان که بچه ام یکسالشه، با هر وعده احساس دفع مخاط دارم، و دلم درد می کنه و می پیچه، یه دارو بگین مصرف کنم تا مخاط از بین بره خسته ام کرده. کلا هم نسبت به هر چیزی که می خورم حساسیت هامو دارم مثلا شیر بخورم دلم پیچ می ره… تو رو خدا کمکم کنین شیر هم که می دم این دل درده‌ بیشتر می شه

    پاسخ
    • سلام عزیز
      باید ازمایش s/e, s/c بدین شاید عفونت باشه

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر دکتر
    من ۲۲ سالمه وحدودا تو سن ۱۸ سالگی با مراجعه به فوق تخصص گوارش متوجه شدم که ibs دارم ، اوایل درد شدید شکم (دور ناف) و نفخ و یبوست شدید داشتم که به مرور و با گذشت زمان کمی بهتر شد و اینکه خیلی وقته هیچ دارویی مصرف نمیکنم احساس میکنم که دارو نمیخورم حالم بهتره و اینکه هموروئید هم دارم وجدیدا بیشتر از همه حالت تهوع و استفراغ و صدای شکم توی جمع اذیتم میکنه و از محیط ساکت فراری ام و اینکه نمیدونم دلیل تهوع چیه قبلش کامل نرمالم ولی یهو حالت تهوع میگیرم و بالا میارم و اینکه من قبلا همش باشگاه بودم از وقتی که مبتلا شدم دائما درد بدن و کمر دارم و نمیتونم ورزش کنم.ممنون میشم راهنمایی کنید.

    پاسخ
  • سلام.من مدتیه که یبوست دارم وبه خصوص شبها احساس رفلاکس و دل درد دارم . بعد اجابت مزاج سرگیجه و ضربان قلب میگیرم.از هر نظر سالم هستم و جدیدا ازمایش دادم و هیچ مشکلی نداشتم.میتونه از روده تحریک پذیر باشه

    پاسخ
    • سلام
      اول باید ریفلاکس و یبوستتون باید درمان شه ، اکر علایم پایدار موندن بررسی بیشتر لازمه

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید من نزدیک سه ماه هست که دل‌درد و نفخ های دائم دارم‌. اروغ میزنم سی تی شکم و لگن و آندوسکوپی انجام دادم گفتن هیچی نیست
    ولی هنوز نفخ زیاد شکمم سفت میشه درد دارم هر از گاهی

    پاسخ
    • سلام
      چه داروهایی تجویز شده؟

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید 38 سالم هستش سه سال پیش اسهال خیلی شدیدی گرفتم سه ماه افتادم توتخت همه جورآزمایشی گرفتن هیچی نبود بعد کیسه صفرا رودراوردن گفتن عفونی شده با خوب نشدم بعد کولونوسکوپی کردم دکتر گفت رگهای عصبی روده من ده برابر یک انسان عادی کار میکنه. فک کنم میشه عصبی.. قرص آمی تریپتیلن 10و25 برام نوشتن خوب شدم ولی الان دوهفتس دوباره اسهال استفراغ شدم قرصها هم اثری ندارن چکار کنم..

    پاسخ
    • سلام
      چون همراه استفراغ هست باید بررسی مجدد شین و از نظر عفونت گوارشی بررسی شین و درصورت نیاز داروی آنتی بیوتیک و ضد اسهال مناسب تجویز شه
      دوز آمی تریپتلین هم با نظر پزشکتون تنظیم شه یا داروی دیگری کنارش تجویز شه

      پاسخ
  • سلام .خسته نباشید .من حدود 1سالی هست اعصابم به هم میریزه استرس میگیرم .دلم پیچ میده .اسهال دارم شکمم باد پیچک میگیره زیاد .بعضی موقع چشم درد دارم سرم درد می‌کنه .گیجم .چند مدت درست میشم .باز حالم خراب میشه .اندوسکپی هم انجام دادم

    پاسخ
    • سلام
      سندرم روده تحریک پذیر احتمالا مطرحه
      دارو چی براتون تجویز شده؟

      پاسخ
  • سلام خانوم دکتر

    من 27 سالمه و از پارسال دچار درد سمت راست شکم ،دقیقا زیر دنده شدم و بعد از سونوگرافی و آزمایش ک دادم هیچ مشکلی نداشتم و حتی تمام فاکتور های کبدی هم اوکی بود ، بیخیالش شدم دیگه و بعد از چند ماه درد کمر و پاهام شروع شد ، رفتم ام آر آی کمر دادم بازم مشکلی نداشتم …دوباره سونوگرافی، آزمایش کلی ، آزمایش میکروب معده ، سی تی شکمی و حتی دو بار آندسکوپی دادم بازم همه نتایج پاک بود …چند هفته پیش اسکن هسته ای دادم و آزمایش ANA ک مثبت شد ، دکتر روماتیسم مفصلی تشخیص داده و سینورا و سولفاسالازین تجویز کرده اما میخوام بدونم آیا روده م دچار مشکل هست آیا ؟؟ چون هنوز طی این یک سال ورم سمت راست شکم زیر دنده رو دارم و چون آزمایش hla b27 و anti ccp و anti dnaمنفی شد دوبار ، حس میکنم شاید روده م دچار مشکل باشه …اینم بگم بهتون که هیچ علائمی جز ورم اون قسمت ، درد کمر و پا و گاهی سردرد نداشتم ، نه اسهال نه یبوست ، یکی دوبار خیلی معمول اسهال اونم طی یه سال …و کلونسکوپی هم ندادم تا الان …ممنون میشم راهنماییم کنید

    پاسخ
    • سلام
      اگه اسهال و علایم گوارشی ندارین خیر

      پاسخ
  • سلام من ۲۰سالمه…مدتی هس ک دچار یبوست شوم..ب دکتر مراجعه کردم و برام شربت لاکسمل تجویز کردن..اگر اون شربت رو استفاده کنم خوبه ولی اگر استفاده نکنم دچار یبوست هسم..میتونه سندروم روده تحریک پذیر باشه؟

    پاسخ
    • سلام
      رژیم غذایی رو اصلاح کنید
      ۸ لیوان آب، سبزیجات، روغن زیتون، برگه آلو و قیصی و انجیر بخورید
      ورزش کنید

      پاسخ
  • سلام ، مادرِ من ۴۲ سالشه و گاهی بدونِ تحرکِ شدید و مصرفِ غذای بد ! در ناحیه ی شکم و کمر احساس دردِ شدید میکنند مخصوصا سمتِ راستِ شکم و زیرِ شکم . همراه با نفخ و حالت تهوه و بی اشتهایی ، علتِ این حجم از دردِ شدیدِ ناگهانی چی میتونه باشه !

    پاسخ
    • سلام
      از نظر زخم گوارشی و سنگ صفرا باید بررسی شن
      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید من 21 ساله هستم سابقه رفلاکس معده هم دارم حدود یکسال پیش یبوست شدید داشتم و خون روشن بعد مدفوع مشاهده میکردم بعد گذشت یکسال بیرون زدگی مقعد دارم گاهی اوقات که یبوست میشم بازم خون ریزی کم دارم یا مدفوع سفت دارم خونریزی به اون صورت نه ولی آخر مدفوع بازم چند خط خون روی مدفوع میبینم چون دل درد هم داشتم به دکتر مراجعه کردم گفت احتمالا سندروم روده تحریک پذیر هست و گفت چون سنم کمه فعلا نیاز به آزمایش نیست و دارو تجویز کردن و گفتن از لحاظ استرس خودمو مدیریت کنم الان بعد تموم شدن داروها اکثر اوقات یبوست دارم و گاهی اوقات وقتی مدفوع سفتی دارم خون رو میبینم روی مدفوع میخواستم بدونم دلیلش همون هموروئید و سندروم روده تحریک پذیر هست یا نیاز به پیگیری بیشتری داره؟خیلی نگرانم بابت این موضوع.از خانواده هم فقط پدره مادرم سابقه سرطان معده و روده داشتن

    پاسخ
    • سلام
      بنظر بله همورویید و سندرم تحریک پذیره.برای اطمینان بیشتر ازمایش خون مخفی مدفوع بدین

      پاسخ
  • با سلام،من حدود سه ماه هست،درد در ناحیه فوقانی چپ شکم دارم ،البته نه همیشه بعضی وقتها اصلا ندارم،درد به صورت خفیف میاد ومیره،دکتر رفتم آزمایش دادم ،آندوسکوپ معده دادم ،گفتند ،زحم معده بوده خوب شده جاش مونده یه سری دارو دادند ،ولی باز هر از گاهی درد میاد،جواب آزمایشها همه سالم بوده ،منظورم کلیه ها کم خونی وغیره…نمیدونم چه کار کنم بعضی وقتها درد دارم …

    پاسخ
    • سلام
      داروهایی مثل پنتوپرازول و فاموتیدین با نظر پزشکتون بخورین
      غذای چرب و سرخکردنی و ادویه دار خصوصا شب ها نخورید

      پاسخ
  • سلام من ۲۸ سالم هست و حدودا یه ماهه احساس زخم در مقعد داشتم ولی مشکل گوارشی نداشتم و گاهی سعی میکردم بخاطر احساس سوزش دستشویی نرم اما نه که خیلی این کار رو تکرار کنم. اما الان دو روز هست که یک دفعه دچار مشکل یبوست شدم به صورتی که احساس شدید نیاز به تخیله دارم ولی به سختی و با درد خییییلی زیاد تخلیه ناکامل دارم. هفته قبل این ماجرا آزمایش خون دادم و فقط پلاکتم کمی بالا بود 550 بود و مشکل دیگه ای در آزمایش سی بی سی نبود. هفت ماه پیش سونوی لگنی هم دادم مشکلی نبود. و حدود دو سال هست درد خفیفی قسمت چپ شکم دارم. و اینکه بسیار استرسی هستم. در ضمن میخواستم خیلی ازتون تشکر کنم این مدت کرونا خیلی وقتا با راهنمایی خوب شما مشکلم برطرف شد. خدا بهتون سلامتی بده خانم دکتر

    پاسخ
    • سلام
      خواهش میکنم
      پماد آنتی همورویید هر۱۲ساعت بزنین، ملین برای یبوست بخورید
      برای کنترل اضطرابتون با نظر پزشکتون داروی ریلکس کننده گوارشی مثل کلیدینیوم سی بخورین و اگه اضطراب زیاده با روانپزشک مشورت کنید

      پاسخ
  • سلام مشکل معده و روده داشتم سه ماهه پیش رفتم دکتر آزمایش کامل خون و مدفوع دادن و سونو شکمی لگنی خدا رو شکر مشکلی نداشتم (و ۶سال پیش هم آندوهم کلونوسکوپی دادم که کلو سالم بود و آندو گاستریت داشتم که با دارو برطرف شد) دکتر گوارش برای درد معده و روده فاموتیدین و پرو دایجستیو و دایجستیو اید دادن بهتر بودم تا دوماه که داروهام تموم شد یک مدته که بالتی نافم درد میکنه باد توی شکمم میپیچه گاهی یبوست گاهی مدفوعم شل هست البته مدفوع شل بیشتر صبحا هست امروز بعد از ظهر مدفوم‌مدادی شکل بود‌ترسیدم آیا مشکلی نیست؟مدفوع قهوه ای رنگ بدون خون هست آیا احتیاج هست دارو بخورم با ممکنه عصبی باشه چون خیلی استرسی هستم۵۲ساله هستم و خانم

    پاسخ
    • سلام
      بنظر سندرم روده میاد، داروهاتون رو مجدد بخورین برای ۲ هفته

      پاسخ
  • ببخشید یادم رفت بگم ۲۷ ساله امه دل درد ندارم
    چون یکی از علائم سندروم روده تحریک پذیر دل درد هستش ولی من ندارم به خاطر همین شک دارم سندروم روده تحریک پذیر باشه
    حالت تهوع خفیف احساس خستگی و کسالت و اسهال پایدار دارم
    واقعا چون درمان نمیشم و خونه نشین شدم وضعیت روحیم هم خیلی خرابه
    ممنون میشم راهنمایم کنید

    پاسخ
    • سلام از نظر روحي بايد ريلكس باشيد و

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر
    ممنون میشم اگه منو راهنمایی کنید
    من یه ۵ ماهی هست که اسهال و حالت تهوع خفیف دارم
    و الان دو ماهی هست که بعلاوه اسهال بعضی ساعتها احساس کسالت و مریضی وضعف میکنم
    بعضی وقت ها یه دفعه حالم بد میشه
    بعضی وقت سردرد میگیرم
    نوار مغز و ام ار ای و ازمایش خون و مدفوع انجام دادم
    همه رو گفتن سالم
    فقط ازمایش خونم هیلکوباکترم مثبت در امده که دکترها گفتن بعد ابتلا تا یکسال مثبته چون اندسکوپی هم چند بار انجام دادم نرمال بود
    واقعا دیگه خسته شدم
    به نظر شما این حالت تهوع خفیف و ضعف و احساس کسالت می تونه از سندروم روده تحریک پذیر باشه
    واقعا زندگیم به خاطر حالت تهوع خفیف و احساس کسالت بدجور مختل شده

    پاسخ
    • سلام
      سندرم روده تهوع و کسالت نمیده
      باید بررسی بیشتر انجام شه

      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.

      پاسخ
  • با سلام
    بنده دو بار آندوسکوپی کردم گفتن فتق خفیف معده دارید. اما حداقل سه سال است که هر شب داروی فاموتیدین استفاده میکنم. قبل عید آزمایش دادم میکروب معده هم داشتم دارو میخوردم. از اواخر فروردین دچار مشکلات گوارشی شدم. مدفوع شل ولی حالت دار دارم و گاهی اسهال میشم. آزمایش خون مخفی سه بار دادم منفی بود. کشت مدفوع دادم منفی بود. ولی نمیدونم چیکار کنم. از وقتی اینطوری شدم کلا اظطراب گرفتم. 38 سال دارم و آقا هستم. نمیدونم میگن چون طولانی مدت قرصهای ضد اسید مصرف کردید علائم اون است. ولی از زمانی که برا درمان میکروب معده روزی دو تا به مدت یکماه پنتوپرازول میخوردم و یکماه هم فقط ناشتا میخوردم یدفعه اینجوری شدم.

    پاسخ
    • سلام شما مجددا بايد اندوسكوپي معده انجام بديد و

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام
    من روزی یکی دوبار اجابت مزاج دارم اونم به شکل خمیری نه سفت و نه آبکی
    بعد خیلی باد شکم دارم جوری که همیشه مراقبم سوتی ندم
    کاهش وزن هم دارم و هیچجوره چاق نشدم
    قبلا دهنم بیشتر اوقات بوی بد میداد که رفتم دکتر گوارش گفت احتمالا رفلاکسه و دارو داد ولی آندوسکوپی نکردم ولی الان دوسه ساله رفلاکسم خوب شده ولی بادشکم اذیتم میکنه

    پاسخ
    • سلام
      داروهای ضدنفخ مثل دایمتیکون یا دمپریدون میتونه کمک کننده باشه زیر نظر پزشک بخورین و اگه خوب نشدین بررسی بیشتر

      پاسخ