آنفولانزا چیست؟ علائم، انواع و روش‌های درمان

آنفولانزا بیماری شایع ویروسی است که در اثر ورود نوعی ویروس در بدن ایجاد می‌شود و بیشتر قسمت فوقانی سیستم تنفسی بیمار را درگیر می‌کند. هر موقعی از سال، بدن مستعد ابتلا به آنفولانزا است اما از اول پاییز تا اواسط بهار، درصد ابتلای به آن بالاتر می‌رود. علائم آنفولانزا در اکثر اوقات، سرفه، سردرد، دردهای عضلانی، خستگی، گلودرد و مشکلات گوارشی است و معمولا در ابتدا خود را با تب 40 درجه‌ای نشان می‌دهد. آنفولانزا سویه‌های مختلفی دارد و هر سال تقریبا نوع جدیدی از آن شیوع پیدا می‌کند. البته آنفلانزا، واکسن هم دارد.

از آنجایی که آنفولانزا و سرماخوردگی به هم شبیه هستند، پیشنهاد می‌کنیم که به‌‎هیچ‌عنوان در زمان دیدن علائم این بیماری، سمت خود درمانی نروید و در عوض به دکتر عمومی یا عفونی مراجعه کنید و طبق دستور پزشک پیش بروید.

در ادامه این مطلب از مجله سلامت و پزشکی دکتردکتر با ما همراه باشید تا به اتفاق یکدیگر، درباره آنفولانزا، علائم، کنترل، پیشگیری و درمان آن برایتان بگوییم. مطالعه این مطلب، حدودا 5 دقیقه زمان خواهد برد.

آنفولانزا چیست؟

آنفولانزا (Influenza) یک نوع بیماری ویروسی است که سیستم تنفسی انسان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این ویروس با سه نوع اصلی A، B، و C شناخته شده و هرساله به خصوص در فصل زمستان افراد زیادی را در سراسر جهان درگیر می‌کند.

علائم این بیماری به سرعت ظاهر می‌شود و درواقع همین شروع ناگهانی علائم، اولین نشانه‌ ابتلا به آنفولانزا است. اما دیگر علائم شایع آنفولانزا شامل تب بالا، سرفه، سردرد، خستگی شدید، درد عضلانی و التهاب حلق می‌شود. در برخی موارد خاص مثل آنفولانزا در کودکان و نوزادان ممکن است علائم متفاوت باشد.

آنفولانزا می‌تواند کشنده باشد؛ مرگ‌های ناشی از ابتلا به این بیماری در افراد بالای ۶۵ سال شایع‌تر است، اما در کودکان و نوجوانان نیز دیده می‌شود. بهترین و موثرترین راه برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری، واکسیناسیون است. همچنین، مراقبت‌های شخصی مثل شستشوی منظم دست و پوشیدن ماسک در صورت بیماری می‌توانند کمک کنند تا انتقال ویروس آنفولانزا به دیگران متوقف شود.

اینفوگرافی آنفولانزا

علائم بیماری آنفولانزا چیست؟

یکی از مهمترین راه‌ها برای پیشگیری از آنفولانزا شناخت علائم آن است. اگر این علائم را در افرادی که با آنها ارتباط دارید، مشاهده کردید، از آنها فاصله بگیرید تا گرفتار این ویروس نشوید. برخی از مهمترین علائم آنفولانزا در ادامه شرح شده است:

1. تب و لرز

آنفولانزا باعث افزایش حرارت بدن می‌شود. بیشتر تب‌هایی که ناشی از بیماری آنولانزا هستند شامل تب خفیف (تب حدود ۳۷٫۸ درجه سانتی‌گراد) تا تب شدید (حدود ۴۰ درجه) می‌شوند.

به این نکته توجه داشته باشید که درجه تب در کودکان گاهی بیشتر از درجه تب در بزرگسالان است؛ پس اگر کودک دچار آنفولانزا شد، حتما باید سریعا به پزشک مراجعه کرد. همچنین ممکن است انفولانزا بدون تب و لرز باشد، پس سایر علائم این ویروس را در نظر داشته باشید.

2. سرفه

سرفه خشک و شدید اغلب یکی از علائم همراه با آنفولانزا است. علت اصلی سرفه در این بیماری به تحریک سیستم تنفسی توسط این ویروس برمی‌گردد. سرفه ممکن است ناگهانی ظاهر شود و تا حدود دو هفته یا حتی بعد از بهبود سایر علائم ادامه پیدا کند.

توجه داشته باشید که سرفه ممکن است همراه با علائم دیگری مانند تب، سردرد، خستگی شدید، درد عضلانی، و التهاب حلق نیز باشد. اگر شما یا کسی دیگر علائم مشابه آنفولانزا را تجربه می‌کنید، مهم است به دکتر عفونی مراجعه کرده و تشخیص دقیق و درمان مناسب را دریافت کنید.

3. دردهای عضلانی

دردهای عضلانی مربوط به بیماری آنفولانزا معمولا در ناحیه گردن، کمر، بازوها و پاها شایع‌تر است. این درد اغلب شدید است و حرکت را برای فرد بیمار بسیار دشوار می‌کند، حتی زمانی که بخواهد کارهای بسیار ساده و معمولی را انجام دهد.

درمان آنفولانزا

4. سردرد

ممکن است اولین علامت بیماری آنفولانزا در شما، سردرد شدید باشد. گاهی اوقات علائمی در چشم‌ها نیز ظاهر می‌شود که از جمله آن‌ها می‌توان به حساسیت به نور و صدا اشاره کرد که همراه سردرد، بیمار را اذیت می‌کند.

5. خستگی شدید

خستگی شدید نیز می‌تواند یکی از علائم بیماری آنفولانزا باشد. آنفولانزا عمدتاً با احساس خستگی شدید و کم‌انرژی شدن افراد همراه است. این خستگی معمولاً به صورت ناگهانی ظاهر شده و می‌تواند تاثیر منفی بر فعالیت‌های روزمره شما داشته باشد. اگر این علائم را در کنار سایر علائم آنفولانزا تجربه می‌کنید درمان انفولانزا در خانه را پیش بگیرید و درصورت عود علائم به پزشک مراجعه کنید.

جدول شدت علائم آنفولانزا

در جدول زیر، شدت علائم آنفولانزا را آورده‌ایم:

علائم آنفولانزاشدت علائم آنفولانزا
تبتب شدید
سردردشدید
بدن دردبیشتر اوقات شدید
خستگیبیشتر اوقات شدید
گلودردشایع
آبریزش بینیاکثر اوقات شدید
عطسهاکثر اوقات شدید
سرفهشدید
تنگی نفسبه ندرت

علائم آنفولانزا در بزرگسالان

کودکان و بزرگسالان درگیر آنفولانزا، علائم مشترک زیادی دارند. تب ناشی از آنفولانزا که در بزرگسالان ظاهر می‌شود، معمولا شدیدتر است. در بزرگسالان به ندرت درجه حرارت تب بالا می‌رود، مگر اینکه عفونت جدی داشته باشند. ویروس آنفولانزا باعث ایجاد حرارت بالای ناگهانی می‌شود که معمولا بیشتر از ۳۷٫۸ درجه سانتی‌گراد است، بنابراین درصورت مشاهده علائم تب شدید، باید فورا به پزشک مراجعه کنید.

آنفولانزا در بزرگسالان

دوره نهفتگی آنفولانزا چیست؟

دوره نهفتگی معمول برای آنفولانزا یک الی ۴ روز است. «نهفتگی» دوره‌ای است که طی آن ویروس در بدن شما در حال پیشرفت و گسترش است. در طول این مدت ممکن است هیچ یک از علائم وجود ویروس را نداشته باشید. بسیاری از افراد قبل از ظاهر شدن علائم و در همین دوران نهفتگی است که بیماری خود را به دیگران منتقل می‌کنند.

میلیون‌ها قطره کوچک در هنگام سرفه، عطسه یا صحبت کردن باعث سرایت ویروس آنفولانزا می‌شود؛ این قطرات کوچک از طریق بینی، دهان یا چشم‌ها وارد بدن افراد خواهد شد. همچنین ممکن است در صورت تماس با سطوحی که ویروس در آن‌ها وجود دارد و سپس مالیدن دست به بینی، دهان یا چشم‌هایتان، به این بیماری مبتلا شوید. این ویروس‌ها می‌توانند به مدت ۲ الی ۸ ساعت روی اشیای بی‌جان زنده بمانند.

انواع آنفولانزا

در فصول سرد سال، نام انواع آنفولانزا که خود یا اطرافیان به آن مبتلا شده‌اند، را شنیده‌اید. مثلا آنفولانزای مرغی یا خوکی. اما این ویروس‌ها دقیقا چه هستند و با چه علائمی بروز می‌کنند؟ در ادامه با چندمورد از شایع‌ترین ویروس‌های آنفولانزا آشنا خواهید شد.

1. آنفولانزای مرغی

آنفولانزای مرغی، که به آن طاعون مرغ نیز گفته می‌شود، یک بیماری ویروسی بسیار مسری است که در پرندگان، به ویژه طیور اهلی، رخ می‌دهد. این بیماری توسط ویروس آنفلوانزای مرغی ایجاد می‌شود که می‌تواند از طریق قطرات تنفسی، مدفوع و سایر ترشحات بدن پرندگان آلوده منتقل شود.

ویروس آنفلوانزای مرغی دارای دو نوع اصلی است:

آنفولانزای مرغی فوق حاد (HPAI): این نوع ویروس بسیار مسری و کشنده است و می‌تواند باعث مرگ شود.

آنفولانزای مرغی غیر حاد (LPAI): این نوع ویروس کمتر مسری و کشنده است و معمولاً باعث بیماری خفیف تا متوسط می‌شود.

علائم آنفولانزای مرغی

علائم آنفولانزای مرغی ممکن است بسته به نوع ویروس و شدت بیماری متفاوت باشد. علائم شایع آنفولانزای مرغی عبارتند از:

  •  تب و لرز
  • سردرد
  • درد عضلانی
  • خستگی
  • گلودرد و سرفه
  • آبریزش بینی
  • احتقان و تنفس مشکل
  • کاهش اشتها و غیره.

2. آنفولانزای نوع  A

این نوع از آنفولانزا در بین انسان، حیوانات و پرندگان دیده می‌شود. این ویروس دارای دو نوع پروتئین به نام‌های هماگلوتینین و نورآمینیداز است و سه گونه شناخته شده دارد:

  • آنفولانزاH1N1 ؛ این نوع به نام آنفولانزا خوکی یا اسپانیایی شناخته می‌شود و به‌عنوان مرگبارترین ویروس پاندمیک آنفولانزا شناخته می‌شود.
  • آنفولانزاH3N2 ؛ نوع از انفولانزا می‌تواند بین انسان، خوک، پرندگان و کلیه پستانداران مشترک باشد.
  • آنفولانزاH5N1 ؛ این نوع به نام آنفولانزا پرندگان شناخته می‌شود و توانایی درگیر کردن انسان را هم دارد. آنفولانزای باعث بروز عفونت‌های شدید می‌شود و میزان مرگ و میر بسیار بالایی دارد. سرفه خشک، تب بالای 38 درجه، صدای خش دار، آبریزش بینی و درد استخوان‌ها در بدن از جمله نشانه‌های این بیماری است.

3. آنفولانزای نوع  B

این نوع از آنفولانزا در انسان گزارش شده و از نوع اول شدت و قدرت کمتری دارد.

4. آنفولانزای نوع  C

از آنفولانزا نوع  C به عنوان سرماخوردگی ساده ویروسی یاد می‌شود. افراد مبتلا به این ویروس پس از چند روز بهبود پیدا می‌کنند و معمولا موجب همه گیری وسیع نیست.

علائم آنفولانزا

آنفولانزا خوکی چیست؟

آنفولانزای خوکی که به آن آنفلوانزای H1N1 نیز گفته می‌شود، یک بیماری ویروسی است که در خوک‌ها ایجاد شده و در انسان نیز دیده می‌شود. این بیماری می‌تواند از طریق قطرات تنفسی، مدفوع و سایر ترشحات بدن خوک‌های آلوده منتقل شود.

علائم آنفولانزای خوکی در انسان‌ها شبیه به علائم آنفولانزای معمولی است و شامل تب، سردرد، بدن درد، خستگی، گلودرد، سرفه و آبریزش بینی می‌شود. آنفولانزای خوکی یک انفولانزا تنفسی است و در موارد نادر می‌تواند منجر به عوارض جدی مانند ذات‌الریه نیز شود.

آنفولانزا اسپانیایی چیست؟

آنفلوانزا اسپانیایی درواقع یک ویروس H1N1 یا همان آنفولانزا خوکی است که در دهه 1910 و 1920 به عنوان ویروسی کشنده در جهان شایع شد. این ویروس ابتدا در نیمه دوم سال 1918 در اسپانیا شناسایی و به عنوان انفلوانزا اسپانیایی معروف شد؛ اما به سرعت در سراسر جهان گسترش یافت و تقریباً 50 میلیون نفر جان خود را از دست دادند.

این تعداد مرگ بیشتر از تعداد کشته‌شدگان در جنگ جهانی اول است! علت این مرگ‌ها شامل عفونت تنفسی شدید، آسیب به ریه‌ها و تداوم عوارض ناشی از ویروس بود.

آنفولانزا چند روز واگیر دارد؟

بسیاری از بیماران مبتلا به آنفولانزا در حدود یک هفته سلامت خود را بازمی‌یابند. اما ممکن است چند روز بیشتر طول بکشد تا شما بتوانید به حالت معمول خود برگردید. همچنین ممکن است تا چند روز پس از فروکش کردن علائم بیماری، باز هم احساس خستگی کنید.

اگر به آنفولانزا مبتلا شدید باید حداقل ۲۴ ساعت بعد از فروکش کردن تب در خانه بمانید و به مدرسه یا محل کار نروید. همچنین باید نکات بهداشتی را به خوبی رعایت کنید. توجه داشته باشید که بیماری ممکن است از یک روز قبل از شروع علائم بیماری تا ۵ الی ۷ روز بعد از آن به دیگران سرایت کند.

آنفولانزا ۲۴ ساعته چیست؟

«آنفولانزای ۲۴ ساعته» عفونت شایعی است که به آنفولانزا ربطی ندارد. عامل ابتلا به آنفولانزای ۲۴ ساعته، دسته‌ای از ویروس‌ها به نام «نورو ویریس‌ها» هستند.

علائم عفونت نورو ویروسی عبارتند از:

  • اسهال
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • درد معده

این علائم در سیستم گوارشی رخ می‌دهند. به همین دلیل است که به آنفولانزای ۲۴ ساعته، آنفولانزا معده نیز گفته می‌شود. اگرچه این بیماری «آنفولانزای ۲۴ ساعته نام دارد» اما ممکن است بیماری شما تا ۳ روز به طول انجامد.

علائم آنفولانزا ۲۴ ساعته و بیماری آنفولانزا متفاوت است. این بیماری، نوعی بیماری دستگاه تنفسی است. علائم آنفولانزای سیستم تنفسی شامل موارد زیر می‌شود:

  • سرفه
  • سردرد
  • تب
  • آبریزش بینی
  • درد بدن

برخی از افرادی که به این بیماری مبتلا می‌شوند، ممکن است تهوع و استفراغ را نیز تجربه کنند. اما این علائم در بزرگسالان شایع نیست.

واگیر آنفولانزا

 

واکسن آنفولانزا چیست و چگونه عمل می‌کند؟

بهترین دارو برای آنفولانزا تزریق به‌موقع واکسن است. واکسن آنفولانزا، یک آمپول تزریقی است و نقش مهمی در کنترل علائم این بیماری و سرایت به دیگران دارد. هرچه افراد بیشتری واکسن آنفولانزا بزنند، کمتر این بیماری به دیگران منتقل می‌کند.

دانشمندان برای ساختن واکسن آنفولانزا گونه‌هایی از ویروس‌های شایع در فصل شیوع آنفولانزا را انتخاب می‌کنند. با این ویروس‌ها، میلیون‌ها واکسن تولید و توزیع می‌شود. هنگامی که شما واکسن را دریافت می‌کنید، بدن شروع به تولید پادتن‌هایی برای مقابله با این ویروس‌ها می‌کند.

پادتن‌ها از بدن در مقابل این نوع ویروس‌ها محافظت می‌کند. اگر بعدا با کسی که مبتلا به آنفولانزا بود، تماس داشتید، این بیماری به شما سرایت نمی‌کند. البته اگر ویروس‌های فردی که به این بیماری مبتلا است، با ویروس‌های واکسن شما تفاوت داشت، ممکن است بیماری او به شما سرایت کند، اما علائم آن با شدت بسیار کمتری بروز می‌کند.

چه کسانی باید واکسن آنفولانزا دریافت کنند؟

پزشکان توصیه می‌کنند که تمامی افراد بالای ۶ ماه، واکسن آنفولانزا دریافت کنند. البته این واکسن برای افرادی که در طبقه‌بندی جزو گروه‌های پرخطر قرار می‌گیرند، اهمیت بسیار زیادی دارد. گروه‌های پرخطر و ریسک فاکتورهای آنفولانزا شامل موارد زیر می‌شود:

  • بزرگسالان بالای ۶۵ سال
  • زنان باردار
  • کودکان زیر ۵ سال
  • افرادی که در اثر بیماری‌های مزمن، سیستم ایمنی ضعیفی دارند.

اکثر پزشکان همچنین توصیه می‌کنند که مردم تا آخر ماه مهر، واکسن آنفولانزا را دریافت کنند. به این ترتیب بدن شما قبل از شروع فصل شیوع آنفولانزا، فرصت کافی برای تولید پادتن را دارد. توجه داشته باشید که بدن حدودا به دو هفته زمان نیاز دارد تا بعد از واکسیناسیون، پادتن را تولید کند.

عوارض جانبی واکسن آنفولانزا چیست؟

هر ساله بسیاری از مردم از ترس اینکه واکسن آنفولانزا باعث بیماری آن‌ها شود، از دریافت این واکسن اجتناب می‌کنند. اما باید بدانید که واکسن‌های آنفولانزا حاوی ویروس‌های مرده این بیماری هستند؛ این ویروس‌ها به قدری قوی نیستند که باعث به وجود آمدن بیماری در بدن شوند.

بااین‌حال ممکن است واکسن آنفولانزا عوارض جانبی در بدن‌ ایجاد کند. این عوارض معمولا خفیف هستند و فقط به مدت کوتاهی در بدن باقی می‌مانند. عوارض واکسن آنفولانزا بسیار کمتر از دردسرها و دردهای ناشی از ابتلا به خود بیماری است. شایع‌ترین عوارض جانبی واکسن آنفولانزا عبارتند از:

  • درد در ناحیه تزریق واکسن
  • تب خفیف در روزهای آتی (بلافاصله بعد از تزریق)
  • درد و گرفتگی خفیف

هرگونه عوارض جانبی ایجاد شده، تنها یک یا دو روز طول می‌کشد و بسیاری از مردم هیچ یک از این عوارض را تجربه نمی‌کنند. در موارد نادر، برخی افراد ممکن است واکنش شدید آلرژیک (حساسیت) به واکسن نشان دهند. اگر قبلا به واکسن یا دارو واکنش آلرژیک داشتید، با پزشک خود مشورت کنید.

واکسن آنفولانزا را از کجا تهیه کنیم؟

برای دریافت واکسن آنفولانزا می‌توانید به داروخانه‌ها، کلینیک‌های پزشکی، ادارات بهداشت شهر و مراکز بهداشتی دانشگاه‌ها مراجعه کنید.

واکسن آنفولانز‎ا برای کودکان

هر ساله صدها هزار کودک به بیماری ویروسی آنفولانزا مبتلا می‌شوند. برخی از این بیماری‌ها شدید هستند و گاهی فرد باید بیمار در بیمارستان بستری شود. کودکانی که به آنفولانزا مبتلا می‌شوند، معمولا در معرض خطر بیشتری نسبت به بزرگسالان قرار دارند. مثلا کودکان زیر ۵ سال بیشتر به درمان پزشکی برای بهبودی نیاز دارند.

عوارض شدید ناشی از عفونت آنفولانزا معمولا در کودکان زیر ۲ سال شایع‌تر است. اگر کودک بیماری مزمنی مثل آسم یا دیابت دارد، آنفولانزا ممکن است بدتر شود؛ بنابراین در این شرایط حتما به پزشک مراجعه کنید. به یاد داشته باشید که بهترین روش برای پیشگیری از ابتلای کودکان به آنفولانزا، واکسن آنفولانزا است.

پزشکان توصیه می‌کنند که برای کودکان بالای ۶ ماه، واکسن آنفولانزا تزریق شود. برخی از کودکان بین ۶ ماه و ۸ سال نیز ممکن است به ۲ دوز نیاز داشته باشند. از پزشک در مورد دوز مورد نیاز کودک مشورت بگیرید.

درنظر داشته باشید کودکان زیر ۶ ماه خیلی کوچک‌تر از آن هستند که بخواهند واکسن آنفولانزا دریافت کنند. برای محافظت از این کودکان، افرادی که در اطراف کودک زندگی می‌کنند، باید واکسن آنفولانزا دریافت کنند.

واکسن آنفولانزا

روش‌های درمان آنفولانزا

در اغلب موارد، آنفولانزا به قدری خفیف است که می‌توانید در خانه، بدون نیاز به داروهای تجویز شده پزشک آن را درمان کنید. در طول بیماری، سعی کنید استراحت کافی داشته باشید و در خانه بمانید؛ زمانی که اولین علائم آنفولانزا در شما ظاهر شد، از تماس با دیگران اجتناب کنید.

یادتان باشد که اگر آنفولانزا دارید، در خانه بمانید، نسخه‌ و دستورهای پزشکی را رعایت کنید و با استراحت کافی دوره نقاهت این بیماری را پشت سر بگذارید. درصورت نیاز به مراجعه به پزشک نیز می‌توانید از سایت نوبت‌دهی آنلاین دکتردکتر استفاده کنید.

همچنین برای درمان آنفولانزا در خانه توصیه‌های زیر را نیز در نظر بگیرید:

  • مایعات زیادی بنوشید که شامل آب، سوپ و نوشیدنی‌هایی که قند پایینی دارند، می‌شود.
  • علائم بیماری مثل سردرد و تب را با داروهای بدون نیاز به نسخه درمان کنید.
  • به منظور پیشگیری از گسترش ویروس به سایر سطوح و سرایت به سایر اعضای خانواده، دست‌های خود را مرتب بشویید.
  • هنگام سرفه یا عطسه، جلوی دهان خود دستمال بگیرید و آن را کاملا بپوشانید. بلافاصله پس از استفاده از دستمال، آن را دور بیندازید.

اگر علائم بیماری بدتر شد، به پزشک مراجعه کنید. پزشک ممکن است داروی ضدویروسی تجویز کند. شما باید درمان را ۴۸ ساعت بعد از شروع علائم بیماری شروع کنید. هرچه زودتر این داروها را مصرف کنید، تاثیر بیشتری بر بهبود بیماری خواهند داشت.

مصرف مسکن‌ها

داروهای ضد درد (مسکن‌ها) مثل استامینوفن و ایبوپروفن، معمولا به کاهش علائم بیماری کمک می‌کند. این داروها باعث تسکین درد عضلانی، سردرد و تب می‌شود. این داروها بیشترین میزان تجویز را برای درمان آنفولانزا دارند:

  • قرص ایموستیم
  • ناپروکسن
  • کلداکس
  • پلارگونیوم
  • سودوافدرین
  • دکسترومتروفان
  • شربت اکسپکتورانت

هشدار! کودکان و نوجوانان نباید هیچ وقت برای درمان بیماری آسپرین مصرف کنند، چون ممکن است به اختلالی نادر اما کشنده به نام «سندروم ری یا نشانگان ری» (Reye’s syndrome) مبتلا شوند.

داروهای ضد گرفتگی بینی و سینه

انفولانزا حس بویایی را تحت تاثیر قرار می‌دهد. اما استفاده از این نوع داروها می‌تواند به کاهش گرفتگی بینی، کاهش فشار بر سینوس‌ها و گوش‌ها کمک کند. هر نوع از این داروها می‌تواند عوارض جانبی در پی داشته باشد، پس حتما قبل از مصرف برچسب‌های آن‌ها را مطالعه کرده و بهترین دارویی را بیابید که برای شما مناسب است.

داروهای ضد سرفه و خلط‌ آور

لیست داروهای انفولانزا تنوع بالایی دارد و پزشک متخصص با توجه به نوع ویروسی که به آن مبتلا هستید، داروی مناسب تجویز می‌کند. عموما داروهای ضد سرفه و خلط‌آور در نسخه پزشک وجود دارد.

این نوع دارو باعث نرم شدن ترشحات سفت سینوسی (که باعث می‌شود احساس کنید سرتان سنگین شده و همچنین باعث ایجاد سرفه می‌شود) خواهد شد. اگر درگیر انفولانزا و خلط خونی هستید، حتما با پزشک خود در میان بگذارید.

داروهای ضد سرفه

سرفه یکی از شایع‌ترین علائم آنفولانزا است و برخی داروها می‌تواند باعث تسکین این علامت شود. اگر نمی‌خواهید دارو مصرف کنید، می‌توانید با استفاده از عسل و آبلیمو دارویی تهیه کرده و درد گلو و سرفه را تسکین دهید.

البته آنتی‌هیستامین‌ها نیز می‌توانند در برخی موارد به بهبود این بیماری کمک کنند. این داروها بیشتر برای درمان سرماخوردگی و آلرژی استفاده می‌شود، اما در آنفولانزا نیز می‌تواند گرفتگی بینی، ریزش اشک از چشم‌ها و دردهای سینوسی را التیام بخشد.

مراقب باشید داروها با هم مخلوط نشوند. استفاده از داروهای غیرضروری می‌تواند باعث به وجود آمدن عوارض جانبی ناخواسته شود. بهتر است برای از بین بردن علامتی که بیشتر از سایر علائم شما را اذیت می‌کند، دارو مصرف کنید.

درضمن حتما باید زیاد استراحت کنید. بدن شما در جنگی سخت با ویروس آنفولانزا است، پس باید به خوبی استراحت کنید. به علاوه باید مقادیر زیادی مایعات مصرف کنید؛ آب، آب میوه، نوشیدنی‌های انرژی‌زا و سوپ می‌تواند به هیدراته کردن بدن (آبرسانی به بدن) شما کمک کند. مایعات گرم مثل سوپ و چای برای تسکین گلودرد و سرفه بسیار مفید است.

آنفولانزا در کودکان

آیا درمان خانگی آنفولانزا موثر است؟

اگرچه بهتر است که برای درمان سریع آنفولانزا به پزشک مراجعه کنید، اما در بعضی از موارد هم حتی اگر به پزشک مراجعه نکنید، علائم آنفولانزا بعد از حدود 8 روز فروکش می‌کند. در طول این مدت گزینه‌های مختلفی برای تسکین علائم بیماری وجود دارد که می‌توانید انجام دهید.

علاوه‌بر داروهای ضدویروسی و داروهای بدون نیاز به نسخه، درمانی‌های طبیعی و خانگی نیز می‌توانند به روند بهبودی بیمار کمک کنند. تحقیقات پزشکی استفاده از درمان‌های طبیعی زیر را مفید اعلام کرده‌اند:

سوپ بخورید

مایعات گرم می‌تواند به بهبود گلودرد و  هیدراتاسیون بدن کمک کند. مطالعات نشان داده است که مصرف سوپ و مایعات گرم می‌تواند حرکت گلبول‌های سفید خون را نیز تغییر دهد که این امر منجر به کاهش التهاب می‌شود.

مصرف عسل

عسل طبیعی یک داروی ضدسرفه است و یک درمان طبیعی برای بهبود سرفه و سرماخوردگی محسوب می‌شود. اگر انفولانزا در تابستان به سراع شما آمده یا در فصول سرد درگیر آن هستید، به چای خود کمی عسل اضافه کنید یا اینکه یک قاشق غذاخوری پر عسل میل کنید تا سرفه شما بهبود یابد.

زنجبیل برای درمان آنفولانزا

یک تکه زنجبیل تازه را به چای یا یک لیوان آب گرم اضافه کنید و آرام بنوشید. این ماده خواص شفابخشی دارد که می‌تواند باعث تسکین گلودرد و فرو نشاندن سرفه شود. زنجبیل همچنین برای کاهش حالت تهوع نیز بسیار موثر است.

مصرف پروبیوتیک‌ها

زمانی که بدن شما در حال مبارزه با عفونت است، باکتری‌های خوب روده خود را افزایش دهید. میکروبیوم روده سالم می‌تواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کند، از ابتلا به عفونت جدید پیشگیری کند و باعث بهبود بیماری شود.

البته استراحت نیز نقش مهمی در بهبود عفونت آنفولانزا دارد. در این مبارزه به بدن خود کمک کنید و با استراحت و بیشتر خوابیدن، به کمک سیستم ایمنی خود بروید تا در این شرایط بهتر بتواند عمل کند.

 

نهفتگی آنفولانزا

تفاوت بین آنفولانزا و سرماخوردگی چیست؟

سرماخوردگی ساده و آنفولانزا ممکن است در ابتدا بسیار شبیه به هم باشند. هر دوی این‌ها، بیماری‌ تنفسی هستند و می‌توانند باعث ایجاد علائم مشابهی شوند؛ اما دو ویروس مختلف عامل ایجاد این بیماری‌ها است. علائمی که در بیمار وجود دارد کمک می‌کند تفاوت بین سرماخوردگی و آنفولانزا را درک کرد. افرادی که به این بیماری‌ها دچار می‌شوند، معمولا دارای علائم زیر هستند:

  • آبریزش و گرفتگی بینی
  • عطسه کردن
  • بدن درد
  • خستگی عمومی

به‌طور معمول علائم آنفولانزا بسیار شدیدتر از علائم سرماخوردگی است. یکی دیگر از تفاوت‌های عمده این دو بیماری، جدی بودن بیماری است؛ به‌ندرت پیش می‌آید که سرماخوردگی باعث به وجود آمدن بیماری‌های دیگر شود.

اما آنفولانزا می‌تواند منجر به بروز سینوزیت، عفونت در گوش، ذات‌الریه و عفونت در خون شود. برای تشخیص این که علائم بیماری مربوط به سرماخوردگی است یا آنفولانزا، باید به پزشک مراجعه کنید. معاینه پزشک و انجام آزمایشات باعث می‌شود بفهمید پشت علائمی که دارید، چه بیماری نهفته است.

اگر پزشک تشخیص دهد شما سرما خورده‌اید، فقط باید در پی تسکین علائم بیماری باشید تا ویروس دوره خود را طی کند و از بدن دفع شود. این درمان‌ها می‌تواند شامل درمان‌های خانگی و استفاده از داروهای سرماخوردگی بدون نسخه، هیدراته کردن بدن و استراحت زیاد شود.

همچنین تشخیص آنفولانزا و مصرف داروهای پزشکی در اوایل بیماری می‌تواند از شدت بروز علائم بکاهد و به کوتاه شدن دوره بیماری کمک کند. بنابراین بعد از مشاهده علائم بیماری، سریعا به پزشک مراجعه کنید.

خطرات آنفولانزا در بارداری

آنفولانزا می‌تواند در هر سنی ایجاد شود؛ زنان باردار نیز در معرض خطر ابتلا به آنفولانزا هستند. علائم آنفولانزا در بارداری مشابه علائم آنفولانزا در افراد غیر باردار است و شامل تب، سرفه، گلودرد، درد عضلانی، بدن درد و خستگی می‌شود. اما آنفولانزا در بارداری می‌تواند عوارض جدی برای مادر و جنین ایجاد کند. عوارض احتمالی آنفولانزا در بارداری عبارتند از:

  • سقط جنین
  • زایمان زودرس
  • وزن کم هنگام تولد
  • مشکلات تنفسی در نوزاد

بهترین راه برای پیشگیری از آنفولانزا در بارداری واکسیناسیون است. واکسن آنفلوانزا هر سال باید تزریق شود زیرا ویروس آنفلوانزا به طور مداوم در حال تغییر است. اگر در دوره بارداری به این ویروس مبتلا شدید، برای درمان سریع آنفولانزا اقدام کنید. همچنین استراحت، مصرف مایعات فراوان و گرم را فراموش نکنید.

آنفولانزا مسری است، آن را جدی بگیرید!

اگر شما به آنفولانزا مبتلا باشید، ممکن است بیماری خود را به دیگران سرایت دهید. پس سعی کنید برای درمان سریع آنفولانزا اقدام کنید، واکسن بزنید و موارد بهداشتی را رعایت کنید. بچه‌های کوچک، افراد مسن و زنان باردار آسیب‌پذیرتر هستند و ممکن است بیماری خود را به آنها سرایت دهید.

اگر سوالی دارید، می‌توانید از مشاور سلامتی دکتردکتر بپرسید. 

سوالات متداول آنفولانزا

در فصل‌های پاییز و زمستان، احتمال ابتلا به بیماری آنوفلانزا بسیار بیشتر است. چون در این فصول زمان بیشتری را در مکان‌های بسته با افراد دیگر سپری می‌کنید، در نتیجه در معرض ابتلا به بیماری‌های مختلف قرار دارید. همچنین اگر هم‌اکنون دچار عفونت هستید، احتمال اینکه به آنفولانزا نیز مبتلا شوید، بسیار زیاد است؛ چون عفونت می‌تواند باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن شود و شما را در برابر چنین بیماری‌هایی آسیب‌پذیرتر کند.

آنفولانزا می‌تواند منجر به بروز سینوزیت، عفونت در گوش، ذات‌الریه و عفونت در خون شود. برای تشخیص این که علائم بیماری مربوط به سرماخوردگی است یا آنفولانزا، باید به پزشک مراجعه کنید.

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
2 نظرات
  1. ثمین می گوید

    من ۴ روزه انفولانزا گرفتم بدن درد و خستگی سردرد گلودرد شدید سرفه و…امروز جدیدا متوجه شدم توسرفم خلط خونی هست چه کنم ؟؟؟برم دکتر باز

  2. کژال حعفری می گوید

    آنفولانزا بدترین دردی بود ک تجربه کردم باگلودرد وحشتناک تبولرزشروع شد وسردم بود ۵لایه لباس میپوشیدم روز اول سرم ویتامین سی ودگزازدم بازشب ازگلودرد داشتم میمردم روزی صدتاعطسه بزور سرپا خلاصه نوروبین زدم یه کم سرپاشدم تازه خوشحال ک گلودردم خوب شده وقتی راه میرفتم بعد۳روزتپش قلب وقفسه سینم درد وزودخسته میشدم ک بدترین قسمتش سرفه شروع شد سرفه هایی ک نابودادم میکرد ومعذب الان دوهفتس وهنوزسرفه هاخوب نشده داروهایی ک یه کم سرحالم میکرد مینویسم زینک ویتامین سی جوشان روزی دوبار وناپروکسن انتی بیوتیک هیچ تاثیری روی ویروس نداره واحساس میکنم نتیجه عکسم میده وازلحاظ غذایی سوپ مرغ قارچ عسل ولیمو آویش وانواع دمنوش زنجبیل کباب وپیاز به شلغم میوه های ک ویتامین سی پسته وبادام ک بتونی یه کم سرپابشی ایناب من کمک کرد مبارزه سختی بود حتما حتما رعایت کنین

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.