هیپرپلازی خوش خیم پروستات BPH (بزرگ شدن پروستات) چیست ؟

پروستات بخشی از دستگاه تناسلی مردان است و وظیفه اصلی آن تولید مایع برای منی است. پروستات زیر مثانه و تقریبا سمت راست و جلوی روده قرار می گیرد و دور لوله ای به نام مجرای ادرار می گردد. مجرای ادرار نیز ادرار را از مثانه و از طریق آلت تناسلی خارج می کند.

هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) زمانی اتفاق می‌افتد که پروستات و بافت اطراف آن منبسط می شود. پروستات با بالا رفتن سن مردان، دو دوره رشد اصلی را پشت سر می گذارد. اولین دوره در اوایل بلوغ است، زمانی که اندازه پروستات دو برابر می شود. دوره دوم در حدود 25 سالگی شروع می شود و در بیشتر زندگی مرد ادامه می یابد. با افزایش سن، پروستات شما بزرگتر می شود. BPH زمانی رخ می‌دهد که پروستات به اندازه ای بزرگ شده باشد که مشکل ایجاد نماید.

پروستات در مردان بالغ معمولاً به اندازه یک گردو یا توپ گلف است، و در مواردی می تواند به بزرگی یک پرتقال نیز برسد. همانطور که غده بزرگ می شود، می تواند به مجرای ادرار فشار وارد نماید. دیواره مثانه ضخیم تر می شود.

با گذشت زمان ممکن است مثانه ضعیف شود و توانایی تخلیه کامل را از دست بدهد و در این شرایط ادرار در مثانه باقی می ماند. این مشکلات باعث بسیاری از علائم دستگاه ادراری تحتانی (LUTS) BPH می شوند. اگر اصلاً قادر به دفع ادرار نیستید (وضعیتی به نام احتباس) اگر نارسایی کلیوی دارید، فوراً به پزشک مراجعه نمایید.

BPH خوش خیم است. این بدان معناست که این وضعیت نه سرطان است و نه منجر به سرطان می‌شود. با این حال، BPH و سرطان می توانند همزمان اتفاق بیفتند. خود BPH ممکن است به هیچ درمانی نیاز نداشته باشد، اما اگر شروع به ایجاد علائم کرد، درمان ممکن است به کنترل این وضعیت کمک کند. جالب است بدانید BPH یک وضعیت بسیار رایج است. حدود نیمی از مردان بین 51 تا 60 سال BPH دارند. تا 90 درصد از مردان بالای 80 سال نیز به آن مبتلا هستند.

هیپرپلازی خوش خیم پروستات

علائم

شدت علائم در افرادی که دچار بزرگ شدن غده پروستات شده اند متفاوت است، اما علائم در این افراد به تدریج در طول زمان بدتر می شوند. علائم و نشانه های رایج BPH عبارتند از:

  • نیاز مکرر یا فوری به ادرار کردن
  • افزایش تکرر ادرار در شب (شب ادراری)
  • مشکل در شروع ادرار
  • جریان ضعیف ادرار یا جریانی که متوقف و شروع می شود
  • حالت قطره چکان بودن ادرار
  • ناتوانی در تخلیه کامل مثانه

 

علائم و نشانه های کمتر رایج عبارتند از:

 

اندازه پروستات شما لزوماً شدت علائم شما را تعیین نمی کند. برخی از مردانی که پروستاتشان فقط کمی بزرگ شده نیز می توانند علائم قابل توجهی داشته باشند، در حالی که سایر مردان با پروستات بسیار بزرگ می توانند فقط علائم ادراری جزئی داشته باشند. در برخی از مردان، علائم در نهایت تثبیت می شود و حتی ممکن است با گذشت زمان بهبود یابد.

سایر علل احتمالی علائم ادراری

شرایطی که می تواند منجر به علائمی مشابه با علائم بزرگ شدن پروستات شود عبارتند از:

  • عفونت مجاری ادراری
  • التهاب پروستات (پروستاتیت)
  • تنگی مجرای ادرار
  • زخم در مثانه در نتیجه جراحی قبلی
  • سنگ مثانه یا کلیه
  • مشکلات مربوط به اعصابی که مثانه را کنترل می کنند
  • سرطان پروستات یا مثانه

 

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر مشکلاتی در دفع ادرار دارید، آن‌ها را با پزشک خود در میان بگذارید. حتی اگر علائم ادراری را آزاردهنده نمی‌دانید، مهم است که علل زمینه‌ای را شناسایی نمایید. مشکلات ادراری درمان نشده ممکن است منجر به انسداد مجاری ادراری شود. اگر قادر به دفع ادرار نیستید، فوراً به پزشک مراجعه نمایید.

در چه شرایطی احتمال بروز این وضعیت بیشتر است؟

افزایش سن: بزرگ شدن غده پروستات به ندرت باعث ایجاد علائم و نشانه هایی در مردان کمتر از 40 سال می شود. حدود یک سوم مردان در سن 60 سالگی علائم متوسط ​​تا شدید را تجربه می کنند و حدود نیمی از آنها تا 80 سالگی این علائم را تجربه می کنند.

سابقه خانوادگی: داشتن یک خویشاوند خونی، مانند پدر یا برادر، با مشکلات پروستات به این معنی است که احتمال بروز مشکل در شما بیشتر است.

دیابت و بیماری قلبی: مطالعات نشان می دهد که دیابت و همچنین بیماری های قلبی و استفاده از مسدود کننده های بتا ممکن است خطر ابتلا به BPH را افزایش دهد.

سبک زندگی و رژیم غذایی: چاقی خطر ابتلا به BPH را افزایش می دهد، در حالی که ورزش می تواند این خطر را کاهش دهد.

 

عوارض بزرگ شدن پروستات می تواند شامل موارد زیر باشد:

ناتوانی ناگهانی در دفع ادرار: ممکن است لازم باشد یک لوله (کاتتر) در مثانه قرار دهید تا ادرار تخلیه شود. برخی از مردان مبتلا به بزرگی پروستات برای رفع احتباس ادراری نیاز به جراحی دارند.

عفونت های دستگاه ادراری (UTIs): ناتوانی در تخلیه کامل مثانه می تواند خطر عفونت در دستگاه ادراری شما را افزایش دهد. اگر عفونت ادراری مکرر رخ دهد، ممکن است برای برداشتن بخشی از پروستات به جراحی نیاز داشته باشید.

سنگ مثانه: این وضعیت معمولاً به دلیل ناتوانی در تخلیه کامل مثانه ایجاد می شود. سنگ مثانه می تواند باعث عفونت، تحریک مثانه، خون در ادرار و انسداد جریان ادرار شود.

آسیب مثانه: مثانه ای که به طور کامل تخلیه نشده است می تواند به مرور زمان کشیده و ضعیف شود. در نتیجه، دیواره عضلانی مثانه دیگر به درستی منقبض نمی شود و تخلیه کامل مثانه را دشوارتر می کند.

آسیب کلیه: فشار در مثانه ناشی از عدم توانایی در دفع ادرار، می تواند مستقیماً به کلیه ها آسیب برساند یا عفونت مثانه را به کلیه ها برساند.

اکثر مردان مبتلا به بزرگی پروستات به این عوارض دچار نمی شوند. با این حال، ناتوانی شدید در دفع ادرار و آسیب کلیه می تواند تهدیدی جدی برای سلامتی باشد.

پزشکان بر این باورند که داشتن پروستات بزرگ خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش نمی دهد. اما بهتر است در صورت مشاهده علائم به پزشک متخصص مراجعه نمایید. شما همچنین می توانید در این راستا و برای اطمینان از سلامتی خود، به آسانی جهت ویزیت آنلاین و ارتباط با پزشک آنلاین اقدام نمایید.

 

منبع : mayoclinic

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
2 نظرات
  1. فرزین می گوید

    اقایی ۵۴ ساله هستم در سونوگرافی دیده شده پروستات با حجم ۴۲ سی سی (بزرگتر از نرمال) رویت شد.به نظر شما برای درمان ان چه کار باید بکنم؟چه داروهایی گیاهی یا شیمیایی باید خورد ؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      باید ازمایش خون پروستات هم بدین و درصورت لزوم تامسولوسین و …شروع شه که تجویزش فقط با نظر متخصص” اورولوژی هست

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دریافت نوبت آنلاین - دکتر‌دکتر