واژینوز باکتریال؛ بیماری زنانه که مسری نیست

واژینوز باکتریال (Bacterial vaginosis) نوعی التهاب واژنی است که به خاطر رشد بیش از حد باکتری‌های موجود در واژن ایجاد می‌شود. این باکتری‌ها به‌ طور معمولی هم در واژن زندگی می‌کنند اما اگر شمارشان از حد طبیعی بیشتر شود، ترشحاتی طوسی و سفید بدبویی به وجود می‌آورند.

برای درمان این مشکل باید به پزشک زنان مراجعه کنید. در این مقاله از دکتردکتر نیز اطلاعات خوبی برایتان فراهم کرده‌ایم؛ برای همین از شما دعوت می‌کنیم تا در ادامه با ما همراه باشید.

علائم واژینوز باکتریال را می‌شناسید؟

به هم خوردن تعادل محیط واژن با رشد بیش از حد باکتری‌های طبیعی موجود در آن باعث بروز واژینوز یا واژینوزیس باکتریایی (BV) می‌شود. این بیماری در هر سن‌ و سالی رخ می‌دهد اما بیشتر، زنانی که در سنین باروری قرار دارند، در معرض خطر ابتلا به آن قرار می‌گیرند.

دلیل اصلی وقوع چنین مشکلی آنچنان مشخص نیست اما برخی چیزها مانند برقراری رابطه جنسی حفاظت‌نشده یا استفاده از دوش‌های واژنی می‌توانند احتمال ابتلا به آن را افزایش بدهند.

واژینور چیست

علائم واژینوز باکتریایی چیست؟

از نشانه‌های احتمالی ابتلا به این مشکل باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • ترشحات واژینوزیس باکتریال سفید، خاکستری، سبز و رقیق هستند.
  • بوی ترشحات واژن در این بیماری شبیه ماهی و ناخوشایند است.
  • خارش واژن از نشانه‌های دیگر این مشکل است.
  • هنگام ادرار هم سوزش ایجاد می‌شود.

بسیاری از زنانی که دچار این مشکل هستند، هیچ یک از نشانه های واژینوز باکتریایی را احساس نمی‌کنند.

دلایل ابتلا به واژینوزیس چیست؟

همان‌طور که پیش‌تر هم گفته شد، رشد بیش از حد باکتری‌های موجود در واژن باعث بروز این بیماری می‌شود. دو نوع باکتری بد (anaerobes) و خوب (lactobacilli) در واژن وجود دارد.

به طور طبیعی، شمار باکتری‌های خوب از بد بیشتر است اما زمانی که تعداد بدها پیشی می‌گیرد، تعادل محیط واژن از بین می‌رود و واژینوز ایجاد می‌شود.

در موارد زیر احتمال ابتلا به این مشکل بیشتر است:

  • داشتن چند شریک جنسی یا شریکی جدید
  • استفاده از دوش‌های واژنی
  • کمبود باکتری‌های طبیعی مفید در واژن

دانشمندان هنوز به علت ارتباط میان ابتلا به واژینوزیس و رابطه جنسی پی نبرده‌اند اما شواهد نشان می‌دهد که احتمال ابتلا با داشتن چند شریک جنسی یا فردی که به تازگی با او ارتباط برقرار کرده‌اید، باعث افزایش امکان وقوع این بیماری می‌شود.

عوارض واژینوز چیست؟

ابتلا به این مشکل همیشه با بروز عوارضی همراه نیست اما گاهی هم می‌تواند موارد زیر را ایجاد کند:

  • زایمان زودهنگام یا به‌ دنیا آوردن نوزادی کم‌وزن
  • ابتلا به عفونت‌های مقاربتی
  • افزایش احتمال عفونت بعد از جراحی‌های ناحیه تناسلی و رحم
  • ابتلا به بیماری التهاب لگن (PID)

پیگیری التهابات واژنی موسوم به واژینیت مانند واژینوز را جدی بگیرید و نگذارید که وقوع حالت‌های غیرعادی باعث بروز مشکلاتی جدی و خطرناک شود.

تشخیص واژینوز

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟

باید به محض دیدن نشانه‌های این بیماری باید به پزشک مراجعه کنید زیرا بهتر است که توسط پزشک زنان پروسه تشخیص و درمان صورت بگیرد. در موارد زیر باید به پزشک مراجعه کنید:

  • اگر ترشحات واژنتان تغییر کرده و بوی نامطبوعی می‌دهد و در ضمن تب هم می‌کنید.
  • قبلاً هم دچار عفونت واژنی بوده‌اید اما ترشحات‌تان با دفعه قبلی متفاوت شده است.
  • چنانچه چند شریک جنسی دارید یا به‌تازگی با کسی وارد چنین رابطه‌ای شده‌اید. بعضی بیماری‌های مقاربتی علائمی مشابه واژینوز دارند.
  • با داروهای بدون نسخه دست به درمان عفونت‌های قارچی زده‌اید و مشکل رفع نشده و کماکان ادامه دارد.

تشخیص واژینوز باکتریال چگونه است؟

برای تشخیص این مشکل، پزشکان اقدامات زیر را انجام می‌دهند:

  • پرس‌وجو درباره سابقه پزشکی؛ باید درباره عفونت‌های واژنی یا ابتلا به بیماری‌های مقاربتی در گذشته به پزشک اطلاعاتی بدهید.
  • معاینه لگن؛ پزشک واژن را بررسی می‌کند و می‌بینید که در آنجا چه اوضاعی برقرار است.
  • نمونه‌برداری از ترشحات واژن؛ با نگاهی به ترشحات زیر میکروسکوپ، امکان بررسی وجود باکتری‌های نامناسب در ترشحات به وجود می‌آید.
  • اندازه‌گیری PH واژن؛ اسیدی یا قلیایی‌بودن محیط واژن هم می‌تواند درباره بیماری اطلاعاتی در اختیارتان قرار بدهد. اگر PH واژن معادل ۴٫۵ یا بیشتر باشد، یعنی فرد دچار واژینوز است.

درمان واژینوز باکتریال چگونه صورت می‌گیرد؟

این مشکل درمان‌های مختلفی دارد از گیاهی گرفته تا درمان دارویی برای برطرف کردن واژینیوز موثر هستند. در ادامه درباره روش‌های مختلف درمانی این مشکل برایتان خواهیم گفت.

درمان دارویی واژینوز باکتریال

پزشکان برای رفع این مشکل، داروهای زیر را تجویز می‌کنند:

  • مترونیدازول (Metronidazole)؛ درمان واژینوز باکتریال با مترونیدازول درمانی خوراکی است. محصولی از آن به صورت ژل برای استفاده موضعی در واژن هم وجود دارد.
  • کلیندامایسین (Clindamycin)؛ این دارو در قالب کرم برای استفاده در واژن تجویز می‌شود.
  • تینیدازول (Tinidazole)؛ این دارو هم از انواع قرص برای درمان واژینوز باکتریال است و شبیه مترونیدازول مصرف می‌شود و عوارضی مانند تهوع به همراه می‌آورد.
  • سکیندازول (Secnidazole)؛ برای درمان از این دارو هم که در واقع نوعی آنتی‌بیوتیک است، استفاده می‌شود.

برای مصرف دارو برای واژینوز باکتریال باید حتماً نظر پزشک را جویا شوید. در واقع، خودتان نباید دست به مصرف خودسرانه داروهای پیشنهادی بزنید.

واژینوز باکتریایی در بارداری می‌تواند با خطراتی همراه باشد و باعث زایمان زودرس شود. اگر در این دوران دچار چنین مشکلی شدید، لازم است که حتماً به درمان سریع واژینوز باکتریال مشغول شوید.

امکان انتقال واژینوز باکتریال از زنان به مردان وجود ندارد. هیچ اقدام درمانی هم در صورت ابتلای شریک جنسی زن برای درمان شریک مرد نیاز نیست.

درمان گیاهی واژینوز باکتریال

امکان استفاده از درمان‌های گیاهی و به‌کارگیری درمان سنتی این بیماری باکتریایی هم وجود دارد. برای این کار باید، از موادی مانند گزینه‌های زیر استفاده کنید اما یادتان باشد که درمان‌های سنتی و گیاهی ریشه علمی ندارند:

  • سیر
  • روغن درخت چای

سیر دارای خواص ضدمیکروبی است و می‌توانید با مصرف آن به صورت خوراکی به درمان کمک کنید. یادتان باشد که اگر سیر را به طور موضعی در واژن بمالید، امکان ایجاد ناراحتی پوستی و سوزش به وجود می‌آید.

بعضی از تحقیقات نشان می‌دهند که روغن درخت چای هم خواص ضدمیکروبی دارد و در ضمن به حفظ باکتری‌های خوب موجود در واژن کمک می‌کند.

درمان این بیماری را جدی بگیرید چون می‌تواند عوارض ناخوشایندی مانند ابتلا به بیماری التهاب لگن را به همراه بیاورد.

درمان واژینوز

بازگشت واژینوز چگونه ممکن است؟

احتمال بازگشت این مشکل بعد از ۳ تا ۱۲ ماه پس از درمان وجود دارد. با وجود اینکه دوره درمان گاهی تکمیل می‌شود، این بیماری باز هم بازمی‌گردد. اگر احساس کردید که نشانه‌های واژینیوز باکتریال را در خود می‌بینید، سریع با پزشکتان تماس بگیرید.

احتمال دارد که نیاز به مصرف مجدد مترونیدازول باشد. با نوعی رژیم غذایی مخصوص هم می‌توانید سطح باکتری‌های مفید موجود در واژن را بالا ببرید. در این صورت، امکان بازگشت بیماری کاهش پیدا می‌کند.

از جمله موادی که می‌توانند به رشد باکتری‌های خوب در واژن کمک کنند، نوعی ماست است. مصرف مواد پروبیوتیک از جمله ماست‌هایی از همین نوع می‌تواند در درمان این بیماری باکتریال مفید باشد.

نسبت به درمان واژینوز بی‌توجه نباشید

درمان مشکلات مربوط به ناحیه واژن را جدی بگیرید. اگر عفونت‌های قارچی و میکروبی در این ناحیه درمان نشوند، مشکلات زیادی گریبان‌گیرتان می‌شود. بخش تناسلی بدن حساس است و نیاز به رسیدگی‌های جدی دارد.

اگر مشکلی احساس می‌کنید و علائم واژینوز را در خود می‌بینید، حتما به پزشک مراجعه کنید. یکی از روش‌های بی‌دردسر و سریع برای دریافت وقت ملاقات با بهترین پزشکان، استفاده از سیستم نوبت دهی آنلاین دکتردکتر است.

چنانچه علائمی از این بیماری را در خود احساس می‌کنید یا سؤالی درباره آن در ذهنتان شکل گرفته، پرسش‌هایتان را با ما درمیان بگذارید.

منابع:

mindbodygreen.com

mayoclinic.org

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دریافت نوبت آنلاین - دکتر‌دکتر