داروهای سرماخوردگی؛ لیستی از قرص و شربت‌های مخصوص

استامینوفن، ایبوپروفن و ناپروکسن چندمورد از مهمترین داروهای سرماخوردگی هستند که عموما بدون نسخه پزشک نیز در دسترس هستند. البته سرماخوردگی یک طول دوره مشخص دارد و استراحت بهترین چاره برای درمان آن است. اما گاهی نیاز به مصرف داروهای سرماخوردگی هم وجود دارد. بهترین قرص سرماخوردگی بزرگسالان باتوجه به علائم و شدت بیماری توسط پزشک تجویز می‌شود. اگر علائمی مثل آبریزش بینی، سرفه و گلودرد دارید، در ادامه این مطلب با لیست داروهای سرماخوردگی بزرگسالان و کودکان آشنا و عوارض جانبی هرکدام را بشناسید. مطالعه این مطلب تنها 5 دقیقه از شما زمان می‌گیرد.

داروهای سرماخوردگی چیست؟

اگرچه راه‌کار ساده و مشخصی برای درمان سرماخوردگی وجود ندارد، اما مصرف برخی از داروهای بدون نسخه (OTC) می‌توانند علائم سرماخوردگی را کاهش داده و تاثیر سرماخوردگی بر فعالیت‌های روزانه را کم کنند.

بیشتر داروهای سرماخوردگی می‌توانند چندین علامت موجود در بدن را بهبود بخشند. اما تنها پزشک می‌تواند بهترین دارو برای سرماخوردگی را تجویز کند. بنابراین توصیه می‌شود که درصورتی که علائم سرماخوردگی شما با مصرف داروهای شناخته‌شده بهتر نشد، برای تشخیص بهتر و درمان فوری، به یک پزشک متخصص عفونی مراجعه کنید.

نکته بسیار مهم درباره داروهای سرماخوردگی این است که سعی کنید از دو داروی حاوی مواد فعال یکسان استفاده نکنید. ورود مقادیر زیادی از یک ماده مشابه عوارض ناخوشایندی در بدن به‌وجود می‌آورد. همچنین همیشه به دستورالعمل مصرف و برچسب اطلاعات دارو دقت کنید و حواستان به تاریخ انقضا و عوارض باشد.

اینفوگرافی داروهای سرماخوردگی

انواع داروهای سرماخوردگی چیست؟

ویروس سرماخوردگی در بدن هر فرد، با علائم متفاوتی بروز می‌کند، ازهمین‌رو نوع دارو و دوز مصرفی آن نیز باتوجه به نشانه‌های بیماری تجویز می‌شود. در ادامه به جدول بهترین داروهای سرماخوردگی برای درمان و بهبود علائم این بیماری توجه کنید:

نشانهنام برنداسم دارو
سردرد سینوسیادویلایبوپرفون- ناپروکس
آبریزش بینیبنادریلدیفن‌هیدرامین
کیپ‌شدن بینیسودافدسودوافدرین
درد و تپادویل-نئوپروفن-تیلنولایبوپروفن، ناپروکسن، استامینوفن
سرفه و گلودردشربت توسیندکسترومتورفان
درد و ناراحتی شببنادریلدیفن‌هیدرامین
برای بچه‌هاتیلنول کودکاناستامینوفن کودکان

 

 

 

 

 

 

بهترین داروهای سرماخوردگی برای سردردهای سینوسی

برای درمان سردرد سینوسی در حالت نه‌چندان قوی و شدید از ایبوپروفن (Advil) یا ناپروکسن (Aleve) برای کاهش درد استفاده کنید. دارویی ضداحتقان مانند سودوافدرین هم می‌تواند به کاهش وضعیت دردناک کمک کند، اما مصرف این دارو عوارضی در پی دارد، بنابراین بهتر است از مصرف بدون نسخه آن خودداری کنید.

داروی آبریزش بینی در دوران سرماخوردگی

آبریزش بینی نحوه واکنش بدن به التهاب و تحریکی است که ویروس سرماخوردگی در مجاری بینی ایجاد می‌کند. مصرف داروهای ضداحتقان برای درمان آبریزش بینی مناسب است، اما امکان بروز خشکی در ناحیه بینی و دهان هم وجود دارد. از جمله داروهای سرماخوردگی ویروسی باید به دیفن‌هیدرامین (به نام بنادریل هم شناخته می‌شود) اشاره کرد.

دیفن‌هیدرامین نوعی آنتی‌هیستامین است، این دارو واکنش طبیعی بدن به محرک‌ها و عوامل بیماری‌زا را کاهش می‌دهد؛ بنابراین اگر آبریزش بینی به دلیل ترشح هیستامین‌های بدن باشد، مصرف این دارو مؤثر خواهد بود. توجه داشته باشید که مصرف دیفن‌هیدرامین باعث خواب‌آلودگی نیز می‌شود، به‌همین‌دلیل، بهتر است قبل از خواب از این دارو استفاده کنید.

بهترین دارو برای گرفتگی بینی

گرفتگی بینی حس ناخوشایندی است و حتی بعد از بهبود سرماخوردگی هم تا مدت‌زمانی با شما همراه می‌ماند. برای تسکین گرفتگی بینی، ضداحتقانی با ماده فعال سودوافدرین را امتحان کنید. این دارو باعث می‌شود که تورم در سطح رگ‌های خونی کوچک در مجاری بینی کم شده و مخاط بدن هم کاهش پیدا کند.

فنیل‌افرین هم یکی دیگر از داروهای ضداحتقان موجود برای گرفتگی بینی است. یادتان باشد که مصرف هر یک از این دو ضداحتقان بیش از چهار بار در روز توصیه نمی‌شود و بهتر است با تجویز پزشک از آن استفاده کنید.

رفع تب و درد با داروهای سرماخوردگی

التهاب باعث بروز تب و درد در بدن می‌شود. درمان التهاب سطح درد را کم و ناراحتی‌ها را تسکین خواهد داد؛ تب و درد با مصرف ایبوپروفن کاهش پیدا می‌کنند. ایبوپروفن (ادویل) نوعی داروی ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAID) و حاوی ناپروکسن است. استامینوفن (تیلنول) مسکن دیگری است که می‌تواند به کاهش تب و درد کمک کند.

داروهای مناسب سرفه و گلودرد

اگر سرفه با درد گلو و التهاب همراه باشد، مصرف داروی دکسترومتورفان مناسب است. این دارو یکی از بهترین داروهای سرماخوردگی بزرگسالان است که به کنترل سیگنال مغز و مدیریت فرایند سرفه کمک می‌کند. برخی از داروهای حاوی دکسترومتورفان ماده‌ای به نام گایفنزین هم دارند؛ این ماده خلط‌آور است و مخاط را رقیق می‌کند. توجه داشته باشید که مصرف این دارو علائم سرفه را کمتر می‌کند اما باعث درمان آن نمی‌شود.

بهترین داروهای سرماخوردگی برای شب و خواب راحت‌تر

آنتی‌هیستامین‌ها می‌توانند به رفع سرفه کمک و باعث ایجاد احساس خواب آلودگی شوند. داروهایی که حاوی آنتی‌هیستامین‌های داکسیلامین یا دیفن‌هیدرامین هستند به شما کمک می‌کنند که هنگام سرماخوردگی راحت‌تر بخوابید. اگر در دوره درگیری با سرماخوردگی، دچار اختلال خواب شده‌اید، از مصرف خودسرانه داروهای خواب‌آور خودداری کنید.

لیست آمپول‌های سرماخوردگی

در ایران، آمپول‌های سرماخوردگی معمولاً برای درمان علائم شدید سرماخوردگی مانند تب بالا، احتقان شدید بینی و سینوس‌ها و سرفه‌های شدید استفاده می‌شوند. این آمپول‌ها معمولاً ترکیبی از داروهای مختلف هستند که هر کدام برای تسکین یک یا چند علامت سرماخوردگی کاربرد دارند.

برخی از آمپول‌های سرماخوردگی عبارتنداز:

  • آمپول استامینوفن کدئین: این آمپول ترکیبی از استامینوفن و کدئین است که برای تسکین درد و تب استفاده می‌شود. توجه کنید که کدئین یک مسکن مخدر است که می‌تواند باعث خواب‌آلودگی شود.
  • آمپول دکسترومتورفان: این آمپول یک خلط‌آور است که برای رقیق کردن و دفع مخاط استفاده می‌شود.
  • آمپول فنیل‌افرین: این آمپول یک ضداحتقان است که برای کاهش احتقان بینی و سینوس‌ها استفاده می‌شود.
  • آمپول دگزامتازون: این آمپول یک کورتیکواستروئید است که می‌تواند به کاهش التهاب و تورم کمک کند.

بهترین داروهای سرماخوردگی برای کودکان

داروهای سرماخوردگی کودکان با بزرگسالان متفاوت است. هنگام انتخاب دارو برای کودکان نوپا و نوزادان نگرانی‌های ایمنی متفاوتی وجود دارد. به‌طورکلی، قبل از دادن داروهای سرماخوردگی باید با پزشک اطفال خود مشورت کنید. وزن، رشد، سن و شدت علائم کودک به تعیین دارو و دوز کمک می‌کند.

اگر کودک شما کوچک‌تر از ۶ ماه سن دارد، دوز توصیه شده استامینوفن (تیلنول کودکان) را برای تسکین درد رعایت کنید. نسخه‌هایی برای ایبوپروفن، آنتی‌هیستامین‌ها و سرکوب‌کننده‌های OTC ایمن برای کودکان ۲ ساله و بالاتر در دسترس است. استفاده بیش‌ازحد از داروهای سرفه و سرماخوردگی در کودکان می‌تواند عوارض جانبی جدی داشته باشد.

اگر کودک خردسال شما دچار علائم سرماخوردگی شده، بهتر است قبل از عود کردن علائم با یک پزشک متخصص مشورت کنید. برای این کار می‌توانید از سایت نوبت‌دهی آنلاین دکتردکتر برای گرفتن نوبت دکتر استفاده کنید.

داروهای سرماخوردگی در بارداری

دوره بارداری، دوره‌ای حساس است که در آن تنها سلامت مادر در میان نیست، بلکه قبل از مصرف هر دارویی باید به عوارض جانبی آن و تاثیری که روی جنین دارد توجه داشته باشید. اکثر داروهای سرماخوردگی در دوران بارداری بی‌خطر هستند، اما بااین‌حال بهتر است قبل از استفاده از دارو، با پزشک خود مشورت کنید.

داروهای سرماخوردگی که عموماً برای افراد باردار بی‌خطرند، شامل موارد زیر می‌شوند:

  • استامینوفن (تیلنول)
  • برخی از آنتی‌هیستامین‌ها، از جمله لوراتادین (کلاریتین) و دیفن هیدرامین (بنادریل)
  • بیشتر اسپری‌های بینی مبتنی بر استروئید
  • برخی از داروهای سرفه، از جمله خلط‌آور، سرکوب‌کننده سرفه.

قرص سرماخوردگی

داروهای سرماخوردگی در شیردهی

همان‌طور که باید برای استفاده از قرص سرماخوردگی در بارداری دقت به خرج بدهید، لازم است که در دوران شیردهی هم به این نکته دقت کنید. معمولا مصرف مسکن‌های بدون نسخه (OTC) و آنتی‌هیستامین‌های غیرخواب‌آور مشکلی ندارند، اما در دوران شیردهی باید از مصرف داروهای زیر به شدت خودداری کنید. این داروها می‌توانند برای شما و نوزاد مضر باشند:

  • سودافد
  • دیفن‌هیدرامین

البته موارد دیگری هم هستند که باید با مشورت با پزشک از وجودشان باخبر شوید.

سوالات متداول داروهای سرماخوردگی

کدام داروهای سرماخوردگی بی‌خطر هستند؟

اکثر داروهای سرماخوردگی برای مصرف در بزرگسالان بی‌خطر هستند. بااین‌حال، برخی از داروهای سرماخوردگی ممکن است برای کودکان، زنان باردار یا شیرده، یا افراد مبتلا به بیماری‌های خاص خطرناک باشند.

عوارض جانبی داروهای سرماخوردگی چیست؟

عوارض جانبی داروهای سرماخوردگی بسته به نوع دارو متفاوت است. برخی از عوارض جانبی شایع داروهای سرماخوردگی شامل خواب‌آلودگی، سرگیجه، خشکی دهان، تپش قلب، خونریزی بینی، تهوع و استفراغ می‌شود.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر علائم سرماخوردگی شما بیش از یک هفته طول کشید یا بدتر شد، باید به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر علائم شما همراه با سایر علائم مانند تب بالا، سرفه های شدید، درد قفسه سینه، یا مشکل در تنفس بود، باید به پزشک مراجعه کنید.

منابع:

inspirahealthnetwork.org

healthline.com

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
2 نظرات
  1. محمد می گوید

    مفید بود

  2. داود طنوریان می گوید

    به نظر من اگر درست دکتر تجویز کند ودارو بدهد خوب است موفق باشید

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دریافت نوبت آنلاین - دکتر‌دکتر