فتق اینگوینال؛ خطرناک اما قابل درمان

همان طور که می دانید فتق ها به برآمدگی هایی می گویند که بر اثر عوامل مختلف به وجود آمده و می توانند باعث بروز مشکلاتی برای هر فردی شوند. فتق اینگوینال فتقی است که در شکم و نزدیک ناحیه کشاله ران ایجاد می شود.

این فتق زمانی به وجود می آید که بافت‌های چربی یا روده از ضعف دیواره شکمی در نزدیکی کانال اینگوینال راست یا چپ عبور کنند. کانال اینگوینال در مبنای شکم قرار دارد و همه افراد کانال اینگوینال دارند. در مردان، بیضه‌ها معمولاً حدود چند هفته قبل از تولد از طریق این کانال پایین می‌آیند. در زنان، این کانال محل عبور رباط گرد رحم است.

اگر فتق در داخل یا نزدیک این کانال باشد، منجر به برآمدگی بیرون زده ای می شود که ممکن است هنگام حرکت دردناک باشد. بسیاری از مردم به دنبال درمان این نوع فتق نیستند زیرا ممکن است کوچک باشد یا علائمی ایجاد نکند. با این حال، درمان فوری پزشکی می تواند به جلوگیری از بیرون زدگی و ناراحتی بیشتر کمک کند.

 

علائم فتق اینگوینال

فتق اینگوینال بیشتر از نظر ظاهری قابل توجه است. این فتق برآمدگی هایی را در امتداد ناحیه شرمگاهی یا کشاله ران ایجاد می کند که ممکن است اندازه آن در هنگام ایستادن یا سرفه افزایش یابد. این نوع فتق ممکن است دردناک یا حساس به لمس باشد.

علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • درد هنگام سرفه، ورزش، یا خم شدن
  • احساس سوزش
  • درد وحشتناک
  • احساس سنگینی در کشاله ران
  • تورم کیسه بیضه در مردان

علل و عوامل خطر فتق اینگوینال

هیچ دلیلی برای این نوع فتق وجود ندارد. تصور می شود که نقاط ضعیف در عضلات شکم و کشاله ران یکی از عوامل اصلی آن باشد. فشار اضافی روی این ناحیه از بدن در نهایت می تواند باعث فتق شود. برخی از عوامل خطر می توانند شانس ابتلا به این بیماری را افزایش دهند. این عوامل شامل موارد زیر است:

 

عوارض احتمالی ناشی از داشتن فتق اینگوینال در صورت عدم درمان:

فتق اینگوینال ممکن است گیر کرده یا خفه شود. فتق گیر کرده (یا حبس شده) زمانی اتفاق می افتد که محتویات فتق در دیواره شکم گیر میکند. اگر پزشک نتواند آن را به جای خود برگرداند، ممکن است انسداد روده رخ دهد و اجابت مزاج دشوار می شود. انسداد می تواند علائم دیگری نیز مانند درد شکم، استفراغ و حالت تهوع، ایجاد کند.

با این حال، گاهی اوقات، فتق گیر کرده جریان خون به روده و شکم را قطع می کند و منجر به مرگ بافت می شود. این یک وضعیت اورژانسی تهدید کننده زندگی است که نیاز به جراحی دارد. حتی زمانی که مرگ بافت رخ نمی دهد، فتق در حال رشد می تواند منجر به فشار در ناحیه کشاله ران شود. این امر می تواند باعث درد، تورم یا سنگینی در این قسمت از بدن شود.

 

انواع فتق اینگوینال

فتق اینگوینال می تواند غیر مستقیم یا مستقیم، حبس شده یا خفه شده باشد:

فتق اینگوینال غیر مستقیم: فتق اینگوینال غیر مستقیم شایع ترین نوع است. اغلب در زایمان نارس، قبل از بسته شدن مجرای اینگوینال رخ می دهد.با این حال، این نوع فتق می تواند در هر زمانی از زندگی رخ دهد. این وضعیت بیشتر در مردان دیده می شود.

فتق اینگوینال مستقیم: فتق مستقیم اینگوینال اغلب در بزرگسالان با افزایش سن رخ می دهد. باور عمومی این است که ضعیف شدن عضلات در بزرگسالی منجر به فتق مستقیم اینگوینال می شود. این نوع فتق در مردان بسیار شایع تر است.

فتق اینگوینال محبوس: فتق اینگوینال حبس شده زمانی اتفاق می افتد که بافت در کشاله ران گیر کرده و قابل کاهش نباشد. این بدان معنی است که نمی توان آن را به جای خود بازگرداند.

فتق اینگوینال خفه شده: فتق اینگوینال خفه شده یک وضعیت پزشکی جدی تر است. این امر زمانی اتفاق می افتد که روده در فتق حبس شده و جریان خون به آن قطع می شود.

 

تشخیص فتق اینگوینال

پزشک معمولاً می‌تواند فتق اینگوینال را در طول معاینه فیزیکی تشخیص دهد. در طول معاینه، از شما می‌خواهند که در حالت ایستاده سرفه کنید تا بتوانند فتق را در زمانی که بیشتر قابل توجه است بررسی کنند. شما یا پزشکتان باید بتوانید به راحتی فتق اینگوینال را در زمانی که به پشت دراز کشیده اید به داخل شکم خود فشار دهید. با این حال، اگر این کار ناموفق باشد، ممکن است فتق اینگوینال حبس یا خفه شده داشته باشید.

درمان فتق اینگوینال

جراحی اولین درمان فتق اینگوینال است. این عمل یک جراحی بسیار رایج و بسیار موفق است که توسط یک جراح آموزش دیده انجام می شود.

گزینه های جراحی عبارتند از:

  • جراحی باز فتق اینگوینال
  • در جراحی باز، یک برش بزرگتر روی شکم نزدیک کشاله ران ایجاد می شود.
  • لاپاراسکوپی فتق اینگوینال

در ترمیم فتق اینگوینال با این روش چندین برش کوچکتر شکمی ایجاد می شود. یک لوله بلند و نازک با یک دوربین روشن در انتهای آن به جراح کمک می کند تا داخل بدن را برای انجام جراحی ببیند.

هدف هر دو روش جراحی، بازگرداندن بافت داخلی شکم به داخل حفره شکم و ترمیم نقص دیواره شکم است. مش معمولاً برای تقویت دیواره شکم قرار می گیرد. هنگامی که ساختارها در محل مناسب خود قرار می گیرند، جراح دهانه را با بخیه، منگنه یا چسب می بندد. مزایا و معایب احتمالی برای هر دو روش وجود دارد.

 

مزایا لاپاراسکوپی فتق بعد از جراحی

  •  درد کم یا بدون درد
  •  زمان بهبودی کوتاه‌تر، که به معنای بازگشت سریع‌تر به فعالیت‌های معمول است
  •  برش کوچکتر (اسکار کمتر)
  • معایب لاپاراسکوپی فتق
  • نیاز به بیهوشی عمومی دارد
  •  زمان جراحی کمی بیشتر است
  • مزایا ی جراحی باز با بی حسی موضعی
  • زمان جراحی کوتاه تر بعد از جراحی
  •  درد کم یا بدون درد
  •  مقرون به صرفه ترین جایگزین
  •  مضرات جراحی باز
  •  برش بزرگتر
  •  زمان بهبودی کمی طولانی تر

 

پیشگیری و چشم انداز فتق اینگوینال

اگرچه نمی توانید از عوامل خطر ژنتیکی پیشگیری کنید، اما می توان خطر بروز یا شدت فتق شکمی را کاهش داد.

برای پیشگیری از این مشکل بهتر است که این نکات را دنبال کنید:

  • وزن مناسبی را برای خود حفظ کنید.
  • از یک رژیم غذایی پر فیبر استفاده کنید.
  •  سیگار کشیدن را ترک کنید.
  •  ترک سیگار اغلب دشوار است، اما یک پزشک می تواند به ایجاد یک برنامه ترک که برای شما کارساز باشد کمک کند.
  • از بلند کردن وسایل سنگین خودداری کنید. درمان زودهنگام جراحی می تواند به درمان فتق اینگوینال کمک کند.

با این حال، همیشه خطر جزئی عود بیماری و عوارض وجود دارد. این می تواند شامل عفونت بعد از جراحی یا بهبود ضعیف زخم جراحی باشد. اگر علائم جدیدی را تجربه کردید یا عوارض جانبی بعد از درمان رخ داد، با یک متخصص تماس بگیرید.

 

منبع : healthline

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
2 نظرات
  1. kh می گوید

    سلام وقتتون بخیر خسته نباشید ایا این فتق اینگوینال خطرناک هس اگه جراحی نشود چون سن ایشون 82است درضمن مرد هم هستن ممنونم میشم جواب بدین

  2. سامیار می گوید

    درود و عرض ادب
    مردی ۴۰ساله هستم
    هرنیورافی اینگوئینال چپ به روش باسینی بدون مش انجام دادم ساک هرنی ۸میل بود . ده روز بعد از جراحی ویزیت و بخیه جدا شد یک بخیه غیر جذبی آبی رنگ کنده شد و موند داخل شکم که گفتن ایرادی پیدا نمیکنه ولی الان بعد از ۴ماه هم درد دارم هم عفونت آبسه ای میکنه .دوم اینکه بعد عمل تا دوماه دست چپم رو که بلند میکردم مثلا سرم رو بشورم درد ناحیه ی عمل میزد به بیضه ی چپ شدید گفتن طبیعیه حل میشه ولی رفع نشده فقط کم شده حتی بیشتر از ده دقیقه میشینم یا می ایستم درد زیادی میگیره از کار باز موندم دوماه بعد از اولین جراحی سمت راست رو پیش دکتر دیگری جراحی کردم روش اینهم باسینی بود بدون مش همه چیز خیلی عالی پیش رفت الان نردیکه ۳ماهه که بدون مشکل خاصی هست ولی درد سمت چپیه که نزدیکه ۵ ماه از عملش میگذره امونمو بریده ۵ ماهه هیچفشاری نیاوردم و حتی کار نکردم(لطف میکنید راهنمایی کنید یک دنیا سپاسگزارم)

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دریافت نوبت آنلاین - دکتر‌دکتر