ترشحات پنیری هنگام نزدیکی به چه علت است؟ درمان قارچ واژن چگونه انجام میشود؟ در ادامه به این سوالات و سایر پرسشهای مربوط به عفونت قارچی واژن پاسخ دادهایم؛ با ما همراه باشید.
عفونت قارچی واژن یک عفونت قابل انتقال مقاربتی نیست، ولی بعد از انجام رابطه جنسی (رابطه جنسی که منجر به دخول شود) میتواند گسترش پیدا کند. گفته میشود که زمانبندی هم در این امر دخالت دارد. عفونت قارچی به وسیله گروهی از عوامل دیگر تحریک میشود.
مهم نیست که دلیل عفونت قارچی چیست، باید توجه داشته باشیم که این نوع از عفونت چندان جدی و وخیم نیست و به راحتی در خانه قابل درمان است. برای اینکه بفهمید این مسئله چگونه اتفاق میافتد، با عوامل احتمالی آن آشنا شوید و راههای درمانی آن را بشناسید مقاله را تا پایان به دقت مطالعه کنید.
عفونت قارچی واژن به چه معناست؟
عفونت قارچی واژینال که به نام کاندیدیازیس نیز شناخته میشود، یک بیماری شایع است. واژن سالم حاوی باکتریها و برخی سلولهای قارچی است. اما وقتی تعادل باکتریها و قارچها تغییر میکند، سلولهای قارچی میتوانند تکثیر شوند. این مسئله باعث خارش شدید، تورم و تحریک پوست در ناحیه واژینال میشود.
درمان عفونت قارچی واژن میتواند علائم را در طی چند روز تسکین دهد. در موارد شدیدتر، ممکن است 2 هفته طول بکشد.
عفونتهای قارچی واژن به عنوان عفونت مقاربتی (STI) در نظر گرفته نمیشوند؛ که معمولاً به عنوان بیماری مقاربتی (STD) شناخته میشود. تماس جنسی میتواند آن را گسترش دهد، اما زنانی که از نظر جنسی فعال نیستند نیز میتوانند آن را بگیرند.
به محض ابتلا به عفونت قارچی، احتمال ابتلای شما به ویروس دیگر نیز بیشتر است.
علائم عفونت قارچی
عفونتهای قارچی واژن دارای علائم متداول هستند، مانند:
- خارش واژن
- تورم در اطراف واژن
- سوزش هنگام ادرار یا رابطه جنسی
- درد در هنگام رابطه جنسی
- درد
- سرخی
- جوش
ترشحات واژن به رنگ سفید مایل به خاکستری یکی دیگر از علائم آن است. برخی از افراد میگویند این ترشحات پنیری شکل به نظر میرسد. گاهی ممکن است ترشحات نیز آبکی باشد.
معمولاً مدت زمانی که عفونت قارچی شما درمان نمیشود تأثیر مستقیمی بر شدت علائم شما دارد.
چرا رابطه جنسی منجر به دخول عامل عفونت قارچی است؟
قارچهای کاندیدا (Candida) جز فلور طبیعی و اکوسیستم واژن هستند، اما اگر این قارچها به صورت غیر قابل کنترلی رشد کنند، در نهایت منجر به عفونت قارچی خواهند شد.
دخول در هنگام رابطه جنسی باکتریهای روی انگشت و یا آلت جنسی شریک جنسی را به اکوسیستم طبیعی باکتریایی و قارچی واژن وارد میکند. اسباببازیهای جنسی هم عاملی برای انتقال این آلودگیها هستند.
علت عفونتهای قارچی واژن بعد از برقراری رابطه
انتشار آلودگی خود به تنهایی برای تحریک شروع یک عفونت قارچی کافی است. خطر ابتلا به عفونت زمانی افزایش پیدا میکند که فرد رابطه جنسی منجر به دخول با فردی برقرار کند که بر روی ناحیه تناسلی دارای عفونتهای قارچی است.
آیا ابتلا به عفونت قارچی به معنی این است که شریک جنسی به عفونت قارچی مبتلا است؟
اگر شما به عفونت قارچی مبتلا شده باشید، احتمال این وجود دارد که این عفونت را از شریک جنسی خود دریافت کرده باشید. از طرفی دیگر زمانی که شما متوجه عفونت قارچی خود شدید و اقدام به برقراری رابطه جنسی کردید، احتمال این وجود دارد که عفونت را به شریک جنسی خود نیز منتقل کنید. 15 درصد مردانی که اقدام به برقراری رابطه جنسی محافظت نشده با فردی مبتلا به عفونت قارچی واژن میکنند، دچار این عفونت خواهند شد.
اگر به عفونت قارچی واژن مبتلا هستید، بهتر است پیش از برقراری رابطه جنسی، این موضوع را با شریک جنسی خود در میان گذاشته و از او بخواهید که توسط پزشک معاینه شود.
توصیه میشود که در صورت ابتلای فرد و یا شریک جنسیاش به عفونت قارچی واژن تا مدتی رابطه جنسی انجام نشود تا علائم این عارضه به صورت کلی در فرد از بین برود. این مسئله به عدم بازگشت دوباره عفونت کمک میکند
آیا رابطه جنسی دهانی به عفونت قارچی واژن منتهی میشود؟
نتایج یک پژوهش نشان میدهد که داشتن رابطه جنسی دهانی خطر ابتلا به عفونت قارچی واژن را افزایش میدهد. در واقع در رابطه جنسی دهانی، باکتریها و قارچهای کاندیدای موجود در دهان، زبان و لثه شریک جنسی به قسمت خارجی آلت جنسی زنانه (vulva) منتقل میشوند. این قسمت واژن، کلیتوریس و لبههای واژن را هم شامل میشود.
خظر ابتلا به عفونت زمانی بیشتر خواهد شد که فرد به برفک دهانی مبتلا باشد. اگر شریک جنسی اقدام به لیس زدن و یا بوسیدن سایر نقاط فرد مقابل بکند، باکتری و قارچ در نقاط دیگر بدن هم منتقل خواهند شد. این نقاط شامل دهان، نوک سینه و دهانه مقعد خواهد بود.
بیشتر بخوانید: آیا برقراری رابطه جنسی در زمان عفونت واژن خطرناک است؟
چه عوامل بیشتری منجر به عفونت قارچی واژن خواهند شد؟
با وجود اینکه احتمال انتقال عفونت قارچی واژن از طریق برقراری رابطه جنسی منجر به دخول وجود دارد، راههای انتقال دیگری هم برای این عارضه وجود دارد:
- پوشیدن لباسهای زیر خیس و عرقی
- استفاده از شویندههای معطر داخل یا اطراف ناحیه تناسلی
- دوش واژینال
- مصرف قرصهای ضد بارداری، آنتیبیوتیکها یا کورتیکواستروئیدها
- داشتن سیستم ایمنی معیوب
- داشتن قند خون بالا و دیابت غیر کنترلشده
- حاملگی
- شیردهی
چه راههای درمانی برای عفونت قارچی واژن وجود دارد؟
اگر فرد مطمئن باشد که به عفونت قارچی واژن مبتلا است، میتواند این مشکل را با مصرف کرمهایی که میتوان بدون داشتن نسخه از داروخانه خریداری کرد، به راحتی برطرف کند. میکونازول (miconazole) و باتوکونازول (butoconazole) از جمله این داروها هستند.
علاوه بر این درمانهای خانگی هم برای عفونت قارچی واژن وجود دارند، با این همه هیچگونه شواهد بالینی دال بر موثر بودن این روشها وجود ندارد.
زمانی که فرد این کرمها را مصرف میکند، برای اینکه زودتر به نتیجه مورد نظر برسد و زودتر علائم این عفونت برطرف شوند، بهتر است از لباسهای زیر کتانی استفاده کند. در این مدت گرفتن حمام آب گرم به همراه نمک اپسوم یا منیزیوم سولفات (Epsom salt) به کم شدن شدت خارش بدن کمک بسیار زیادی میکند.
از آغاز شروع فرایند درمان سه تا هفت روز طول میکشد که علائم بیماری به صورت کامل برطرف شوند. برای اینکه مطمئن شوید که عفونت به صورت کامل برطرف شده باید مراحل درمان را به درستی و به صورت کامل انجام داد.
اگر علائم بیماری کماکان پا برجا باشند، پزشک خود را ملاقات کنید. پزشک میتواند تشخیص دهد که آیا علائم عارضه مربوط به عفونت قارچی واژن است یا خیر و در صورت لزوم پزشک داروهای خوراکی و یا ضد قارچهای قویتری را تجویز خواهد کرد.
راههای پیشگیری از عفونت قارچی واژن چیست؟
پیشگیری از عفونتهای قارچی واژن در همه زنان ممکن نیست، ولی از آنجایی که ابتلا به این دسته عفونتها بوی بدی را در اطراف واژن و ناحیه تناسلی زن ایجاد میکند، با انجام اقدامات سادهای میتوان شدت بوی نامطبوع را کمتر کرد. ۷۵ درصد از زنان حداقل یکبار در طول عمر خود به عفونتهای قارچی واژن مبتلا میشوند،
- پوشیدن لباس زیر مناسب: بهتر است از لباسهای زیر کتانی و نخی استفاده کنید. کتان گرما و رطوبت را درون خود نگه نمیدارد و اجازه میدهد که محیط خشک بماند و نقش بسیار مهمی هم در جلوگیری از عفونتهای قارچی واژن ایفا میکند.
- از دوش واژینال (douche) استفاده نکنید: محصولات بهداشتی مخصوص بانوان، خصوصاً دوش واژینال میتواند تعادل مقدار باکتریها و فلور طبیعی واژن را بر هم بزند. این محصولات برخی از باکتریهای خوب و مفید منطقه واژن که نقشی اساسی در مبارزه با عفونتها دارند را از بین میبرد.
- از اسپریهای خوشبوکننده واژینال و دیگر محصولات عطردار استفاده نکنید: از محصولات معطری همچون اسپری واژینال، پد و تامپون معطر، صابون معطر و غیره استفاده نکنید.
- از وان آب گرم کمتر استفاده کرده و تعداد دفعات حمام کردن را کاهش دهید: گرما و رطوبت هیچوقت دوست شما نخواهند بود.
- دیابت خود را کنترل کنید: اگر به دیابت مبتلا هستید، قند خون خود را کنترل کرده و آن را همیشه در سطح نرمال نگه دارید.
- لباسهای خیس خود را مرتب عوض کنید: بعد از شنا و یا باشگاه حتماً لباسهای خیس خود را عوض کنید و هرگز در حالی که لباس خیس به تن دارید، ننشینید.
- پوشیدن لباسهای گشاد: از پوشیدن شلوارهای جین، دامن، لباس زیر، لگ و جوراب شلواری تنگ خودداری کنید. لباسهای تنگ دمای بدن را بالا برده و رطوبت موجود در اطراف اندام تناسلی زنانه را افزایش میدهد. همین مسئله ابتلا به عفونتهای قارچی واژن را افزایش خواهد داد.
آنتی بیوتیکها را فقط در مواقع ضروری مصرف کنید: آنتی بیوتیکها در مواقع سرماخوردگی اثرات شفا بخشی ندارند، زیرا که سرماخوردگی یک بیماری ویروسی است و آنتیبیوتیک تنها برای از بین بردن باکتریها موثر است و مصرف خودسرانه آن باعث از بین رفتن باکتریهای مفید بدن هم خواهد شد.
- در سرویس بهداشتی بعد از اجابت مزاج همیشه خود را از قسمت جلو به سمت عقب تمیز کنید
- در هنگام دورهی ماهیانه پد بهداشتی و تامپون خود را مرتب در طول روز عوض کنید
چه زمانی باید به دکتر مراجعه کرد؟
اگر بعد از حدود یک هفته از شروع درمان بهبودی در فرد حاصل نشود، باید فرد به پزشک مراجعه کند. پزشک داروهای قویتری برای مقابله با عفونت تجویز خواهد کرد.
شما همچنین باید در موارد زیر به پزشک مراجعه کنید:
- علائم شما بدتر شود.
- بیش از 4 بار در سال به عفونت قارچی مبتلا شوید.
- علائمی همچون خونریزی از واژن، ترشحات بدبوی واژن و دیگر نشانههای غیر معمولی را مشاهده کنید.
منبع:
از کدام خدمات دکتردکتر استفاده کنیم؟
نوبتدهی اینترنتی
اگر شما هم در خصوص مشکل خود نیاز به پزشک دارید با استفاده از امکان نوبتدهی اینترنتی میتوانید به راحتی برای مراجعه حضوری، در روز و ساعت دلخواه خود، نوبت دریافت کنید. برای دریافت نوبت اینترنتی از پزشک متخصص زنان و زایمان روی دکمه زیر کلیک کنید.
ویزیت تلفنی
گاهی اوقات دسترسی به پزشک سخت و هزینهبر است. شما با استفاده از امکان ویزیت تلفنی میتوانید به راحتی برای دریافت مشاوره تلفنی از پزشک مورد نظرتان، نوبت دریافت کنید. برای برقراری تماس تلفنی با پزشک متخصص زنان و زایمان دلخواهتان روی دکمه زیر کلیک(یا لمس) کنید.
پرسش و پاسخ پزشکی
شما با استفاده از امکان پرسش و پاسخ با پزشک میتوانید در هر ساعتی از شبانه روز پرسش پزشکی خود را مطرح کنید و پاسخ معتبری از پزشک دریافت کنید. برای ثبت سوال پزشکی خود روی دکمه زیر کلیک(یا لمس) کنید.
سلام23 سال دارم 2 ساله متاهلم و یک ماهه ک اقدام به بارداری کردم چند روز بعد رابطه الان تکرر ادرار دارم و جوریه ک انگار خیلی وقته ادرار نکردم زیاد ادرار میکنم هر دفعه مشکل چی میتونه باشه
سلام بايد آزمايش ادرار بديد و بر اساس نتيجه جواب آزمايش آنتي بيوتيك بگيريد