آیا سرطان درمان دارد؟

اگر از یک فرد مبتلا به سرطان سوال کنید، کلمه درمان بیشتر از هر کلمه دیگری در ذهنش می‌چرخد. اگر هم در اطراف شما شخصی مبتلا به سرطان وجود دارد، این شمایید که شبانه روز به درمان او فکر می کنید. بر خلاف سایر بیماری ها، سرطان زبان خاص خود را دارد؛ هیچ درمان قطعی برای آن وجود ندارد، اما روش هایی وجود دارد که ممکن است بتواند برخی از افراد را از برخی سرطان ها نجات دهد.

درک سرطان

«میوه» یک اصطلاح کلی است که شما برای پوشش انواع مختلف استفاده می کنید: سیب، زغال اخته، آناناس و غیره.

به همین ترتیب، «سرطان» کلمه ای فراگیر برای بیش از 200 نوع مختلف از جمله سرطان مثانه، مغز، سینه و روده بزرگ است. وقتی دچار سرطان می شوید، سلول‌های غیرطبیعی رشد می‌کنند، تقسیم می‌شوند و بافت‌های سالم بدن شما را از بین می‌برند. برخی از انواع سرطان به آرامی رشد می کنند و انواع دیگر به سرعت پخش می شوند. هر نوع این بیماری درجات، مراحل و علائم خاص خود را دارد.

از آنجایی که هر نوع سرطان متفاوت است، هیچ درمان یکسانی برای همه انواع آن وجود ندارد. برای قرن ها، پزشکان از کلمه “درمان” برای توصیف یک وضعیت پزشکی استفاده می کنند که کاملاً از بین رفته است و هرگز باز نمی گردد. به عنوان مثال، اگر آپاندیسیت داشته باشید و پزشکان آپاندیس شما را بردارند، شما کاملاً درمان شده اید.

در زبان سرطان، «درمان» به گونه‌ای متفاوت عمل می‌کند. پزشکان می توانند بهترین دیدگاه خود را بر اساس آمار گروه های بزرگی از مردم در مورد اینکه آیا سرطان شما عود می کند یا خیر، به شما ارائه دهند. اما هیچ پزشکی نمی تواند تضمین کند که شما قطعاً درمان خواهید شد.

دو دلیل برای این امر وجود دارد:

پزشکان هنوز همه چیز را در مورد این بیماری نمی دانند.

برخی از سلول های سرطانی ممکن است در جایی از بدن باقی بمانند و رشد کنند، تقسیم شوند و به یک تومور جدید تبدیل شوند.

بنابراین اگر پزشک عقیده دارد که سرطان شما تا آخر عمر عود نمی کند، شما «درمان شده» تلقی می شوید. بهبودی کلمه کلیدی دیگری است. این بدان معناست که علائم سرطان شما از بین رفته است. بهبودی با مفهوم درمان متفاوت است زیرا بهبودی ممکن است تا پایان عمر ادامه نداشته باشد.

بسیاری از افراد مبتلا به سرطان درمان می شوند، بقیه عمر خود را سپری می کنند و به دلایل دیگر می میرند. بسیاری دیگر هم روند درمان را طی نموده و همچنان در اثر آن می‌میرند، البتع درمان ممکن است به فرد مبتلا زمان بیشتری ببخشد مثلاً ماه‌ها و حتی سال ها.

 

انواع متداول درمان سرطان عبارتند از:

  • عمل جراحی
  • شیمی درمانی
  • تابش – تشعشع
  • پیوند مغز استخوان
  • ایمونوتراپی
  • هورمون درمانی
  • درمان دارویی هدفمند
  • آزمایشات بالینی
  • مراقبت تسکینی

 

برنامه های درمانی متناسب با نوع سرطان، میزان پیشرفته بودن آن، سلامت کلی شما و ترجیحات شما تنظیم می شود.

پیشرفت شیوه‌های درمانی

تحقیقات در مورد سرطان بیش از 200 سال است که در حال انجام است و در این مورد پیشرفت های زیادی حاصل شده است. اگر مبتلا به سرطان شده اید، ممکن است به اندازه کافی سریع متوجه آن نشوید. اما امروزه پزشکان بهتر می دانند که چگونه بسیاری از سرطان ها را در مراحل اولیه تشخیص دهند.

به عنوان مثال، طی تحقیقات سالیان اخیر دانشمندان دریافته اند که سرطان سینه در همه یکسان نیست و انواع مختلفی دارد. سرطان سینه چهار نوع اصلی دارد که برای هرکدام درمان های متفاوت و ویژه‌ای پیشنهاد می شود.محققان سرطان در حال بررسی مواردی نظیر عواملی هستند که باعث رشد انواع خاصی از سرطان می شود تا بتوانند درمان هایی برای متوقف کردن آن ایجاد کنند. این روش شامل داروهایی است که به روش عملکرد سلول سرطانی حمله می کنند و درمان هایی که از سیستم ایمنی بدن شما برای هدف قرار دادن سلول های سرطانی استفاده می کنند.

طبق نظر پزشکان متخصص، بهبود چشمگیری طی سالیان اخیر در نتایج حاصل شده است. این بدان معناست که افراد کمتری بر اثر سرطان می میرند، اما هنوز هیچ درمان قطعی برای آن وجود ندارد.تا بحال هیچ درمان جایگزین یا طبیعی سرطان برای کنترل سرطان تایید نشده است. پس گول تبلیغات و کلماتی نظیر “درمان معجزه آسا” که ادعا می کند موثرتر از شیمی درمانی است را نخورید!

البته برخی درمان‌های غیرپزشکی بی‌خطر مانند طب سوزنی، ماساژ، مدیتیشن و یوگا وجود دارند که به بهبود و کنترل عوارض جانبی مانند خستگی، حالت تهوع و درد کمک می‌کنند.درمان‌هایی که علاوه بر مراقبت‌های منظم سرطان انجام می‌دهید، شیوه‌های «مکمل» یا «یکپارچه» نامیده می‌شوند. فراموش نکنید بهتر است قبل از هر کاری ابتدا با پزشک خود مشورت کنید، به خصوص اگر در حال بررسی مکمل ها هستید.

با افزایش سن بیشتر احتمال ابتلا به سرطان وجود دارد. در واقع سن بزرگترین عامل خطر برای این بیماری است. بیش از 9 مورد از هر 10 سرطان در افراد 45 سال و بالاتر تشخیص داده می شود. سالمندان بالای 74 سال تقریباً 28 درصد از موارد جدید سرطان را در بر می گیرند. شاید علت این امر این است که شما برای مدت طولانی تری در معرض نور خورشید، دود سیگار، مواد شیمیایی و سایر عوامل سرطان زا قرار گرفته اید.

 

گونه‌های سرطان بر اساس گروه های سنی

شما می توانید در هر سنی، از جمله در نوزادان و کودکان نوپا، سرطان را مشاهده نمایید. اما این بیماری در سنین میانسالی و بالاتر شایع تر است.

آیا سرطان درمان دارد

انواع سرطان بر اساس سن

ارتباط بین سرطان و سن می تواند بر اساس انواع سرطان متفاوت باشد. به عنوان مثال، شایع ترین سرطان هایی که در کودکان 14 ساله و کمتر یافت می شود، سرطان خون، لنفوم یا سرطان مغز و یا سیستم عصبی مرکزی است. بیش از یک نفر از هر چهار نفری که در آن ها سرطان استخوان مشاهده می شود، زیر 20 سال دارند.

خطر ابتلا به بسیاری از سرطان ها همزمان با افزایش سن افزایش می یابد. از هر 870 زن 40 ساله، یک نفر در عرض 10 سال به سرطان تخمدان مبتلا می شود.

برخی از سرطان های رایج در بزرگسالان زیر 50 سال عبارتند از:

 

برخی از شایع ترین سرطان ها در بزرگسالان بالای 50 سال شامل ملانوم و سرطان های زیر است:

  • پستان
  • ریه
  • پروستات
  • کولون
  • مثانه

 

برخی از سرطان ها مانند سرطان ریه، لوزالمعده و تخمدان، اغلب تا قبل از مراحل پیشرفته به سختی قابل مشاهده هستند. بنابراین تا زمانی که پزشک شما وجود آن را تایید کند، سرطان ممکن است برای مدتی در حال رشد باشد. سایر سرطان ها مانند سرطان سینه، ملانوما و سرطان پروستات اغلب زودتر تشخیص داده می شوند.

مهم نیست در چه سنی هستید یا وضعیت سلامتی شما چگونه است، دانستن علائم و هشدارهای سرطان برای همه مفید است. آنها به خودی خود برای تشخیص بیماری کافی نیستند، اما می توانند سرنخ هایی برای شما و پزشکتان باشند تا بتوانید در اسرع وقت مشکل را پیدا کرده و درمان کنید. درمان در اوایل دوره بیماری، زمانی که تومور کوچک است و گسترش نیافته بهترین نتیجه را دارد.

این علائم همیشه به معنای سرطان نیست. بسیاری از شرایط رایج می توانند این احساس را در شما ایجاد کنند. پس بهتر است پس از تکرار و تشدید این علائم به پزشک خود مراجعه کنید تا بتواند وضعیت سلامتی شما را بررسی کند و اقدامات لازم را انجام دهد.

بهترین متخصص‌های خون و سرطان ایران

علائم و نشانه های رایج سرطان در مردان و زنان عبارتند از:

درد : سرطان استخوان اغلب از همان ابتدا با درد همراه است. برخی از تومورهای مغزی باعث سردردهایی می شوند که چند روز طول می کشد و با مسکن هم بهبود نمی یابند. درد همچنین می تواند نشانه دیررس سرطان باشد، بنابراین اگر نمی دانید چرا اتفاق می افتد یا از بین نمی رود، به پزشک مراجعه کنید.

کاهش وزن : تقریبا نیمی از افرادی که سرطان دارند با صورت ناگهانی و بدون هیچ تلاشی وزن کم می کنند.

خستگی : اگر همیشه خسته هستید و استراحت به نظر شما کافی نمی آید، به پزشک خود اطلاع دهید. لوسمی اغلب شما را خسته می کند، یا ممکن است خستگی بیش از حد نشان از دست دادن خون به دلیل سرطان روده بزرگ یا معده باشد. کاهش وزن مرتبط با سرطان نیز می تواند شما را خسته کند.

تب: اگر تب شما شدید است یا بیش از 3 روز طول می کشد، با پزشک خود تماس بگیرید. برخی از سرطان های خون، مانند لنفوم، برای روزها یا حتی هفته ها باعث تب می شوند.

تغییرات در پوست شما : از پزشک خود بخواهید خال ها، برجستگی ها یا نشانه های غیرعادی یا جدید روی بدن شما را بررسی کند تا مطمئن شود که سرطان پوست در کمین نیست. پوست شما همچنین می تواند سرنخ هایی برای انواع دیگر سرطان ها ارائه دهد. اگر تیره است، زرد یا قرمز به نظر می‌رسد، خارش می‌کند یا موهای بیشتری جوانه می‌زند، یا اگر بثورات غیرقابل توضیحی دارید، می‌تواند نشانه سرطان کبد، تخمدان یا کلیه یا لنفوم باشد.

زخم هایی که خوب نمی شوند : نقاطی که خونریزی می کنند و از بین نمی روند نیز نشانه سرطان پوست هستند. سرطان دهان می تواند به صورت زخم در دهان شما شروع شود. اگر سیگار می کشید، تنباکو می جوید یا الکل زیاد می نوشید، در معرض خطر بیشتری قرار دارید.

سرفه یا گرفتگی صدا: که از بین نمی رود. سرفه شدید یکی از علائم سرطان ریه است و گرفتگی صدا ممکن است به معنای سرطان حنجره یا غده تیروئید باشد.

خونریزی غیر معمول: خون در مدفوع شما نشانه سرطان روده بزرگ یا رکتوم است. و تومورهای امتداد مجاری ادراری می توانند باعث ایجاد خون در ادرار شوند.

کم خونی شدید:  زمانی که بدن شما به طور کافی به گلبول های قرمزی که در مغز استخوان شما ساخته می شوند، دسترسی نداشته باشند این اتفاق رخ می دهد. سرطان هایی مانند لوسمی، لنفوم و مولتیپل میلوما می توانند به بافت مغز شما آسیب بزنند. تومورهایی که از جاهای دیگر در آنجا پخش می شوند، ممکن است گلبول های قرمز معمولی را از بین ببرند.

 

منبع : webmd

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دریافت نوبت آنلاین - دکتر‌دکتر