بیرونزدگی، بادکردگی یا بیرون زدن یک توده در بخشهای مختلف بدن تعریف سادهای از پاسخ فتق چیست میباشد. این عارضه در اثر ضعف عضلانی در آقایان و خانمها رخ میدهد. بارداری، بلند کردن اجسام سنگین، بالا رفتن سن، انواع آسیبهای شکمی و مواردی از این دست، موجب باد فتق میشوند. از علائم باد فتق میتوان به درد در ناحیه کشاله ران، درد قفسه سینه، مشکل بلعیدن، وجود توده دردناک در بیضه اشاره کرد. در این مطلب از مجله سلامت و درمان دکتر دکتر به معرفی کامل بیماری باد فتق، علت فتق و روشهای درمانی باد فتق در مردان ، زنان و فتق در کودکان خواهیم پرداخت. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید. برای مطالعه این مطلب، به 10 دقیقه زمان نیاز دارید.
در پایان اگر سوال داشتید، میتوانید در انتهای مطلب در بخش نظرات مطرح کنید تا کارشناس سلامتی دکتردکتر پاسخ دهد.
بیماری فتق چیست؟
فتق (Hernia) به بیرونزدگی یا خارج شدن هر عضو بدن از جای اصلی خود گفته میشود. بهعبارت دیگر، تغییر محل اعضایی از بدن به حفره یا بافت مجاور را که موجب تورم یا پارگی شود، فتق میگویند. بیماری باد فتق زمانی بروز میکند که یک ناحیه از عضو یا بافت از طریق یک لایه عضله ضعیف بیرون میزند. این بیماری درمان دارویی دارد اما بنابر تشخیص دکتر جراحی ممکن است نیاز به جراحی نیز وجود داشته باشد.
فتق در کدام قسمت بدن ایجاد میشود؟
هر جایی از بدن که جداره بافت نگهدارنده یک اندام ضعیف باشد، فتق اتفاق میافتد. فتق مزمن معولا در ناحیه شکمی رخ میدهد. همچنین فتق میتواند در ران، ناف و ناحیه کشاله ران دیده شود.
باد فتق در مردان کجاست؟
رایجترین نوع فتق که در مردان دیده میشود، فتق مغبنی یا فتق کشاله ران (Inguinal hernia) است. این نوع از فتق، زمانی خود را بروز میدهد که روده با فشار از نقطه ضعیفشده عبور کند و وارد دیواره شکمی شود. این کانال در بدن مردان محل ورود اسپرماتیک از شکم به کیسه بیضه است و در بدن زنان، رباطی دارد که به نگه داشتن رحم در جای خود کمک میکند.
بیضههای مردان در زمان کمی پس از تولد از کانال مغبنی عبور میکند و پایین میرود. این کانال باید پس از عبور بیضهها کاملا بسته شود اما پیش میآید که گاهی اوقات بهطور کامل بسته نمیشود. در نتیجه، منطقه ضعیف، شرایط ایجاد باد فتق مردان را فراهم میکند. فتق بیضه از جمله شایعترین نوع باد فتق در مردان است که موجب ایجاد درد بیضه نیز میشود.
علائم فتق
شایعترین علائم فتق ، یک عضله یا توده بیرون آمده در ناحیه آسیب دیده از بدن است. فتق ممکن است دردهای بسیار شدید شکمی ایجاد کند. همچنین با بروز علائم باد فتق جدی دیگر ممکن است نیاز به جراحی اورژانسی پیدا کنید.
شاخصترین علائم فتق عبارتند از:
- درد در ناحیه کشاله ران یا درد لگن (که با خم شدن یا بلند کردن اجسام سنگین، بدتر میشود.)
- وجود توده یا برآمدگی دردناک در کشاله ران یا ناحیه شکمی
- وجود توده دردناک در ناحیه بیضه
- احساس سنگینی در شکم
- سوزش یا احساس درد در محل زخم
- درد قفسه سینه
- مشکل بلعیدن
- درد شکمی
با مشاهده علائم باد فتق ، هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنید.
انواع فتق را بشناسید
بیماری فتق را میتوان براساس نوع پیشرفتگی و محل ایجاد آن، دستهبندی کرد. میزان شیوع فتق در کودکان، فتق در زنان و باد فتق در مردان براساس دستهبندی، متفاوت است.
انواع باد فتق را در جدول زیر مشاهده میکنید:
انواع باد فتق | توضیحات |
فتق داخلی | اگر پیشرفتگی یا بیرونزدگی فتق به سمت داخل بدن باشد، فتق داخلی میگوییم. |
فتق خارجی | اگر پیشرفتگی یا بیرونزدگی فتق به سمت بیرون بدن باشد، فتق خارجی میگوییم. فتق میتواند از طریق ماهیچه به سمت بیرون بدن فشار آورد و در زیر پوست مشاهده شود. |
فتق اینگوینال (مغبنی) | فتق اینگوینال (Inguinal hernia) به شکل برآمدگی در کشاله ران یا کیسه بیضه ظاهر میشود. فتق کشاله ران در مردان شایعتر از زنان است. این فتق هنگامی رخ میدهد که بخشی از رودهها یا بافت چربی از طریق یک نقطه ضعف به دیواره شکمی در بالای قسمت ران، فشار آورند. به فتق در کشاله ران فتق مغبنی هم گفته میشود. |
فتق ران (فمورال) | فتق فمورال (Femoral hernia) به صورت برآمدگی در قسمت بالایی ران ایجاد میشود. توده حاصل از این فتق با وارد آوردن فشار یا دراز کشیدن ناپدید خواهد شد و با سرفه یا زور زدن ممکن است که ظاهر شود. فتق ران در زنان شایعتر از مردان است. |
فتق بیضه | فتق بیضه به دلیل گیر کردن بیضه در کانال اینگوینال ایجاد میشود. بهتر است با تشخیص فتق بیضه، هر چه سریعتر جراحی انجام شود تا برای کیسه بیضه، آسیب وارد نشود. همچنین در خیلی از مواقع، علت درد بیضهها، فتق است که باید به موقع درمان شود. |
فتق شکافی یا برشی | فتق شکافی در محل مربوط به جراحی شکمی یا عملهای لاپاروسکوپی ایجاد میشود؛ که به عنوان فتق پست لاپاروتومی هم شناخته میشود. |
فتق شکمی | هر فتقی که از طریق دیواره جلویی شکم ایجاد شود، فتق شکمی گفته میشود. فتق ناف و فتق برش (شکافی) از فتقهای شکمی هستند. فتق شکمی بالای ناف، فتق اپی گاستر است. |
فتق معده (هیاتال) | یکی از انواع رایج فتق، فتق معده است که به آن فتق هیاتال گفته میشود. زمانی که دیافراگم (محل عبور مری) باز شود، قسمت بالای معده از طریق سوراخ به سمت قفسه سینه فشار وارد میکند و فتق معده اتفاق میافتد. |
فتق مادرزادی دیافراگم | یکی از نقصهای مادرزادی جدی، فتق مادرزادی دیافراگم است. این فتق زمانی رخ میدهد که در طول رشد جنین، دیافراگم تا آخر بسته نمیشود. به دنبال این اتفاق، اندامهای شکمی در حفره قفسه سینه لیز میخورند. |
فتق ناف | برآمدگی اطراف منطقه ناف، شامل بخشی از روده یا بافت چربی است که از طریق دیواره شکم در نزدیکی ناف بیرون میزند. فتق ناف در زنان بیشتر از فتق ناف در مردان گزارش شده است. چاقی، بارداریهای متعدد و تومورهای داخل شکمی از علل فتق نافی در زنان است. در موارد شدید نیاز به جراحی فتق ناف با نظر پزشک توصیه میشود. |
انواع فتق ناف عبارتند از:
- فتق اینکارسره؛ اگر فتق با فشار به محل اصلی خود برنگردد، در این حالت، فتق گیر کرده (اینکارسره) نامیده میشود.
- فتق مختنق؛ فتق گیرکرده (اینکارسره) در صورتی که با قطع جریان خون به بافتها همراه باشد، فتق مختنق (استرنگوله) نامیده میشود. فتق مختنق در صورتی که درمان نشود، تهدید کننده زندگی به شمار میآید.
فتق ناف در کودکان و نوزادان زیر ۶ ماه بیشتر دیده میشود. بهتر است علائم باد فتق در نوزادان را جدی بگیرید و هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنید. در موارد شدید نیاز به جراحی فتق ناف با نظر پزشک توصیه میشود.
فتق شکمی
هر فتقی که از طریق دیواره جلویی شکم ایجاد شود، فتق شکمی گفته میشود. فتق ناف و فتق برش (شکافی) از فتقهای شکمی هستند. فتق شکمی بالای ناف، فتق اپی گاستر است. این عارضه توسط دکتر فتق شکمی درمان میشود.
فتق معده (هیاتال)
یکی از انواع رایج فتق، فتق معده است که به آن فتق هیاتال گفته میشود. زمانی که دیافراگم (محل عبور مری) باز شود، قسمت بالای معده از طریق سوراخ به سمت قفسه سینه فشار وارد میکند و فتق معده اتفاق میافتد.
فتق مادرزادی دیافراگم
یکی از نقصهای مادرزادی جدی، فتق مادرزادی دیافراگم است. این فتق زمانی رخ میدهد که در طول رشد جنین، دیافراگم تا آخر بسته نمیشود. به دنبال این اتفاق، اندامهای شکمی در حفره قفسه سینه لیز میخورند.
فتق به چه دلایلی ایجاد میشود؟
علت ایجاد فتق، ترکیبی از ضعف عضلات و فشار است. بسته به علت، فتق ممکن است به سرعت یا در مدت زمان طولانی ایجاد شود. به طور طبیعی، دیواره شکم دارای مناطقی است که احتمال ضعیف شدن آنها وجود دارد. احتمال ابتلا به باد فتق در هر سنی وجود دارد.
بیشتر موارد فتق در کودکان، مادرزادی است. ضعف طبیعی یا فشار ناشی از بلند کردن جسم سنگین، سرفه مداوم، مشکل در اجابت مزاج یا دفع ادرار باعث میشود که دیواره شکم ضعیف یا گسسته شود و باد فتق در مردان و زنان بزرگسال ایجاد شود.
چه عواملی موجب ضعف عضلانی منجر به فتق میشود؟
بعضی از عوامل منجر به ایجاد فتق میشوند. افرادی که سرفه مزمن دارند، احتمال ابتلا به باد فتق در آنها زیاد است. همچنین افرادی که بر اثر جراحی به عضلات آنها آسیب وارد شده است، در معرض ابتلا به باد فتق قرار دارند.
در حالت کلی، عواملی که باعث ایجاد فتق میشوند، عبارتند از:
• شکست دیواره شکم
• نقص مادرزادی عضلات
• سن
• سرفه مزمن
• آسیب وارد شده بر اثر جراحی
عواملی كه بدن ما را تحت فشار قرار میدهند و ممكن است باعث فتق شوند، عبارتند از:
• حاملگی
• یبوست
• بلند کردن وزنه سنگین
• آبسه شکمی
• افزایش ناگهانی وزن
• جراحی
• سرفه مداوم یا عطسه
تاثیرگذاری این عوامل زمانی بیشتر است که عضلات بدن ضعيف باشند.
نحوه تشخیص باد فتق چگونه است؟
گاهی امکان دارد هر کسی بهطور مادرزادی با فتق به دنیا بیاید یا بعدا به آن مبتلا شود. بنابراین تصور این که زنان فتق ندارند، اشتباه است. باد فتق در باور برخی ایرانیان مختص فتق بیضه در مردان است که باوری غلط به شمار میآید.
تشخیص فتق و شناسایی علائم باد فتق معمولا ساده است. ممکن است یک برآمدگی زیر پوست را احساس کنیم یا ممکن است هنگام بلند کردن اشیا سنگین، سرفه کردن، زور زدن هنگام دفع ادرار یا اجابت مزاج و یا موقع نشستن یا ایستادن طولانی مدت، احساس درد کنیم. درد فتق ممکن است شدید باشد یا از درد خفیف شروع شود و در طول روز شدت پیدا کند.
انواع مختلفی از باد فتق وجود دارد که هر کدام با مجموعه علائم خاص خود همراه هستند. پزشک براساس علائم باد فتق و تاریخچه سلامت ما، معاینه فیزیکی و احتمالا آزمایش خون یا اسکن تصویری در منطقه آسیبدیده، فتق را تشخیص میدهد.
علاوه بر معاینه فیزیکی، پزشک ممکن است بعضی از آزمایشها از جمله سونوگرافی، اشعه ایکس باریم و آندوسکوپی را برای تشخیص علت ایجاد باد فتق در مردان و زنان درخواست کند.
تصویربرداری رزونانس مغناطیسی ام آر آی (MRI)
پزشک MRI را زمانی به بیمار توصیه میکند که هنگام ورزش، شدت درد افزایش یابد، زیرا فعالیت بدنی میتواند عامل ایجاد بیماری فتق باشد. اسکن MRI میتواند پارگی در ماهیچههای شکم را حتی زمانی که هیچ ورمی نباشد، تشخیص دهد. این آزمایش با استفاده از امواج رادیویی و یک میدان مغناطیسی برای ایجاد تصاویر شکم و اندام بیمار انجام میگیرد. شما میتوانید اطلاعات بیشتر درباره ام ار ای را در مجله سلامت دکتردکتر در مقاله ” ام آر آی (MRI) برای تشخیص چه بیماریهایی کاربرد دارد؟” بخوانید.
در صورتی که پزشک، احتمال ایجاد عوارض فتق مثل از دست دادن خون یا قطع شدن جریان خونرسانی را تشخیص دهد، آزمایشهای تصویربرداری و همچنین آزمایش خون را برای بررسی علائم عفونت انجام خواهد داد. اهمیت تشخیص به موقع بیماری فتق را جدی بگیریم. مراجعه به پزشک در صورت مشاهده علائم باد فتق، یکی از سادهترین راهکارها برای جلوگیری از بروز مشکلات حادتر است.
سیتی اسکن (توموگرافی کامپیوتری)
پزشک ممکن است سیتیاسکن را برای جلوگیری از شرایط دیگری که باعث درد و تورم شکم میشود، توصیه کند. سیتیاسکن با به کار بردن اشعه ایکس برای ایجاد تصاویر شکم و اندام کاربرد دارد و شامل یک رنگ کنتراست است که در بازوی بیمار تزریق میشود. این روش یکی از انواع آزمایشهای مهم در لیست آزمایش های چکاپ کامل زنان است.
این نوع تست ممکن است به دلیل بعضی محدودیتهای بیمار، توصیه نشود. در واقع سیتیاسکن بنابر تشخیص انجام میشود.
سونوگرافی برای تشخیص فتق
زمانی پزشک این آزمایش را توصیه میکند که بیمار، زن باشد تا از علت درد مربوط به دستگاه تناسلی مانند کیست تخمدان یا فیبروئید باخبر شود. اگر درباره فیبروم رحم نیاز به اطلاعات بیشتر دارید، شما میتوانید به مطلب فیبروم رحم مراجعه نمایید.
هدف سونوگرافی در مردان، ارزیابی فتقهای کشاله ران و یا فتق بیضه است. این آزمایش با استفاده از امواج صوتی برای ایجاد تصاویر شکم و اندامهای لگن انجام میشود. سونوگرافی کمک میکند تا پزشک معالج به صورت دقیق، وجود بیماری فتق یا عدم وجود آن را تایید کند.
آندوسکوپی
روش تشخیص فتق هیاتال، آندوسکوپی نام دارد. آندوسکوپی یک روش غیرتهاجمی برای تشخیص انواع بیماریها است. در این روش، وسیلهای مجهز به دوربین، وارد بدن میشود که از اجزای بدن شما تصویربرداری کند. پزشک با مشاهده علائم باد فتق در شما ممکن است روش تشخیصی آندوسکوپی را پیشنهاد کند.
باد فتق در کودکان
باد فتق در کودکان معمولا در ناف و کشاله ران به وجود میآید. در صورتی که در ناحیه شکم و ران، برآمدگی مشاهده شود و کودک در حین فعالیت روی شکم یا ران، احساس درد کند، احتمال ابتلا به باد فتق وجود دارد.
راهکارهای درمان فتق کدامند؟
تقریبا همه انواع فتقها، نیاز به جراحی دارند. این که آیا ما نیاز به درمان داریم یا نه؟ به اندازه فتق و شدت علائم در ما بستگی دارد. گزینههای درمان برای فتق شامل تغییر سبک زندگی، مصرف دارو یا جراحی است که در ادامه به تشریح هر کدام میپردازیم.
درمان فتق با دارو
برخی از مسکنها مثل استامینوفن میتواند ناراحتی و درد حاصل از فتق را بهبود ببخشد.
اصلاح سبک زندگی
تغییر سبک زندگی برای درمان فتق شامل موارد زیر است:
• تغییرات غذایی اغلب ممکن است علائم فتق را از بین ببرند؛ اما بیماری فتق را از بین نمیبرند.
• از وعدههای غذایی بزرگ یا پرخوری اجتناب کنید.
• وزن بدن خود را در محدوده سالم نگه دارید.
• بعضی از تمرینهای بدنی ممکن است به تقویت عضلات اطراف شکم کمک کنند و علائم فتق را کاهش دهند. با این حال، گاهی تمرینهای انجام شده میتوانند فشار را در این ناحیه افزایش دهند و در واقع باعث ایجاد فتق بیشتر شوند.
در مورد تغییرات غذایی و ورزش اصولی با پزشک خود مشورت کنید.
جراحی باد فتق
اگر باد فتق در حال افزایش است یا باعث درد میشود، پزشک ممکن است تصمیم بگیرد که عمل جراحی را انجام دهد. فتق میتواند با جراحی باز یا لاپاروسکوپی انجام شود. در جراحی باز که معمولا با بی حسی موضعی و یا بیهوشی عمومی انجام میشود، دکتر متخصص جراح لاپاروسکوپی یک برش در ناحیه کشاله ران ایجاد میکند و بافت بیرون زده را به شکم برمیگرداند.
پزشک گاهی برای تقویت ضعف عضلات از مش (بستری مصنوعی برای افزایش استحکام بافت شکم) استفاده میکند. پس از عمل جراحی، پزشک ما را تشویق میکند در اسرع وقت حرکت کنیم، اما ممکن است چند هفته زمان نیاز باشد تا فعالیتهای معمول خود را از سر بگیریم.
در روش لاپاروسکوپی که نیاز به بیهوشی عمومی دارد، جراح از طریق چند سوراخ کوچک در سطح شکم به داخل شکم دسترسی پیدا میکند و با استفاده از لولههای لاپاروسکوپ، جراحی با حداقل تهاجم انجام میشود. افرادی که تحت لاپاروسکوپی قرار میگیرند، احتمالا ناراحتی کمتری پس از جراحی داشته باشند و زخمشان سریعتر بهبود پیدا کند.
درمان خانگی باد فتق
برای کاهش درد فتق میتوانید از داروهای گیاهی استفاده کنید. داروهای گیاهی مفید برای تسکین درد فتق عبارتند از:
• بابونه
• زنجبیل
• شیرین بیان
• آلوئهورا
این گیاهها، خواص ضد التهابی دارند و درد ناشی از فتق را کمتر میکنند اما روش دائمی برای درمان باد فتق نیستند. از فیزیوتراپیست بخواهید تمرینهای خانگی ارائه دهد تا وضعیت بدنی شما بهتر شود. حرکات بدنی خاص میتواند عضلههای شما را نیز تقویت کند. برای کاهش درد فتق میتوانید از روش کایروپراکتیک نیز استفاده کنید. این روش درمانی به دستکاری ناحیههای آسیب دیده میپردازد.
برای درمان فتق بهتر است به دکتر جراحی مراجعه کنید. درست است که طب سنتی و خانگی هم برای درمان این مشکل، پیشنهادهایی دارد اما توصیه میکنیم که ریسک نکنید و به پزشک متخصص مراجعه کنید برای انتخاب بهترین جراح پیشنهاد میکنیم مقاله جراح عمومی کیست را مطالعه نمایید.
جراحی باد فتق چه خطراتی دارد؟
برخی از مطالعهها نشان میدهد که در جراحی به روش لاپاروسکوپی، احتمال عود فتق وجود دارد. تبحر جراح در روش لاپاروسکوپی میزان این عارضه را کاهش میدهد. از دیگر عوارض جراحی فتق، درد زیاد است که گاهی ممکن است تا یک سال طول بکشد.
مراقبت های بعد از عمل باد فتق
بعد از عمل جراحی باد فتق، نیاز به مراقبت وجود دارد. مراقبتهای بعد از عمل باد فتق به شرح زیر است:
• رعایت رژیم غذایی
• مراقبت از برش جراحی
• پیشگیری از فشار فیزیکی
از آن جایی که احتمال عود باد فتق پس از عمل جراحی وجود دارد، بنابراین باید مراقبتهای بعد از عمل باد فتق به صورت جدی دنبال شود. از عواملی که خطر عود باد فتق در مردان و حتی زنان را افزایش میدهد، چاقی و استعمال سیگار است.
باد فتق چه عوارضی دارد؟
اگر فتق درمان نشود، خونرسانی به بخش بیرونزده عضو انجام نمیشود و جریان خون متوقف میشود. امکان دارد سبب انسداد روده همراه با تب، درد شکمی شدید، استفراغ و شوک شود. فتق یکی از دلایل درد زیر شکم مردان است.
اگر بخشی از روده در دیواره شکم به دام افتاده باشد، احتمال مختل شدن حرکت روده وجود دارد. این مشکل باعث درد شدید، حالت تهوع، یبوست و خشکی مزاج میشود. در صورتی که فتق درمان نشود، فشار زیادی بر روی بافتهای اطراف خود ایجاد میکند. این حالت باعث تورم و درد در ناحیه اطراف فتق میشود.
احتمال ابتلا به فتق چقدر است؟
به صورت کلی باد فتق بسیار رایج است و زیاد اتفاق میافتد. از بین انواع باد فتق در مردان ، زنان و کودکان، کدامها رایجتر هستند؟ به نقل از clevelandclinic:
فتق مغبنی حدود 25 درصد را تحت تاثیر قرار میدهد. فتق هیاتال حدود 20 درصد از افراد در ایالات متحده و 50 درصد افراد بالای 50 سال را درگیر میکند. فتق مادرزادی در حدود 15 درصد از نوزادان، عمدتا ناف رخ میدهد. فتقهای برشی یا شکافی حدود 10 درصد از فتقها را تشکیل میدهند و همه انواع دیگر، حدود 10 درصد دیگر را تشکیل میدهند.
عواملی نیز وجود دارد که ممکن است احتمال درصدهای گفته شده را افزایش دهد در تیتر بعد به بررسی این علتها میپردازیم.
چه علائمی خطر ابتلا به فتق را افزایش میدهد؟
علت ایجاد فتق و فاکتورهایی که خطر ابتلا به فتق را افزایش میدهد عبارتند از:
• سابقه فامیلی یا خانوادگی
• اضافه وزن یا چاق بودن
• سرفه مزمن
• یبوست مزمن
• سیگار کشیدن
• فیبروز کیستیک (این بیماری میتواند به طور غیر مستقیم خطر ابتلا به فتق را افزایش دهد. فیبروز کیستی عملکرد ریهها را کاهش میدهد و باعث سرفه مزمن میشود.)
شرایط بالا احتمال ابتلا به باد فتق را افزایش میدهند.
چطور مانع از ایجاد باد فتق شویم؟
اکثر فتقها، تهدیدکننده زندگی نیستند. یادتان باشد که فتق خود به خود از بین نمیرود و با گذشت زمان بهتر نمیشود. ما نمیتوانیم از ضعف عضلانی که علت ایجاد فتق است، جلوگیری کنیم. با این حال میتوانیم میزان فشار بر روی بدنمان را کاهش دهیم.
بعضی از روشهای پیشگیری از فتق عبارتند از:
• سیگار نکشیدن
• حفظ وزن بدن در حالت نرمال
• اجتناب از تنش در طی حرکات روده یا ادرار کردن
• بلند نکردن اجسام سنگین
این کارها در جلوگیری از ایجاد باد فتق به ما کمک میکنند یا حتی میتوانند از افزایش شدت فتق جلوگیری کنند.
در صورت مشاهده علائم باد فتق، فورا به پزشک متخصص مراجعه کنید
بیرونزدگی عضوی از بدن از جای اصلی خود یا باد فتق در هر جایی از بدن میتواند ایجاد شود. فتق همچنین در هر سنی و در تمام افراد ممکن است به وجود بیاید. فتق در کودکان در اکثر موارد، یک بیماری مادرزادی است. باد فتق در مردان و زنان، اکتسابی است. اصلیترین روش درمان فتق ، عمل جراحی لاپاراسکوپی است اما در بعضی مواقع، درمان بدون عمل جراحی هم امکانپذیر است. برای بهبود علائم باد فتق میتوان تغییراتی در سبک زندگی ایجاد کرد، همچنین مصرف بعضی از داروهای مسکن به تسکین دردهای ناشی از فتق کمک میکند.
باد فتق نگران کننده نیست اما با مشاهده نشانه های فتق ، خیلی زود به پزشک مراجعه کرده و مراحل درمان را طبق نظر پزشک پیگیری کنید. در این صورت بدون هیچ نگرانی روند درمان شما سپری خواهد شد. در ابتدا بهتر است به دکتر عمومی برای تشخیص فتق مراجعه کنید. برای دریافت نوبت از بهترین دکتر عمومی میتوانید از دکتردکتر کمک بگیرید. در صورتی که همچنان سوالی از انواع فتق، تشخیص و روشهای درمان آن برای شما بدون جواب مانده است، در قسمت نظرهای همین مقاله از مشاوران سلامتی ما بپرسید.
منابع:
everydayhealth.com
باسلام،بنده 65 ساله ام حدود 15 روز پیش با بلند کردن گونی 50 کیلوئی دردی در ناحیه راست کشاله ران ام احساس کردم ولی بعدأ از یادم رفت و درد هم نداشتم تا اینکه موقع حمام کردن متوجه بیرون زدگی درهمان ناحیه شدم الآن هم درد چندانی ندارد از قرائن موجود میتواند فتق باشد. وتاکنون به پزشک متخصص مراجعه نکردهام اگر با این اوصاف نظر شما هم فتق را تایید کند میتوانم تا ریشهکن شدن اپیدمی ویروس کرونا برای عمل جراحی صبر کنم؟ باتشکر داود
سلام
ابتدا باید با معاینه توسط پزشک فتق تایید شود
در صورت عدم درد ،قرمزی ناحیه می توان جراحی را به تعویق انداخت
با سلام من فتق بالای شکم به اندازه ۴میلیمتردارم ایانیازبه جراحی داره یامداراکنم
سلام بهتره كه بصورت غير اورژانسي جراحيش كنيد
چون به مرور زمان ميتونه باعث انسداد روده شه
خیلی خوب
سلام خانوم دکتر من ۱سال پیش عمل فتق ناف کردم الان دوباره درد میکنه موقع سرفه و بلندشدن ونشستن ممکنه دوباره پاره شده.باشه؟
سللم بايد سونوگرافي بديد تا مشخص شه كه عود نكرده باشه
تا اون موقع هم كار سنگين نكنين
سلام خدمت پزشکان محترم پسرم ۱۱ساله چند روزی هست سمت چپ پایین شکمش احساس درد داره با مدتی هست دارو مصرف میکنه واسه سوزش سر دل به دکترش دسترسی نداریم لطفا راهنمایی بفرماییدPAPCO 11A4-2 Esophagus: There was mucosal break in distal part of esophagus. Stomach: After adequate sedation, the upper endoscope was inserted and advanced in the duodenum under direct visualization. The scope was withdrawn and the mucosa inspected. Antral gastritis & mucosal erythema was noted. Small Size sliding hiatal hernia was seen in retroflex maneuver. Duodenum: Was normal. Impression: GERD grade BLA. ANTRAL GASTRITIS SSSHH. Recommendation: H.PYLORI ERADICATION + PPI TREATMENT.
سلام
از مشاوره تلفنی دکتر دکتر جهت ارتباط با متخصص اطفال استفاده کن بی د
سلام وقت بخیر من حدود دو سالی کشانه ران برامدگی داشتم بعد الان چن روزه درد شدید دارم دیروز رفتم سونگرافی جوابش اینه.
کانال اینگوینال سمت چپ گشاد و به قطر ۲۳ میلی متذ و حاوی چربی و لوپ روده هرنیه شده به پروکسیمال کانال میباشد و پریستالتیسم در داخل کانال دیده میشود. ممنون اگ راهنمایی کنید ب نظرتون فتق جزییه یا احتیاج به جراحی هس
سلام
به متخصص جراحی عمومی جهت جراحی مراجعه کنید
با سلام.لطفا اعلام فرمایید تفاوت فتق کشاله ران وفتق ران در چیست تشکر…..
سلام فتق اينگوينال همون كشاله رانه ، فتق ران اسمش فتق فمورال هست در پزشكي
از نظر مكاني فتق فمورال يكم پايين تر از فتق اينگوينال هست
اما درمان يكيه
سلام خسته نباشین.
من حدود ۵ یا ۶ سال پیش هر دو طرف دچار پارگی فتق شده بودم و عمل جراحی کردم و تا الان مشکلی نداشتم ولی الان حدود ۳ روزه در ناحیهفتق احساس درد میکنم گاهی درد شدیده وگاهی خفیف ولی بیشتر اوقات یا خفیفه یا اصلا درد نمیکنه.وزنه شدید هم بلند نکردم و سرفه مزمن هم ندارم . مشکل از چی میتونه باشه؟
سلام من مامانم ۴۵ سالشونه و یک همچین علایمی دارند:
مشکل در بلع غذا
سردرد
پا درد
گاهی اوقات هم حالت تهو
درد مثانه
ناف و داخل آن درد می کنه و می سوزه
بعد از صرف غذا احساس سنگینی شکم انگار که یک سنگ ۲۰ کیلویی تو شکم شون است
درد سینه
ریفلاکس معده
وقتی به ناف دست میزنه دوباره درد و دسوزش شروع میشه
میتوانید از فتق باشد؟؟؟؟
سلام
با توجه به علایمشون باید معاینه شن
به متخصص داخلی مراجعه کنید
سلام خسته نباشید، ببخشید برای فتق کشاله ران که ۲ سانت هست عمل باز بهتر انجام بشه یا لاپاراسکوپی؟
۲۷ سالم هست و دخترم.
سلام
فرقی ندارد
سلام خانم دکتر دیروز دردر گیری به پایین سمت چپ شکمم ضربه خورده چند لکه خون وسوزش دارم علت چیست
سلام
اگه ضربه شدید بوده سونوگرافی شکم و لگن انجام شود
سلام خانم دکتر من دیروز شکمم پایین سمت چپ بالگد ضربه خورده شکم سیاه کبود شده چندلکه خون دیدم موقع ادرار وسوزش دارم علت چیست
سلام بايد سي ني تسمن شكم و سونوگرافي بديد و از نظر آسيب به كليه مجاري ادراري مثانه بررسي شويد
سلام دکتر من باد فتق دارم و چربی بهش نفوز کرده پاره شده از عمل جراحی میترسم میخواستم پیشنهاد شما رو در این مورد بدونم
سلام
کاری بجز جراحی نمیشه انجام داد
باسلام شوهرم حدود دوسال هستش که ازدردوسوزش ناحیه شکم وکشاله ران رنج میبردخودش احتمال فتق رامیدهد از مراجعه به دکترهم اجتناب میکند خیلی هم لاغرشده ازعمل هم میترسد میتواندعلتش فتق باشد !؟بایدچکارکنیم
سلام بايد معاينه شن ممكنه سنگ كليه باشه
بايد سونوگرافي بدن و بصورت حضوري توسط
متخصص داخلي ويزيت شوند
سلام من حدود8ماهه داخل نافم دردمیکنه وکتارنافم برامده میشه که دردشدیدی دارم همه ازمایشات رودادم امامشکلی نداشته ولی همچنان دردهای شدیدی دارم چیکارکنم تادرمان بشم
سلام.سونوگرافی جدار شکم بدهید
سلام ببخشید حدود 3روز است کمی پایین تر از شکمم درد داره خیلی کم ولی سمت راستم از سمت چپم کمی بزرگ تره ولی اگه گوشتمو میکشم کمی باد کرده
سلام بايد سونوگرافي شويد و از نظر فتق بررسي شيد
سلام خانم دکتر من چند روز پیش سر کار َضربه ای به بالای بیضم خورد یه کم کرم داده دارد میکنه آیا فتق پاره شد باید چه کار کنم
سلام
حتما باید ویزیت شین و سونوگرافی از بیضه ها انجام شه
سلام خسته نباشد من یک سال پیش رفتم دکتر زیر شکمم که سمت چپ بالای بیزه باد کرده بود سنوگرافی کردم این جواب ازمایش به من دادن((در هردو سمت فتق اینگوینال غیر مستقیم مشاهده شد که در سمت چپ به طور کامل reducible نمیباشد.شواهدی از لنفادنوپاتی دیده نشد.))این بردم دکتر جراح گفت قابل عمله ولی من ترسیدم نرفتم.
سلام بايد عمل كنيد چون يكم مونده تا آسيب ببينه يعني استرانگوله شه كه خب عوارض جراحي بالا ميره
بهتره زودتر عمل كنيد
فعلا شرایط عمل ندارم نمیتونم فعلا با دارو چیزی نگهش دارم که بعد عمل کنم
تو متن نوشته بود گير كرده
و اين خطرناكه
راهي نيست فقط بدونيد اگه درد شديد داشتيد ، تب و لرز بايد سريع به اورژانس مراجعه كنيد
سلام من دیروز هنگام مدفوع کردن کمی زور زدم و احساس کردم کیسه کوچکی در قسمت زیر شکم سمت چپ ترکید و از دیروز درد مداومی دارم ولی خیلی شدید نیست هیچگونه برامدگی هم فعلا معلوم نیست بنظرتون فتقه؟
سلام بلهراحتمال فتق هست بايد توسط
متخصص جراح عمومي ويزيت شويد،
سلام،من چند روزی ریفلاکس معده داشتم ،سونو گرافی و عکس معده نشان داد که فتق معده دارم،چه کاری باید انجام دهم
با سلام ۴۰ساله هستم ناف من یک کمی برآمدگی دارد و ناف پدر بزرگمو دیدم اون هم همین طوری هست ایا نیاز به جراحی دارد ممنون
سلام اگه تازگي اينطوري شده بايد از نظر فتق بررسي شويد و سونوگرافي بديد
پسرم یک سال ونیم هست زیر شکمش سمت راست باد میکنه وفقط گریه میکرد انگار درد دار ممکن فتق باشه .راه درمانش چیه
سلام بايد سونوگرافي بشه و توسط متخصص اطفال ويزيت شه حتما
با سلام من چندروز سرفه میزنم زیر شکمم نزدیک بیضه ام درد میگیره میخواستم بدونم فتق هست؟؟ به چه دکتری مراجعه کنم؟؟ با تشکر
سلام احتمالش هست
بايد متخصص جراح عمومي معاينتون كنن
سونوگرافي هم بديد
سلام 19 سالم هست و سمت چپ شکمم. درد و ورم. دارم چن هفته هست که دردش مداوموهس و گاهی شدید سمت راست شکمم هم. گاهی درد میکنه آیا فتق هست؟
سلام فتق معمولا قسمت پايين شمم انفاق مي افته اين احتمالا درد معدتونه بهتره بصورت حضوري ويزيت شويد
سلام خسته نباشید خانم دکترشرمنده من یه سونوگرافی گرفتم چطوری باید بفرستم تاراهنماییم کنید؟!عکس سونوگرافی راچطوری وباید کجا بفرستم
سلام دوست عزیز
متاسفانه امکان ارسال عکس وجود ندارد
جواب رو تایپ کنین
سلام ایافتق هرنی اینگوینال خفیف هم باید عمل بشه؟!
سلام
اگه خفیف باشه میشه باهاش مدارا کرد
سلام آیا فتق هرنی اینگوینال خطرناکه و باید عمل بشه ؟!
سلام.
خطرناک نیست اما در مواردی مثل فتق گیرافتاده باید حتما عمل شه
سلام پدرم ۸۳سن داردفتق وپرستاددارددکترگفته جفتش باید عمل بشه پرستادو ۱۲روزه عمل کرده چندروز بعدازعمل پرستادبایدعمل فتق انجام بشه آیاتوی این سن خطرناک هست یاخیر ممنون
سلام اگه از نظر قلبي مشكلي ندارن ميتونن عمل كنن
مهم اينه كه اكي قلب و ريه داشته باشن و از نظر انعقاد خون و ايجاد لخته در پا هپارين بگيرن
سلام
وقتتون بخیر
من ۳ سال پیش سونوگرافی کردم فتق بیضه داشتم بنا بر شرایط عمل نکردم. چند روز پیش از یه بلندی سرپا خوردم افتادم زمین. درد بیضه سمت راستم زیاد شده ننیدونم چیکار کنم. از عمل هم می ترسم.
سلام سونوگرافي بيضه بديد و توسط متخصص اورولوژي معاينه شويد.
سلام من چندوقته احساس میکنم سمت چپ شکمم کنار ناف از سمت راست بزرگ تره و برآمدگی داره درد نداره و فشار میدممیره سرجاش ناشتا هستم زیاد مشخص نیست و تقریبا دوطرف یکسانه وقتی که شکمم پره مشخصه ..آیا فتقه؟
سلام بله به فنق ميخوره شرح حالتون
بايد سونوگرافي بديد تا مشخص شه فتق هست يا نه تا در صورت مثبت بودن جراحي كنيد
سلام من چند وقته سمت چپدقیقا کنار ناف احساس میکنم برآمدگی داره و از سمت راست بزرگ تره بیشتر وقتا شکمم پره خودشو نشونمیده و ناشتا زیاد نشوننمیده انگار که هردوطرف یکسانه درد هم ندارم سفت هم نیستش فشار میدم میره داخل …آیا فتقه؟
سلام به فتق ميخوره، بهتره سونوگرافي بديد تا مشخص شه علت چيه
دختر 3سالم در کشاله ران سمت چپ هی ورم میکنه عین یک تیله زیر پوست میزنه بیرون باز میبینم نیست درد هم نداره ایا این فتق ممنون
سلام بايد سونوگرافي انجام بديد براش تا در صورتي كه فتق بود جراحي شود
سلام من مدت زیادی است که فتق عمل کردم الان جای عملم درد وسوزش دارد چکار کنم لطفا راهنمایم کنید ممنونم
من نامزدم ترکیدگی فتق داشته و عمل جراحی کرده میخواستم بدونم این اتفاق باعث ناباروری میشود و اون عقیم شده باشد
سلام خير منحر به نازايي نميشه
سلام وقتتون بخیر من ۲۴ سالمه و بدنسازی کار میکنم
دو سه هفته ای میشه زیر شکمم درد میکنه ( موقع ادرار و مدفوع و باد شکم ) که اول حس میکردم از مقعده و يبوستی که داشتم، اونموقه رفتم از داروخونه مگنی میلک گرفتم خوردم روده هام خالی شد چن روز خوب شدم ولی بازم درد دارم در قسمت زیر شکمم حتى موقع ای که باد معده جمع میشه حرکت باد و حس میکنم و درد زیاد میشه
دست میزنم زیر شکمم فشار میدم درد میکنه یا شکممو به داخل میکشم درد دارم یا دویدنی
به نظرتون فتخه ؟!
سلام كشيدگي عضلاني هستش اما بايد سونوگرافي دهيد تا مشخص شه كه فتق نباشه
به زیر شکمم دست میزنم درد دارم
شکممو شل و سفت میکنم یا داخل میکشم درد دارم زیر شکمم
سلام لازمه آزمايش ادرار بديد و آزمايش مدفوع
اگه نرمال بود بايد سونوگرافي مثانه و كلسع و مجاري ادراري بديد
سلام م خانم ۲۹ ساله ام سال ۹۰ زایمان داشته ام بعد متوجه شدم اطراف نافم اندازه فندق یه چیزی تکون میخوره من به پزشک مراجعه کردم ومعاینه ام شدم ، سو نو انجام دادم اون موقع گفتن چیزی نیست ولی پارسال که مجددابار دار شدم کشاله ران خیلی باد کرد رفتم دکتر گفت فتق بعداز بار داری کشاله بهتر شد ولی قسمت بالای نافم یعنی به سمت معده یه چیزی انگار در حال حرکته خودشم سفته هیچ دردی احساس نمیکنم ولی انگار فتق شکمی من دارم خواستم راهنمایی کنید هم از عمل میترسم هم از اینکه ممکنه خطرناک باشه تو این وضعیت بیماری نمیتونم برم بیمارستان !
سلام
نگران نباشید
سونوگرافی جدار شکم بدهید
سلام من ۲۷سالمه وخانم هستم حدود۲ماه پیش درناحیه زیر شکم قسمت راست بدنم یک مقدار برامدگی ایجادشد ک از بالا کاملا مشخص بود سونوگرافی تخمدان انجام دادم و مشکلی نبود پزشک زنان معاینه کرد و گفت چون کشاله ران برامده نشده و درد نداری فتق نیست حتی متخصص گوارش کلونوسکپی هم انجام داد و خدارو شکر چیزی نبود اما تازگیها کمی احساس درد در ناحیه برامده و کشاله ران دارم آیا این مشکل فتق هست؟؟و باید ب کدام پزشک مراجعه کنم ؟؟ ممنون
سلام به متخصص جراح عمومي بايد مراجعه كنيد
بتيد سونوگرافي هم بدهيد.
سلام
من پسرم ۴۰ روزه ست. تو معاینه ۱۵ روزگیش فتق نداشت .ولی فک کنم بخاطر کولیکش انقد فشار اورد فتق داره الان . خیلی ناراحتم چیکار کنم . تا یکسالگی نمی خوام عملش کنم تا اون وقت چیکار کتنم که شایر درمان بشه بدون عمل
سلام اول سونوگرافي بديد تا مطمئن شيد فتق هست يا نه و توسط متخصص اطفال ويزيت شود.
سلام من یه پسرشش ساله دارم فتق داره دکترمیگه ببرین عمل کنن منم میترسم میخوام بزرگ بشه بدعمل کنیم ضرری نداره
سلام
بستگی داره فتق کجاست و میزانش چقدر
اگه به طور مکرر خودبخود هم بیرون میزنه و درد داره باید عمل شه عزیزم
سلام ، اگه دير عملش كنيد احتمال انسداد روده هست
سلام من چند وقت پیش متوجه تورم در قسمت بالای واژنم شدم و بعد از سونوگرافی متوجه شدم که فتقه ایا عمل جراحی تنها روش درمانه؟
با ورزش نمیتونم درمانش کنم؟
و اینکه دکتر گفت شروع فتق و هنوز عود نکرده
سلام
با ورزش که خیر
اما با بستن فتق بند و رعایت عدم زورزدن و فعالیت هایی که فشار میاره
و همچنین در صورت چاقی کاهش وزن
ممکن بهبود پیدا کنه یا پیشرفت نکنه
سلام.بی.نهایت.سپاس