کیست تخمدان (Ovarian cysts) و سندروم تخمدان پلی کیستیک (Polycystic ovary syndrome (PCOS)) هر دو بیماریهایی با علایم و نشانههای یکسان هستند. به همین دلیل بسیاری از زنان معمولاً این دو بیماری را با هم اشتباه گرفته و در حالی که به سندروم تخمدان پلی کیستیک مبتلا نیستند، گمان میکنند که به این بیماری مبتلا شدهاند.
یکی از مهمترین تفاوتهای بین این دو عارضه این است که سندروم تخمدان پلی کیستیک در نتیجهی عدم تعادل هورمونی رخ میدهد در حالی که در مورد کیست تخمدانی معمولاً تعادل هورمونها دستخوش تغییر نمیشود. همچنین ممکن است زنان کیستهای تخمدانی متعددی داشته باشند بدون اینکه به سندروم تخمدان پلی کیستیک مبتلا باشند.
سندروم تخمدان پلی کیستیک
این بیماری متابولیکی از هر ده زن یک نفر را درگیر میکند. در سندروم تخمدان پلی کیستیک به صورت غیر طبیعی تعداد زیادی از فولیکول درون تخمدانها تشکیل میشود.
این فولیکولها خطرناک نیستند ولی میتوانند تعادل هورمونی بدن را بهم بزنند، برخی اوقات هم باعث مشکلات زیادی همچون پریودهای نامنظم یا دورههای ماهیانههای بدون خونریزی، افزایش وزن، سختشدن امکان بارداری موفق، افزایش مقدار موی بدن، نازکتر شدن موی سر، جوش و پوست چرب خواهد شد. این علایم معمولا در طی دوران نوجوانی برای اولین بار خود را نشان میدهند.
علایم اولیهی سندروم تخمدان پلی کیستیک
زنانی که سندروم تخمدان پلی کیستیک در آنها تشخیص داده میشود، حداقل دو مورد از علایم و نشانههای زیر را دارند.
- پریودهای نامنظم یا دورههای ماهیانهی بدون خونریزی
- سطح بالای هورمونهای مردانه
- تخمدانهای پلی کیستیک، در این حالت تخمدانها بزرگ شده و تعداد زیادی از کیسههای پر از مایع یا فولیکول در آنها قرار میگیرد.
بیشتر از نصف زنانی که دارای مشکل سندروم تخمدان پلی کیستیک هستند، هیچ نشانه و علائم خاصی ندارند، بنابراین امکان تشخیص این بیماری در مراحل ابتدایی وجود ندارد. لازم است که به این نکته توجه کنید که علیرغم اسم این بیماری، تخمدان زنان مبتلا فولیکول تولید میکند نه کیست.
دلیل اصلی سندروم تخمدان پلی کیستیک مشخص نیست، اما غالباً منشاء ژنتیکی داشته و در آن تعادل هورمونی بدن از حالت طبیعی خارج میشود، برای مثال سطح انسولین در این سندروم تا حد زیادی افزایش پیدا میکند. با وجود اینکه هنوز درمانی برای سندروم تخمدان پلی کیستیک پیدا نشده، اما علایم این بیماری تا حدود زیادی قابل درمان هستند.
برای درمان علایم بیماری همچون پریودهای نامنظم، ناباروری و رشد غیرطبیعی موی بدن معمولاً دارو تجویز میشود. اگر بیماری شدت پیدا کند، معمولاً نوعی عمل جراحی به نام جراحی لاپاراسکوپی تخمدان (laparoscopic ovarian drilling (LOD)) انجام خواهد شد.
کیست تخمدان
کیستهای تخمدان کیسههایی پر از مایع هستند که در یک یا هر دو تخمدان وجود دارند. کیست تخمدان بسیار شایع است و بسیاری از زنان حداقل یکبار در زندگی خود آن را تجربه خواهند کرد.
بسیاری از کیستهای تخمدان از نوع کیستهای فانکشنال هستند و به صورت طبیعی در نتیجهی یک چرخهی قاعدگی طبیعی و یا در طول سالهایی که زن قادر به بارداری است به وجود میآیند. معمولا این نوع از کیستها بیخطر بوده و معمولاً به صورت طبیعی بعد از چند ماه بدون اینکه نیازی به اقدامات درمانی باشد، از بین خواهند رفت.
علایم کیست تخمدان
علایم کیست تخمدانی بسیار شبیه علایم و نشانههایی است که زنان مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک آنها را تجربه میکنند. جوش، اضافه وزن، پریودهای نامنظم و چرخههای قاعدگی بدون خونریزی از جمله علایم کیست تخمدان است. سایر علایم کیست تخمدان شامل درد پهلو، فشار خون بالا، درد کمر، فشار شکمی و حالت تهوع است.
نتایج تحقیقات نشان میدهد که زنان مبتلا به کیست تخمدان معمولاً مشکلی برای باردار شدن ندارند، در حالی که زنان مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک معمولاً به سختی باردار میشوند.
درمان کیست تخمدان به چه موضوعاتی بستگی دارد؟
کیست تخمدان معمولا با سونوگرافی قابل تشخیص است. درمان کیست تخمدان به موارد زیر بستگی دارد:
- اندازه و ظاهر کیست
- علایم و نشانههایی که شخص با آنها درگیر است
- اینکه شخص دوران یائسگی را سپری میکند یا خیر
کیستها معمولا بدون مداخله و یا به کارگیری روش های درمانی از بین میروند. ولی در موارد وخیمتر که این کیستها بزرگ شده و یا اینکه احتمال سرطانی بودن آنها وجود داشته باشد، درمان جراحی برای برداشتن آنها از تخمدان انجام میشود.
شما میتوانید از طریق فرم نظرها در قسمت پایین همین مقاله آخرین سوالات و مشکلات درباره کیست تخمدان و سندروم پلی کیستیک مطرح کنید تا پزشکان و کارشناسان دکتردکتر به سوالات شما در اسرع وقت جواب داده و راهنماییهای لازم را داشته باشند.
راهنمای بیماری کیست تخمدان
منبع:
سلام،۴۲سال سن دارم و۳ماه است که پریود نشدم وهیچ علائمی هم ندارم.در ضمن اطمینان دارم که باردار نیستم.وتابحال هیج سابقه ای در تاخیرپریود نداشتم.
سلام لطفا آزمايش fsh بديد و
برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص زنان، زایمان و نازایی مراجعه کنید.
۴۳ سال سن دارم ۱۶ روز است پریود نمی شوم ولوله های رحمی خود را بستم ودرد زیادی دارم علت چیست
سلام لطفا آزمايش FSH بديد و
برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص زنان، زایمان و نازایی مراجعه کنید.
سلام وقت بخیر ببخشید منpco دارم و متفورمین و دوفاستون مصرف میکنم ایا میتونم باردار شم چون همش نگرانم نکنه نتونم بچه دار شم
سلام بده ميتونيد ، براي تحريك تخمك گذاريتون به متخصص زنان مراجعه كنيد
لطفا
برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص زنان، زایمان و نازایی مراجعه کنید.
خانم دکتر منظورتون از اصلاح ریسک فاکتور برای عدم برگشت پلی کیستیک چیه ؟ دقیقا باید چی رو اصلاح کنیم؟
سلام يعني اضافه وزن، خوردن غذاهاي چرب، بي تحركي
سلام، باتشکر از مطلب مفیدتان.
-من سابقه ی سه بار دفع و یکبار جراحی کیست تخمدان دارم درحالیکه چندبار سونوگرافی لگن انجام داده بودم و هیچ مورد مشکوک و غیرنرمالی مشاهده نشده بود.
– پریودهای منظم همراه با دردبسیار،حالت تهوع و خونریزی نسبتا زیاد،
-پوست چرب،
-موهای زائد مردانه زیاد در انتهای صورت، گردن و بدن، – -ریزش موی زیاد.
آیا امکان دارد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک باشم؟ آیا نیاز به اقدام درمانی لازم است؟( هم برای رفع موهای زائد، و هم رفع خطر احتمالی ناباروری).
باتشکر
سلام
آزمایش هورمونی و تیرویید و بررسی از نظر آندومتریوز انجام شود
سلام دکتر خسته نباشید وقتتونم بخیر
من دختر خانم ۲۱ساله هستم که تنبلی تخمدان یا همونpcoرو دارم میخواستم بدونم که من اگر ازدواج کنم امکان بارداری و به دنیا اوردن بچه دارم یا نه؟ یک مقدار درباره این موضوع نگرانم و این که امکان درمان تنبلی تخمدان وجود دارد ؟یا این که من باید تا اخر عمرم قرص بخورم؟؟ ببخشید در این بیماری هورمون استروژن بالاست؟؟یعنی من نباید از گیاه دارویی حاوی استروژن مثل رازیانه استفاده کنم؟؟بومادران چطور؟؟ در ضمن من تحت درمان پزشک متخصص هستم و ورزش هم انجام میدم
سلام اصلا قرار نيست تا آخر عمر دارو بخوريد يك دوره كوتاه ٣-٦ ماهه دارو مصرف ميكنيد در كنارش وردش هم انجام ميديد
امكان بچه دار شدن هم داريداصلا نگران نباشيد
بدون مشورت با پزشك هيچ دارويي حتي گياهي مصرف نكنيد